joi, 16 august 2012

Ungaria nu respectă angajamentele europene de protecţie a minorităţii româneşti


Ungaria nu respectă angajamentele europene de protecţie a minorităţii româneşti
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, atrage atenţia Guvernului de la Budapesta că nu respectă standardele europene de protecţie a minorităşilor.

Corlăţean a declarat că Ungaria îi tratează pe români diferit de felul în care România tratează comunitatea maghiara de pe teritoriul ţării noastre.

"Sunt lucruri discutate cu Budapesta încă din anii '90, începând cu reprezentarea în parlament, un lucru de bază, un lucru elementar pentru conaţionalii noştri români cetăţeni ai Ungariei. Nu s-a întamplat acest lucru. Sunt şi alte aspecte ce ţin de educaţia în limba maternă, paşi modeşti, care se soldează zi de zi cu o continuitate a procesului de asimilare a românilor din Ungaria", a declarat Titus Corlăţean.

Ministrul de Externe a adăugat că sprijinul acordat comunităţii româneşti din Ungaria este insuficient, uneori doar mimat din partea guvernelor de la Budapesta.

Acesta a mai spus că românia din Ungaria au interzis la identitatea culturală, la presa de limbă română nu le este respectat dreptul la libertatea realigioasă, iar Guvernul de la Budapesta nu acordă niciun sprijin pentru Biserica Ortodoxă Română din Ungaria.

Corlatean consideră că Ungaria este departe de ceea ce înseamnă respectarea standardelor europene de protecţie a minorităţilor.

Paul Panait sursa; napoca newss

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu