vineri, 13 iulie 2012

Ministerul banilor, ţintit de procurorii mafioţi

 Ministerul banilor, ţintit de procurorii mafioţi
Ministerul banilor, ţintit de procurorii mafioţi Agenţii secreţi umblau după informaţii "fierbinţi" pentru a forţa contracte fabuloase la Transporturi.
Scandalul de corupţie de la vârful magistraturii a scos la iveală planul șantajării unui ministru în funţie. Omul cheie era un ofiţer din serviciul secret al ministerului de Interne și conducea structura de agenţi din judeţul Ilfov. Interceptări telefonice, monitorizări ambientale sau date clasificate secret de stat, din operaţiunile sub anonimat, erau servite de comisarul Mihai Vlad, de la Direcţia Generală de Informaţii și Protecţie Internă (DGIPI).
Beneficiarii informaţiilor compromiţătoare erau procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru, care complotau să ocupe, cu ajutorul politicienilor din USL, funcţiile de procuror general al României, respectiv de procuror-șef al DNA.

Interceptările realizate de DNA au dezvăluit că cei trei jinduiau și la banii publici. ?inta a fost bogatul minister al Transporturilor, iar victima era ministrul liberal Ovidiu Silaghi. "E un minister în care se fac bani, teoretic", arăta Sâmpetru, de ce a ochit Transporturile. Confidentul procurorilor era tot un liberal, Marian Petrache, președintele CJ Ilfov. "Domne, semne de întrebare legate de el am că a acceptat funcţia de ministru la Transporturi, când el nu știe nimic", le ţinea isonul Petrache.
Misiunea încredinţată ofiţerului DGIPI a fost de a aduna infomaţii compromiţătoare despre ministru. "Va fi destul de greu că, dacă e ministru și încep să sap... Vă spun, știţi bine. Asta nu înseamnă să nu încerc", promitea Vlad. Complotul lor a fost spulberat de DNA, iar cei trei sunt anchetaţi.
Adiţionale de milioane
Ministerul Transporturilor pare a fi cel mai vânat protofoliu. Motivul: aici se pot face milioane de euro chiar și fără să se construiască vreun drum.
"Constructorul cere claim-uri (despăgubiri) când lucrarea este oprită pentru că se fac, de exemplu, descărcari arhelologice. Firma încasează milioane de euro în această perioadă", a explicat un angajat din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi și Drumuri Naţionale din România (CNADNR). De exemplu, în cazul autostrăzii Bechtel, constructorii cereau claim-uri de 380 de milioane de euro.
Actele adiţionale sunt o altă metodă folosită de constructori, în cârdășie cu șefii de la drumuri. De exemplu, primul director al CNADNR numit de Silaghi, Mihail Bașulescu, a achestat la aceste metode. Printre primele acte semnate de acesta, a fost un ordin de plată, în baza unui act adiţional, pentru firma omului de afaceri Nelu Iordache- Romstrade. Concidenţă sau nu, Bașulescu a fost director la două firme aflate sub sfera de influenţă a lui Iordache. Curtea de Conturi a descoperit, recent, faptul că la Companie se fac contracte "pe genunchi", în detrimentul statului.
Acesta nu este singurul caz de "turnătorie" și scurgeri de informaţii. În 2009, directorul de atunci al DGIPI, George Șerban, a fost interceptat când dădea unui prieten o lista unor convorbiri telefonice.
Serviciul Secret al MAI era în slujba a doi procurori, care urmăreau șantajarea unui ministru

"Păi el e liberal-liberal. Am înţeles. Va fi destul de greu că, dacă e ministru și încep să sap... Asta nu înseamnă să nu încerc (...) Probabil s-a îngrozit lumea. Probabil că la DNA se va rezolva luna viitoare."
VLAD MIHAI, fost șef DGIPI Ilfov
Imperiul imobiliar a lui Sâmpetru
Procurorul Marcel Sâmpetru a dat lovitura vieţii sale în 2010, atunci când s-a căsătorit cu femeia de afaceri Mirela Plăpcianu. Potrivit declaraţiei de avere din 2010, în urmă cu doi ani, Sâmpetru deţinea, împreună cu soţia, cinci terenuri intravilane în București și unul în comuna Gruiu.
La capitolul case de locuit, nevasta lui Sâmpetru a consemnat cinci imobile în București și unul în Gruiu. Averea familiei este completată de un autoturism Audi S8, bijuterii, ceasuri și tablouri în valoare de 90.000 de euro. În același an de graţie, familia Sâmpetru a donat sau vândut bunuri de milioane de euro. La început a fost donată o casă și un teren din Bușteni.
Ulterior au fost vândute mai multe bunuri - un autoturism A6 și 18 terenuri în intravilanul orașului Sulina, cu 8,5 milioane de lei. A urmat o donaţie a Mirelei Plăpcianu către o rudă, constând în "parter și etaj 1", plus alte două apartamente și un teren în Băneasa. În 2010, familia avea datorii de 1 milion de euro și venituri de 464.000 de lei. (Virgil Burlă)
Negoţul cu informaţii, boală veche
Faţă de practica anumitor șefi din cadrul serviciilor secrete de a trafica ilegal informaţii obţinute în virtutea funcţiei pe care o deţin, istoricul Marius Oprea consideră că nu-i nimic nou, respectivii fiind "tributari" vechilor obiceiuri ale Securităţii.
"Este moștenit încă de la înfiinţarea acestor multe servicii, așa făceau și cei de la SIPA, așa făceau și cei de la SRI în situaţii în care acopereau acţiuni de trafic de ţigări, mafia arabă sau alte acţiuni de acest gen. Este rezultatul unei practici moștenite de la vechea Securitate", a declarat, pentru "Evenimentul zilei", Marius Oprea.
El este convins că în acest caz ne lovim de o problemă de mentalitate: "Ei se simt stăpânii lumii pentru că au pe foarte mulţi oameni la mână și utilizează, precum un sistem mafiot, șantajul".
"Vânătorul de securiști" a mai amintit că a avut o iniţiativă de reformare a acestui serviciu pe vremea când era consilierul lui Călin Popescu Tăriceanu, iniţiativă care nu s-a finalizat.

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Vineri, 13 Iulie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu