miercuri, 13 iunie 2012

Medicamente pe cale de dispariţie. Multe sunt consumate pe scară largă

 Medicamente pe cale de dispariţie. Multe sunt consumate pe scară largă
Medicamente pe cale de dispariţie. Multe sunt consumate pe scară largă Multe dintre pastilele ieftine, folosite în tratarea bolilor de stomac, de inimă, a cancerului și unele antibiotice vor fi scoase din listele de compensate.

Produse cumpărate pe scară largă, cum sunt cele pentru reumatism, boli digestive și cardiovasculare riscă să fie scoase de pe lista de compensate. Firmele de medicamente iau serios în calcul o asemenea măsură pentru că nu mai pot plăti taxa clawback. Doar pentru primele luni ale acestui an, le-au venit facturi de 100 de milioane de euro, dublu faţă de 2011.
Pastilele românești, în pericol
Legea prevede ca în cazul în care companiile nu plătesc taxa clawback, toate medicamentele din portofoliile acestora să fie scoase de pe listele de compensate și gratuite în 180 de zile. Asta înseamnă că produsele respective se vor găsi în continuare în farmacii, dar pacienţii le vor plăti la preţ întreg dacă vor avea nevoie de ele.

Până în acest moment, toţi producătorii au plătit taxa clawback, însă mulţi nu știu cât vor mai putea face acest lucru. Așa că au început deja să-și facă calcule, pentru a stabili ce medicamente păstrează și pe care le scot din proprie iniţiativă de pe liste.
"Există companii care și-au declarat imposibilitatea de plată, inclusiv mari companii românești, dar și cele care au cerut suspendarea în instanţă a taxei (Ozone Laboratories-n.r.)", precizează Dan Zaharescu, directorul Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
Primele care vor dispărea de pe listele de compensate vor fi medicamentele sub 15-25 de lei.
"Produsele vulnerabile sunt cele pentru cancer, antiobioticele, medicamentele pentru boli reumatice, digestive și cardiovasculare. Compania mea (Terapia Ranbaxy - n.r.) va cere scoaterea de pe lista de compensate a cinci produse", subliniază, la rândul său, șeful Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoș Damian. Acesta atrage atenţia că deja în ultimii patru ani au dispărut de pe piaţă peste 1.000 de produse.
Niciun producător nu ar fi însă avantajat dacă nu ar mai avea medicamente în lista de compensate și, în continuare, se poartă negocieri pentru schimbarea formulei de calcul a taxei clawback.
Tratament cu hopuri
Cea mai mare problemă este la medicamentele oncologice. Numai în ultimele 12 luni, au dispărut peste 40 de produse. Printre acestea se numără și produse esenţiale în tratarea multor forme de boală, cum sunt Natulanul, Bleomicina, Vincristina, Vinblastin și 5 Fluoracil.
"Se întâmplă ca din patru produse prescrise, pacientul să găsească doar două, iar schemele incomplete de tratament îi pot pune în pericol viaţa", avertizează Cezar Irimia, președintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.
Pastile care sunt acum compensate ar putea fi cumpărate la preţ întreg, anunţă producătorii de medicamente

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Miercuri, 13 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu