vineri, 29 iunie 2012

Catre o tara urias : 5 pasi pentru crearea Statelor Unite ale Europei


Catre o  tara urias : 5 pasi pentru crearea Statelor Unite ale Europei Presedintele Traian Basescu a reluat joi tema crearii Statelor Unite ale Europei, in fapt o tara uriasa, cu jumatate de miliard de cetateni, printre care ne vom afla si noi, romanii. Cat de reale sunt insa teoriile presedintelui? Ne indreptam cu pasi toti mai repezi spre Big Brother-ul mondial? A fost aceasta criza declansata artificial pentru a stimula integrarea europeana?

In discursul sustinut de la Cotroceni, seful statului ne-a spus, in cateva cuvinte, ca de la Consiliul European care se desfasoara in aceste zile la Bruxelles, trebuie sa ne asteptam la masuri concrete pentru crearea Statelor Unite ale Europei.

N-a vrut sa ne spuna mai mult, precizand  ca nici in documentele oficiale nu vom citi nimic. Insa ne-a asigurat ca el este unul dintre liderii europeni care a promovat acest proiect.

Analistii economici n-au fost atat de secretosi precum Basescu si au schitat, in 5 pasi, planul despre care seful statului spune ca premierul Ponta si nici macar ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, n-ar stii prea multe.

Potrivit expertului Mihnea Graur, “chiar daca la acest moment realizarea Statelor Unite ale Europei pare literatura utopica sau stiintifico-fantastica, proiectul este realizabil si ar aduce beneficii importante unei populatii de peste jumatate de miliard”.

Primul pas, in opinia expertilor, il constituie o uniune  fiscala a zonei euro.

“Ideea este mai veche, dar dezbaterile au reinceput odata cu declaratiile laureatilor Premiului Nobel pentru economie din acest an, Thomas Sargent si Christopher Sims. Sigur ca in practica este cu mult mai greu de realizat decat in teorie. Sunt necesare resurse uriase, o perioada de trecere pentru a atenua socurile, crearea unor politici si algoritmi fiscali, etc”, afirma comisarul european Gunther Oettinger.

Uniunea Europeana trebuie sa devina "Statele Unite ale Europei". Nu exista un "Plan B" destinat zonei euroGunther Oettinger, comisar european

Un al doilea pas ar urma sa fie aderarea tuturor statelor din UE la moneda euro intr-un orizont de timp de maxim 5 ani. Cei mai virulenti opozanti ar fi desigur Marea Britanie, Danemarca si Suedia. De asemenea, Polonia, Cehia si Ungaria ar putea “bombani”, dar e putin probabil ca isi vor permite sa ramana pe dinafara.

Cel de-al treilea pas il reprezinta crearea unei constitutii europene, fara renuntarea la constitutiile nationale. Cedarea de suveranitate de care ne-a vorbit si presedintele Traian Basescu .

Va fi una dintre sarcinile cele mai dificile, pentru ca in vreme de criza, sentimentele nationaliste incep sa iasa la suprafata. Recent, euroscepticul britanic Nigel Farage acuza UE ca dicteaza popoarelor prin fortarea demisiilor premierilor Andreas Papandreu (Grecia) si Silvio Berlusconi (Italia), pe care i-a inlocuit cu guverne-marioneta.

Cel de-al patrulea pas il reprezinta [/b]recapitalizarea bancilor din zona euro si pastrarea unui control al statelor europene prin intermediul BCE[/b]. Cu alte cuvinte, controlarea bancilor pentru a nu-si mai face de cap in piata.

In fine, cel de-al cincilea pas, cel aflat deja in derulare, il reprezinta extinderea reglementarilor cu caracter unitar la nivel european Altfel spus, accelerarea implementarii unei legislatii comune, de la cea juridica la cele ce vizeaza standardele in economie, mediu, sanatate si alte domenii.

O idee veche de secole

Ideea unei Europe Unite nu este una noua, ea venind "din secolul 19, chiar din Evul Mediu", afirma analistul Ovidiu Nahoi. El spune ca in istorie au existat "perioade mai lente si mai rapide" in aceasta directie.

Astfel, de voie, de nevoie, statele renunta la atributele de suveranitate. Nahoi a dat ca exemple Grecia, care a acceptat limitari in domeniul fiscal si Romania, care primeste experti straini pe partea de imbunatatire a absorbtiei fondurilor europene.

Cum va fi cand (sau daca) va functiona entitatea SUE (Statele Unite ale Europei)? Nahoi a facut o paralela cu SUA (Statele Unite ale Americii), unde liderii politici au raza de actiune pe intreg teritoriul, desi provin din statele unde locuiesc.

"Liderii europeni sunt rezultati din alegeri nationale, dar trebuie sa ia decizii la nivel continental. Ei dau mesaje de unitate la Bruxelles, dar acasa fac pe nationalistii, sustinand interesele locale", a comentat Ovidiu Nahoi, pentru DailyBusiness.ro

In prezent, curentul federalist are ca reprezentanti Germania, Franta, Luxemburg, Belgia si majoritatea tarilor estice, iar in "tabara" suveranista se situeaza tari ca Marea Britanie, Cehia, Danemarca.

Indiferent de diferitele curente de opinie ale prezentului, viitorul va conduce la guvern mondial, un fel de ONU cu prim-ministru, care numeste un prefect/guvernator pentru RomaniaMihnea Graur, expert

Adeptii teoriei conspiratiei, citati intr-o analiza DailyBusiness.ro, afirma ca toate evenimentele la care asistam pe scena publica internationala nu sunt insa altceva decat "praf in ochi". Astfel, ca criza financiara a fost declansata artificial, cu scopul de a extinde controlul “baietilor destepti” asupra economiei mondiale.

Fostul guvernator al Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet afirma, recent, ca “Europa trebuie sa actioneze la unison pentru a evita un dezastru”.

Cum poate fi tradusa aceasta “cooperare internationala?” Uitati-va la Fondul Monetar International (FMI), institutie devenita creditorul mondial.

“Fondul trebuie sa joace un rol esential in promovarea stabilitatii financiare globale si a reechilibrarii cresterii”, se afirma, in 2009, in comunicatul final al reuniunii G20, a celor mai puternice state ale lumii, ce a avut loc la Pittsburgh.

Ce s-a intamplat de atunci? FMI a devenit “salvatorul de serviciu”, conditionand tot mai multe state sa ia anumite masuri economice pentru a le acorda banii de care au nevoie. Modelul de “salvare” este acelasi peste tot, din Romania pana in Portugalia, Italia, Spania sau Grecia, indiferent de specificul economic.

Nu toate statele au acceptat insa ajutorul oferit de Fond, astfel ca s-a ajuns intr-un punct in care trebuie luate alte masuri pentru a accelera unificarea sistemului financiar mondial – principalul scop al planului gandit la Pittsbourg in 2009.

Potrivit expertilor citati de presa internationala, ne putem astepta, in curand, la infiintarea unei Autoritati Globale Monetare, ce ar urma sa gestioneze o moneda unica, varianta anticipata inclusiv de reputatul economist american Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.

Profesorul american Jeffrey Garten, membru CFR (Council of Foreign Relations), scria de altfel, intr-un articol publicat in Financial Times, ca "propusa Autoritate Monetara Globala (GMA) va superviza la sange activitatile autoritatilor nationale, mai acerb decat FMI-ul, si va controla implementarea unor reglementari globale".

Autor: Daily Business
Sursa: www.dailybusiness.ro  Vineri, 29 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu