sâmbătă, 9 iunie 2012

De ce trebuie să votezi


De ce trebuie să votezi

8 iunie 2012, 11:25 |  Autor: Mălin Bot | 1322 afişări
Mălin Bot este jurnalist şi redactor-şef adevarul.ro

Mălin Bot este jurnalist şi redactor-şef adevarul.ro

 
Este foarte cool să spui: toţi politicienii sunt mizerabili, îi sancţionez prin absenţă la vot sau printr-un vot invalid. Dacă gândeşti aşa, greşeşti. Aceasta atitudine îi ajută chiar pe cei care te-au adus în această stare. Este o copilărie să-ţi imaginezi că atitudinea asta va schimba ceva.
Cel mai bun lucru care li se poate întâmpla politicienilor duminică este ca publicul să lase decizia la mâna nucleului dur pe care îl are fiecare partid şi mai ales pe mâna unor persoane uşor de manipulat. Asta se întâmplă acum în România şi din această pricină avansăm foarte greu.

Cu cât lipsesc din faţa urnelor mai mulţi oameni responsabili, cu atât cresc şansele ca o comunitate locală să ajungă pe mâna unor iresponsabili, care gândesc numai prin prisma propriului profit şi care vor sacrifica fără scrupule interesul comun pentru binele propriu. După ziua votului, orice nemulţumire este tardivă şi inutilă.

Este foarte important să mergeţi la vot,
pentru că numai aşa lucrurile se pot schimba în bine în România. Dacă nu găsiţi printre candidaţi unul pe care să îl apreciaţi, încercaţi măcar să alegeţi răul cel mai mic. Alegerea celui mai puţin ticălos este mai bună decât sprijinirea celui mai ticălos. Fiecare vot invalid şi fiecare alegător care alege să nu aleagă transmite următorul mesaj: Nu ne pasă ce faceţi, cât furaţi, cât de proşti sunteţi. Faceţi ce vreţi! Un astfel de mesaj îi ajută pe cei mai ticăloşi.

Absenteismul nu poate aduce nimic bun
şi în niciun caz nu va schimba ceva în mentalitatea celor care au făcut până acum politică în România. Chiar îi ajută să continue în acelaşi mod. Pentru persoane imorale sunt prea subtile astfel de reacţii. Îi doare în cot de astfel de „proteste". Sunt imuni la mesajele de protest de pe buletinele de vot. Singurul lucru care îi poate afecta este să constate că publicul s-a deşteptat, este atent cu toţi candidaţii şi decide în număr cât mai mare.

Cei care sunt prea ocupaţi duminică
şi încă nu s-au decis dacă aleg soarele, iarba verde, marea sau urna ar putea încerca să se gândească dacă nu pot să meargă la mare trecând înainte prin secţia de votare. Acuzăm mereu politicienii pentru lipsa de responsabilitate de care dau dovadă când mint, când fură, când acţionează cu incompetenţă.

Duminică rolurile se inversează şi este rândul nostru să fim responsabili. Este singurul moment în care chiar avem puterea de a schimba ceva în bine în comunitatea noastră.

La fel cum nu acceptăm să decidă altcineva pentru noi ce marcă de maşină să cumpărăm, ce haine să îmbrăcăm, ce mâncare să consumăm, nu ar trebui să acceptăm să decidă alţii pentru noi ce om este potrivit să ne conducă oraşul, judeţul, ţara.

Nimic nu se va putea schimba vreodată în bine în comunităţile noastre, în ţara noastră, decât din momentul în care noi gândim şi impunem, în număr cât mai mare, schimbări în bine. E nevoie doar de puţin efort pentru a studia candidaţii şi a decide pe cine merită să votăm.

Alternativă nu există în democraţie
şi un sistem mai bun pentru a conduce societatea încă nu avem. Votează, votul tău contează!

Malin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu