luni, 17 septembrie 2012

Groapa Derweze: craterul supranumit "Poarta Iadului", care arde în continuu de 40 de ani. Galerie FOTO

ieri, 17:04 Autor: Radu Racu
 Groapa Derweze: craterul supranumit "Poarta Iadului", care arde în continuu de 40 de ani. Galerie FOTO Vezi galeria foto Groapa Derweze
La prima vedere ar putea fi o scenă dramatică dintr-un film SF. Craterul Derweze , făcut în urmă cu 40 de ani de o echipă de geologi ruşi în deşertul Karakum este umplut de flăcari, care i-au atras numele de "Poarta Iadului", scrie Daily Mail.
În anul 1971 o echipă de geologi sovietici făceau săpături în deşert, când au descoperit o peşteră îmbibată de gaze naturale. Terenul de sub perimetrul de explorare s-a surpat în timpul lucrărilor, creând un crater cu un diametru de 70 de metri. De teamă ca gazele eliberate în atmosferă să nu otrăvească zonele apropiate, echipa a decis să dea foc gazelor, sperând că zăcământu se va epuiza în câteva săptămâni. Au trecut peste 40 de ani şi groapa încă arde.
În luna aprilie a anului 2010, preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedow, a vizitat situl şi a ordonat acoperirea craterului însă nu s-au făcut paşi concreţi în această direcţie până acum.
Deşertul Karakum, care acoperă o mare parte din teritoriul ţării, se află la est de Marea Caspică. Craterul Derweze este situat la circa 260 de kilometri nord de capitala Turkmenistanului, Ashgabat.
sursa; zf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu