vineri, 7 septembrie 2012

Casa care se construieşte în 24 de ore, inventată la Iaşi şi premiată cu aur în China

Casa care se construieşte în 24 de ore, inventată la Iaşi şi premiată cu aur în China

6 septembrie 2012, 09:58 |  Autor: Vasilica Costîn | 8981 afişări
Profesorul Alexandru Stănilă de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi a primit medalia de aur la Salonul de Inventică din Macao pentru construcţia unei case cu structură de lemn, al cărei schelet poate fi realizat în termen record: o zi.
Profesorul universitar Alexandru Stănilă a stârnit admiraţie în China cu invenţia sa care revoluţionează construcţiile de locuinţe. Ieşeanul a gândit realizarea scheletului casei din structură de lemn, care poate fi îmbinat în timp record de doar 24 de ore şi a cărui durată de viaţă este de peste 50 de ani. În plus, pereţii exteriori ai locuinţei vor fi făcuţi dintr-un mortar special, armat cu fibră de sticlă şi polistiren expandat, pentru care a primit brevet de invenţie, care ar fi echivalentul a cinci rânduri de cărămidă.
„Invenţia a provenit dintr-o joacă de tip LEGO, prin transformarea unei structuri metalice proiectate cândva în structură din lemn ca fiind mai ieftină. O astfel de casă nu presupune o omologare, ea fiind proiectată conform principiilor şi normelor de proiectare valabile şi care pot fi supervizate ca la orice proiect de un verificator de proiect atestat", povesteşte profesorul Alexandru Stănilă cum i-a venit ideea. Profesorul ieşean deţine trei formule de locuinţe realizate cu structură de lemn: casă simplă, doar cu parter, o casă cu şarpantă clasică şi o casă sub formă de modul cu patru apartamente.
Preţul per casă: maxim 28.000 de euro

Preţul este unul modest raportat la ce există pe piaţă: 300 de euro pe metru pătrat, fiecare locuinţă având aproximativ 80 de metri pătraţi.
Model de structură de lemn
Avantajul extraordinar pe care-l are structura modulată este reprezentată de faptul că un singur element prefabricat de 9 metri este utilizat ca să se realizeze planşeul, grinzile principale de cadru şi pe o direcţie şi pe alta şi la realizarea stâlpilor. Dacă vreau o casă cu parter şi două etaje pot utiliza un element de 9 metri, iar cu 60 de bucăţi pot să realizez casa. Un principiu mai simplu de atât nici că se poate. Avem o formulă de casă cu şarpantă clasică sau sub formă de 4 locuinţe, cu 70-80 de metri pătraţi în locuinţă. Preţul de cost e 25.000-28.000 de euro", spune profesorul Alexandru Stănilă.
Invenţia ar rezolva problema locuinţelor pentru tineri
Inventatorul ieşean mărturiseşte că această construcţie ecologică pe bază de structură de lemn ar fi rentabilă îndeosebi pentru crearea de locuinţe tinerilor. „Această casă agreată de o bancă poate rezolva problema dezvoltării locuinţelor individuale pentru tineri sub formă de casă individuală, de duplex, dar avem şi proiecte de patru apartamente în acelaşi modul. Sloganul că dăm teren tinerilor să-şi facă case poate să cuprindă o astfel de rezolvare. Sistemul se pretează perfect la combinaţie şi cu alte sisteme structurale, poţi să faci şi casă hibridă mai ales la locuinţele multifamiliale şi îşi poate aduce un aport important la reducerea costurilor", spune profesorul ieşean.

Afişul care i-a impresionat pe inventatori
Cea mai bună invenţie din lume

În perioada 29 iunie-1 iulie, la Salonul de Inventică desfăşurat la Macao, China, ideea profesorului Alexandru Stănilă a fost premiată cu aur. Pentru prima dată şi-a expus lucrarea la Salonul EuroInvent din acest an de la Iaşi şi încă de atunci a primit laude din partea numelor sonore din inventică. Câteva luni mai târziu, deşi nu a fost prezent la eveniment, a primit medalia de aur din China.
„Am ieşit cu această structură pentru prima dată în cadrul Salonului EuroInvent din 2012, ea a fost remarcată de către şeful delegaţiei inventatorilor din Malaezia, care într-un spirit de colaborare ne-a propus să ne reprezinte în cadrul salonului de la Macao. Am trimis în format electronic posterul şi am primit înapoi medalia de aur. Nu e exclus ca această structură deja să se producă în China, nu mă deranjează, important e că produsul minţii noastre merge mai departe şi măcar avem o satisfacţie morală pentru că cea financiară deocamdată în România este greu de atins", spune profesorul Stănilă.
Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu