marți, 21 august 2012

Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe: Guvernul României să ia în considerare finanţarea Universităţii private maghiare Sapientia


Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe: Guvernul României să ia în considerare finanţarea Universităţii private maghiare Sapientia
Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Nemeth Zsolt consideră că Guvernul României ar trebui să finanţeze, alături de cel al Ungariei, lucrările la o nouă facultate a Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca, după ce instituţia a primit acreditare din partea autorităţilor române în 2010.

Nemeth Zsolt a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că universitatea privată cu predare în limba maghiară Sapientia serveşte la îmbunătăţirea situaţiei comunităţii maghiare din Transilvania.

"Această universitate privată cu predare în limba maghiară din Transilvania, Sapientia, serveşte la îmbunătăţirea situaţiei comunităţii maghiare. Guvernul Ungariei are ca obiectiv intenţia clară ca sediul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia să fie finalizat până în toamna anului viitor. Pornind de la ideea că între România şi Ungaria există un acord bilateral care stipulează faptul că, după acreditarea Universităţii Sapientia, Guvernul României va lua în considerare finanţarea acesteia, Guvernul Ungariei crede în posibilitatea unei finanţări descrescătoare, iar o sumă crescătoare să vină în completare de la Guvernul României", a spus diplomatul de la Budapesta.

Rectorul Universităţii Sapientia, David Laszlo, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Guvernul Ungariei a alocat până acum pentru lucrările la sediul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte suma de 400 de milioane de forinţi (1,4 milioane de euro) şi că există promisiuni ferme că suma va fi dublată pentru anul viitor, în vederea finalizării proiectului.

"Valoarea totală a investiţiei este de 4,5 milioane de euro", a precizat David.

Nemeth Zsolt a inspectat, duminică, lucrările la viitorul sediu al Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca, care au început în luna ianuarie 2010 şi care vor fi încheiate în toamna anului 2013.

Universitatea privată maghiară Sapientia a fost înfiinţată în anul 2001 şi a primit acreditarea ARACIS în 2010. Instituţia este finanţată de Fundaţia Sapientia care primeşte bani de la Guvernul Ungariei.

În anul universitar 2011-2012, Universitatea Sapientia a avut 1.959 de studenţi care învăţau la cele patru facultăţi, care au sedii în Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc.

Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu