luni, 9 iulie 2012

Cu ce am greşit noi, cei care până la urmă vom plăti toată factura? Nu muncim de ajuns, nu suntem productivi, plătim taxe şi impozite prea mici?

Opinie Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF

Cu ce am greşit noi, cei care până la urmă vom plăti toată factura? Nu muncim de ajuns, nu suntem productivi, plătim taxe şi impozite prea mici?

ieri, 20:15 Autor: Cristian Hostiuc
Cu ce am greşit noi că trebuie să plătim în final cu banii noştri toată factura acestui scandal politic, începând de la creşterea cursului valutar, a dobânzilor, a ratelor la bancă până la alungarea investitorilor şi scăderea economiei?
Fatidic, ne ascundem în spatele aceluiaşi răspuns: ne merităm soarta. Ne place să trăim cu această explicaţie că politicienii noştri, cei care ne conduc şi îi alegem nu pot fi mai buni decât poporul care i-a ales.
Cu ce am greşit de ne merităm această soartă şi pe aceşti politicieni? Nu muncim îndeajuns, peste opt ore pe zi? Trebuie să muncim mai mult? Trebuie să plătim taxe şi impozite mai mari? Trebuie să avem o productivitate mai ridicată? Nu trebuie să avem aspiraţii şi vise care să se îndeplinească în timpul vieţii noastre? Nu trebuie să avem o maşină sau o casă a noastră?
Ce am făcut, noi cei care muncim de dimineaţă până seara, cei care susţinem un sistem social şi de pensii extrem de costisitor, de am ajuns în această situaţie de trebuie să plătim toate facturile altora?
Dimineaţa când te duci la job te gândeşti că ai targeturi de îndeplinit, bugete de realizat, număr de clienţi pe care trebuie să îi contactezi şi să le vinzi ceva. Tot ce vrei este ca în jurul tău să existe stabilitate astfel încât cu mintea şi organizarea ta să poţi îndeplini toate aceste lucruri, să iei un salariu şi poate la finalul anului un bonus. Poţi să înţelegi când cursul creşte din cauza crizei externe. Dar cum să înţelegi, când cursul creşte şi îţi măreşte rata la bancă din cauza unor politicieni, indiferent cine sunt ei şi ce partide reprezintă, care au poliţe de plătit şi pentru care banii vin de undeva din neant, că sunt alţii care muncesc pentru ei.
Oamenii au amendat la urne regimul Băsescu şi guvernarea PDL nu pentru că le-au tăiat salariile cu 25%, ci pentru că nu au făcut nimic după aceea în administrarea economiei. Şi-au bătut joc de miliardele de euro care se strângeau în buget, că nu dădeau şi împărţeau de la ei. Nu au lăsat nimic în urmă. La alegerile din mai, oamenii au schimbat votul, în speranţa că cei care vin vor schimba lucrurile din ţară. Dar nici ei nu schimbă nimic, ci numai oameni. Şi noi plătim în timpul ăsta factura. Cu ce am greşit? Nu am pus ştampila pe cine trebuia? Nu am penalizat pe cei care au condus până atunci?
În ritmul în care se deteriorează lucrurile pe scena politică vom ajunge să ne batem pe o economie şi mai sleită de putere, cu 4 milioane de salariaţi, nervoşi, blazaţi, fără vise şi speranţe, care abia aşteaptă să se crape totul în jur, asta fiind văzută ca fiind singura soluţie viabilă pentru rezolvarea situaţiei. Cu încă o generaţie căzută la BAC, economia mai pierde încă un miliard de euro şi câştigă o nouă generaţie de şomeri sau care vrea să plece din ţară.
Nici economia nu va rezista astfel la infinit din exporturi, din Dacia, din fabricile de componente auto, din IT, care trebuie să plătească factura la pensii, la sistemul de sănătate sau de învăţământ şi în final nota de plată a clasei politice.
Poporul este chemat acum să voteze pentru demiterea sau nu a preşedintelui Băsescu. Dacă va mai creşte cursul valutar, dacă scade din nou economia şi urmează un nou val de tăieri de salarii sau de joburi, dacă mai urmează noi închideri de magazine sau afaceri, s-ar putea ca poporul să voteze de la sine putere pentru demiterea întregii clase politice. Şi nu ştiu dacă suntem pregătiţi pentru rezultatul care ar putea să iasă.
sursa; zf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu