miercuri, 25 iulie 2012

Mai mulţi oameni de ştiinţă au semnat o scrisoare în Le Monde: „Să nu ignorăm criza democratică din România“

Mai mulţi oameni de ştiinţă au semnat o scrisoare în Le Monde: „Să nu ignorăm criza democratică din România“

25 iulie 2012, 08:43 |  Autor: Lavinia Bălulescu | 4583 afişări
e
Articolul din „Le Monde“

Articolul din „Le Monde“

 
Ieri, pe site-ul prestigioasei publicaţii franceze „Le Monde" a fost publicată o scrisoare deschisă, semnată de mai mulţi oameni de ştiinţă, artişti, politologi şi profesori din Franţa şi Polonia. Scrisoarea atrage atenţia asupra situaţiei incerte în care se găseşte democraţia în România.
În prima parte a scrisorii se explică situaţia actuală în care se află ţara, cum s-a ajuns la suspendarea preşedintelui. Mai apoi, se fac referiri la Adrian Năstase şi la Victor Ponta: „Această nouă tentativă de destituire a preşedintelui are loc după o criză politică la care s-a ajuns după condamnarea pentru corupţie a unui fost prim-ministru şi după acuzaţiile de plagiat la adresa noului prim-ministru şi după o dispută privind cine ar trebui să reprezinte România la summitul european. Toate acestea ilustrează instabilitatea politică cronică din România şi dificultatea ţării de a construi o democraţie, după aderarea la UE în anul 2007", relatează semnatarii scrisorii.
Presa franceză e tăcută în ceea ce priveşte situaţia din România
Aceştia atrag atenţia că Franţa nu ia o poziţie şi că presa franceză, spre exemplu, a fost extrem de tăcută, la fel ca şi guvernul francez. „România a cunoscut un moment de glorie în iarna dintre 1989 şi 1990, după care interesul mediatic pentru această ţară a scăzut. La momentul aderării la Uniunea Europeană, în 2007, am asistat la o nouă creştere a interesului presei pentru România", mai spun cei care semnează scrisoarea.
„Evenimentele sportive atrag atenţia mai mult decât ţările în care e atacată democraţia"
De asemenea, ei propun şi o soluţie. „Parlamentul European trebuie să propună soluţii pentru a asigura că lupta politică împotriva austerităţii, în România, dar şi în restul Uniunii Europene, nu se face decât urmând valorile Uniunii. Suntem surprinşi că criza economică sau evenimentele sportive atrag acum atenţia mass-media mai mult decât ţările în care e atacată democraţia. De asemenea, regretăm tăcerea guvernului francez în legătură cu această problema", acesta este finalul scrisorii publicate în Le Monde.
Întraţi aici pentru a citi scrisoarea pe site-ul publicaţiei Le Monde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu