marți, 11 septembrie 2012

Jupiter, lovită de un obiect cosmic

Jupiter, lovită de un obiect cosmic

11 septembrie 2012, 13:31 |  Autor: Liana Hainăroșie | 969 afişări
Imaginea a fost surprinsă de un astronom amator

Imaginea a fost surprinsă de un astronom amator

 
O imagine surprinsă de un astronom amator din Dallas în care se observă o străfulgerare în apropierea planetei Jupiter îi face pe specialiști să afirme că un asteroid sau o cometă a intrat în coliziune cu gigantica planetă.
Observații similare ale unor impacturi cu Jupiter au fost văzute în anii 2009 și 2010, informează NBC News. „Este înfricoșător să vedem cât de des este lovită planeta Jupiter", a spus George Hall, cel care a obținut imaginile uriașei planete și care a anunțat descoperirea sa pe un forum al astronomilor. De asemenea, „Universe Today" semnalează faptul că planeta Jupiter a fost lovită cel mai probabil de un meteorit.
Ciocnirile unor obiecte cu Jupiter sunt de mare interes pentru astronomii amatori și profesioniști, pentru că acestea fac parte din „biliardul" orbital, care a modelat sistemul nostru solar. În unele cazuri, obiectele cosmice sunt distruse înainte de a atinge suprafața planetei. În alte situații însă, acestea lasă chiar urme în atmosfera planetei, așa cum s-a întâmplat în cazul cometei Shoemaker-Levy 9, în anul 1994

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu