duminică, 30 septembrie 2012

Cum va arăta Capitala în 2035: unirea celor șapte gări, autostrada suspendată, tunele sub Herăstrău

Cum va arăta Capitala în 2035: unirea celor șapte gări, autostrada suspendată, tunele sub Herăstrău
Cum va arăta Capitala în 2035: unirea celor șapte gări, autostrada suspendată, tunele sub Herăstrău
Până în anul 2035, Bucureștiul va fi împânzit de construcţii urbanistice de amploare, iar faţa orașului va fi schimbată complet, devenind mai degrabă o capitală SF.
Primarul general Sorin Oprescu a declarat, la începutul lui 2012, la întâlnirea cu oamenii de afaceri privind "Conceptul Strategic București 2035", că acesta este greu de realizat cu o "legislaţie șchioapă", care s-a schimbat de foarte multe ori în funcţie de interesele unor grupuri în detrimentul bucureștenilor.
Arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, a spus că instrumentul strategic cel mai important pentru "București 2035" este PUG, iar Primăria a finalizat lucrările importante care vor fundamenta acest plan urbanistic general. "Într-o lună sau două vom discuta în Consiliu Planul Urbanistic General", a preciza Pătrașcu la începutul anului.
"Recuperarea centrului istoric este unul dintre obiectivele principale ale Planului Integrat de Dezvoltare Urbană(PIDU). Piaţa Romană va fi legată de Piaţa Rahova, vor fi contruite două poduri pietonale, circulaţia autovehiculelor va fi restrânsă, va fi reamenajat cheiul Dâmboviţei, va fi făcut un sistem integrat de parcări în centru", potrivit lui Pătrașcu.

 

CLICK pe fotogalerie pentru mai multe imagini cu planurile pentru dezvoltarea Bucureștiului!
 

Totodată, Inelul Median de circulaţie de 13,5 kilometri urmărește traversarea subterană a parcului Herăstrău prin două tunele fiecare de câte doi kilometri, costurile întregului proiect ridicându-se la 1,3 miliarde de euro.
În viziunea celor care au lucrat la Strategia București 2035, Capitala este, în peste 23 de ani, "o metropolă influentă și integrată european prin durabilitate și caracter, reinventată inteligent și sensibil, o comunitate deschisă și evoluată, o capitală dinamică și creativă".
Pentru a atinge viziunea București 2035 trebuie avute în vedere patru direcţii strategice majore, respectiv crearea unei forme administrative la nivelul Bucureștiului și a teritoriului acestuia de influenţă, întărirea și revitalizarea sistemului de poli teritoriali, eficientizarea și dezvoltarea sistemului de infrastructură și valorificarea durabilă a resurselor de patrimoniu natural și construit.
Oprescu a spus că este nevoie de sprijinul Guvernului pentru a implementa această strategie.
Primarul Sorin Oprescu declara în decembrie 2011 că în 2035 Bucureștiul va arăta ca un oraș civilizat, european, va fi un echilibru în ceea ce privește dezvoltarea, punându-se accent pe partea de sud, unde se vor construi complexe comerciale, locuinţe și locuri de agrement.
Conceptul strategic București 2035 este parte a Planului Urbanistic General, fiind vorba despre un concept strategic despre cum și unde se va dezvolta Bucureștiul și cum va arăta capitala României pe termen lung, spunea primarul Sorin Oprescu.
Acest concept cuprinde finalizarea autostrăzii suspendate, care va fi realizată în parteneriat public-privat, închiderea celui de-al patrulea inel de circulaţie în sudul Capitalei, refacerea și păstrarea caselor monument, programe privind spaţiul verde - acoperișuri verzi, amenajarea Dâmboviţei.

CLICK pe fotogalerie pentru mai multe imagini proiectele pentru dezvoltarea Capitalei!
 

Potrivit primarului general, unele proiecte din acest concept au început deja să fie implementate, cum ar fi de exemplu Mihai Bravu - Văcărești, subtrecerea de la Văcărești-Olteniţa, Podul Doamna Ghica, Dudescu.
Edilul șef al Capitalei vorbea și depre zona metropolitană, care va cuprinde judeţul Ilfov până la Ploiești, o parte din judeţul Călărași și o zonă din judeţul Giurgiu.
"Zona metropolitană se poate face și fără bani de la buget, pentru că nu avem, în parteneriat public-privat, pentru că este timpul orașelor, a discuţiilor între orașe. Vrem să prindem puţin din judeţul Călărași, o zonă din Giurgiu, Ilfovul până la Ploiești pentru că, vrem, nu vrem, în 20 ani Bucureștiul și Ploieștul se vor uni", spunea Sorin Oprescu.
Gheorghe Pătrașcu sublinia că în zona de sud ar putea fi construit chiar și un aeroport, pentru că aici s-a făcut o dezvoltare necontrolată, adevărata dezvoltare fiind orientată spre nord.
Voinţa politică este principalul factor pentru implementarea acestei strategii, în opinia arhitectului șef.
"Conceptul Strategic București 2035" este un proiect care își propune conturarea unui model de dezvoltare pentru Capitală, care să ia în considerare și aria sa de influenţă. Astfel, proiectul are în vedere formularea unei viziuni a orașului, o armonizare a principalilor factori care îi conduc dezvoltarea. Scopul este stabilirea unor principii comune de dezvoltare care să conducă la conturarea unei zone armonioase și competitive cu șanse mari de a antrena atât dezvoltarea de ansamblu cât și comunităţile locale.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Duminica, 30 Septembrie 2012

Un comentariu: