joi, 5 iulie 2012

A fost descoperită „particula lui Dumnezeu“

Life & Style - Delia PATRU
Oficialii CERN au anunţat ieri cea mai importantă reuşită a acestui secol: descoperirea bosonului Higgs, aşa-numita „particulă a lui Dumnezeu“, informează corriere.it. Ceea ce la un moment dat părea doar un zvon a fost acum în sfârşit confirmat. Fizicienii de la CERN au anunţat ieri că ambele experimente desfăşurate în cadrul acceleratorului de particule LHC, ATLAS şi CMS au descoperit o particulă în regiunea de masă 125-126 GeV. Bosonul Higgs este „veriga lipsă“, ce nu a fost încă observată, din modelul standard, teoria despre structura fundamentală a materiei, elaborată în anii ‘60 pentru a descrie toate particulele şi forţele care există în Univers.
Potrivit acestui model, bosonul Higgs explică motivul pentru care anumite particule au o masă, iar altele nu au, iar detectarea lui ar permite validarea acestei teorii.
„Se observă în datele colectate dovezi clare ale unei noi particule, cu un nivel de siguranţă de 5 sigma, în regiunea de masă 126 GeV“, a anunţat Fabiola Gianotti, purtător de cuvânt pentru experimentul ATLAS. „Rezultatele sunt preliminare, dar semnalul 5 sigma este dramatic. Este în mod cert o nouă particulă. Ştim că este vorba despre un boson, fiind cel mai greu boson descoperit vreodată“, a declarat Joe Incandela, purtător de cuvânt pentru experimentul CMS. „Consecinţele acestui anunţ sunt foarte importante, din acest motiv fiind nevoie să fim extrem de atenţi în studiile noastre şi în verificarea datelor“, a adăugat Incandela.
Entuziasm la nivel înalt
„Este greu să nu fim entuziasmaţi de aceste rezultate“, a declarat Sergio Bertolucci, directorul de cercetare al CERN. „Am afirmat anul trecut că în 2012 fie vom găsi o particulă nouă, similară celei prezise de Higgs, fie vom exclude existenţa unei particule Higgs prezise de modelul standard al fizicii. Cu toată grija pe care o necesită acest anunţ, acum pot spune că ne aflăm la un punct de răscruce: observarea acestei noi particule indică o cale pentru viitor ce ne va duce la o mai bună înţelegere a ceea ce vedem astăzi în datele colectate“, a adăugat Bertolucci.
Rezultatele sunt considerate „preliminare“ şi se bazează pe datele colectate în 2011 şi 2012, datele din 2012 fiind încă sub analiză. Cercetătorii anunţă că următorul pas va fi înţelegerea exactă a naturii acestei particule şi însemnătatea sa în mai buna înţelegere a universului. Dacă particula se va dovedi mult căutatul boson Higgs, ultima particulă prezisă de modelul standard al fizicii particulelor, aceasta ar putea permite cercetătorilor să înţeleagă mai bine lumea în care trăim. „Toată materia vizibilă din Univers nu reprezintă mai mult de 4% din total. O variantă mai exotică a particulei Higgs ne-ar putea ajuta să înţelegem restul de 96% din Univers, parte încă obscură astăzi“, explică reprezentanţii CERN. Vestea a fost primită cu emoţie de fizicianul Peter Higgs, de 83 de ani, care a mărturisit emoţionat că „pentru mine este uluitor că această descoperire s-a petrecut în timpul vieţii mele“.
sursa;gazeta de sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu