miercuri, 8 august 2012

Reacţia MAE după ce Comisia de la Veneţia s-a declarat "şocată" de situaţia Curţii Constituţionale a României

de Alina Matis Postat la: 07.08.2012 19:29 Ultima actualizare: 07.08.2012 19:30
FOTO: Andreea Alexandru/Mediafax
Ministerul Afacerilor Externe "a luat notă cu preocupare" de conţinutul declaraţiei preşedintelui Comisiei de la Veneţia, care s-a declarat astăzi "şocat" de presiunile la care sunt supuşi membrii Curţii Constituţionale a României, se arată într-un comunicat al diplomaţiei române.
"MAE împărtăşeşte pe deplin poziţia exprimată de Preşedintele Comisiei de la Veneţia, potrivit căreia orice presiune asupra oricărei instanţe, fie ea constituţională sau ordinară, în scopul influenţării deciziilor sale sau în orice alt scop, este absolut inadmisibilă", transmite Ministerul de Externe.
MAE a dat asigurări că Guvernul român nu face "niciun fel de excepţie de la respectarea cu stricteţe a principiului constituţional fundamental al statului de drept care este independenţa justiţiei sau independenţa contenciosului constituţional".
"Totodată, MAE consideră că este extrem de important – aşa  cum arată şi Preşedintele Comisiei de la Veneţia în declaraţia sa – ca nicio presiune politică să nu fie exercitată asupra judecătorilor. În cazul, absolut regretabil, al unor ameninţări împotriva integrităţii judecătorilor, vor fi aplicate în modul cel mai strict şi ferm prevederile legale corespunzătoare", se mai arată în comunicatul MAE.
Diplomaţia română a mai informat că a dat instrucţiuni Reprezentanţei Permanente a ţării noastre de la Strasbourg să contacteze de urgenţă secretariatul Comisiei de la Veneţia "pentru comunicarea exactă a informaţiilor care au determinat declaraţia Preşedintelui Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012, astfel încât autorităţile române competente să fie în măsură să ia măsurile legale care se impun".
"Fac apel la toate autorităţile şi partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea de presiuni", a scris marţi preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio. La scurt timp după declaraţia lui Buquicchio, comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding a declarat pe Twitter că este de acord cu mesajul Comisiei.
Potrivit surselor gândul, judecătorii CCR au informat luni Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană despre noile presiuni la care este supusă această instanţă.
Buquicchio s-a declarat "surprins şi chiar şocat că, pentru a doua oară într-o perioadă scurtă de timp, Curtea Constituţională a unui stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene se vede obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia, pentru a-i proteja independenţa".
Comisia de la Veneţia este un organism consultativ al Consiliului Europei, creat în 1990 pentru problemele de drept constituţional. Din componenţa sa fac parte experţi independenţi din domeniul dreptului constituţional.
Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu