sâmbătă, 2 iunie 2012

Ioan Rus vrea brigăzi mixte la frontieră: „dacă suntem corupţi, eşti şi tu austriacul şi tu germanul şi eu românul”

Ioan Rus vrea brigăzi mixte la frontieră: „dacă suntem corupţi, eşti şi tu austriacul şi tu germanul şi eu românul”

2 iunie 2012, 17:46 |  Autor: Bianca Preda | 1812 afişări
Brigăzi mixte de vameşi (foto arhivă Adevărul)
Cluj

Brigăzi mixte de vameşi (foto arhivă Adevărul)

 
Ministrul de interne, Ioan Rus, speră ca din acest an România să fie primită în Schengen pe partea spaţiului aerian, urmând ca pe partea terestră aderarea să fie realizată anul viitor.
Printre măsurile care vor fi luate pentru atingerea obiectivului de aderare la Schengen se numără transformarea Oficiului Român pentru Imigrări în Inspectorat General şi înfiinţarea de brigăzi mixte în punctele de frontieră.
"Eu sper ca în această toamnă să obţinem aderarea la Schengen pe câteva chestiuni plecând de la traficul aerian. Cel terestru cu siguranţă nu se va putea obţine în cursul acestui an, sperăm anul viitor. Vor exista discuţii cu colegii din Consiliul justiţiei şi afacerilor interne în perioada următoare, vom vedea. Din punct de vedere tehnic, România are îndeplinite condiţiile, lucru care a fost constatat de partenerii noştri. Noi avem o frontieră în acest moment, probabil că una dintre cele mai moderne dintre toate ţările cu frontiere exterioare ale UE. (...)Vom transforma Oficiul român pentru imigrări în inspectorat general. Îi ridic gradul la inspectorat general astfel încât am argumente suplimentare că facem ceva', a menţionat Ioan Rus.
Brigăzile mixte la frontieră vor avea rolul de a elimina suspiciunile de corupţie în rândul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră români.
"Să nu se spună că vameşul şi poliţistul de frontieră român este corupt şi incorect, să funcţioneze brigăzi mixte. Dacă spui că această corupţie din frontieră îţi provoacă o pagubă de 1000 de lei, dă-mi o sută de lei, că atât ne-ar costa un belgian, un italian ca să stea lângă mine la un punct de frontieră, şi controlăm toţi trei. Ne costă mai puţin decât eventuala fraudă sau trafic transfrontalier care se face şi atunci ne asumăm cu toţii, dacă suntem corupţi, eşti şi tu austriacul şi tu germanul şi eu românul, pentru că eram toţi trei în acel schimb. Este o propunere cu care încercăm să stimulăm acest proces", a adăugat Ioan Rus.
Potrivit acestuia, pentru ca România să obţină aderarea la Schengen, trebuie să demonstreze că este capabilă să genereze ceea ce statele UE aşteaptă de la autorităţile române. "Există un plan, am o viziune asupra a ceea ce este de făcut şi facem. Vom avea şi spaţii de cazare de a primi imigranţi care vin de unde vin", a mai precizat Rus.
Liderii statelor UE au hotărât, la 1 martie, să amâne până în septembrie decizia cu privire la o eventuală intrare în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, potrivit un proiect de declaraţie finală pentru summitul UE de la Bruxelles, obţinut de AFP. Din cauza opoziţiei Olandei, o aderare nu poate fi considerată acum şi s-a hotărât ca o decizie cu privire la acest subiect să fie luată "în septembrie 2012", se arăta în document.
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu