vineri, 25 mai 2012

Reuters: Rusia a testat o nouă rachetă, care ar putea fi destinată scuturilor antirachetă ale SUA din Europa

Reuters: Rusia a testat o nouă rachetă, care ar putea fi destinată scuturilor antirachetă ale SUA din Europa

de Mihai SCHIAU Postat la: 24.05.2012 19:56 Ultima actualizare: 25.05.2012 11:04
Reuters: Rusia a testat o nouă rachetă, care ar putea fi destinată scuturilor antirachetă ale SUA din Europa

Rusia a testat, miercuri, o nouă rachetă cu rază lungă, care ar trebui să străpungă mai uşor sistemele defensive, scrie Reuters. Agenţia precizează că informaţia trebuie văzută drept o ameninţare la adresa SUA şi a bazelor sale din Europa.
Ministerul Apărării din Rusia a precizat că lansarea din nord-vestul Rusiei a fost una reuşită, proiectilul aterizând la ţintă, în peninsula Kamceatka, de pe coasta Pacificului.
Reuters susţine că scopul Rusiei este să contracareze scuturile antirachetă amplasate de americani în Europa, care ar urma să intercepteze focoasele ruseşti până în 2018.
Americanii spun că scuturile antirachetă din Europa au fost amplasate pentru a contracara o eventuală ofensivă a Iranului şi că ele nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia. Cu toate acestea, Kremlinul a criticat în mai multe rânduri iniţiativa SUA, iar fostul preşedinte Dmitri Medvedev a declarat, anul trecut, că se vor lua măsuri pentru a neutraliza scuturile. De asemenea, în primele sale două mandate, între 2000 şi 2008, Vladimir Putin a declarat că va îmbunătăţi arsenalul nuclear al Rusiei, ca răspuns la planurile americanilor.
Agenţia de ştiri precizează că Rusia şi SUA negociază în continuare o eventuală cooperare în ceea ce priveşte sistemele militare de apărare, dar că ruşii doresc garanţii că scuturile antirachetă nu reprezintă o ameninţare pentru ei.
Un alt aspect îngrijorător referitor la noua rachetă este că numele acesteia nu a fost făcut public, deşi de obicei ruşii anunţă cum îşi "botează" toate operaţiunile militare, scrie Reuters.
SUA plănuieşte să construiască scuturi antirachetă în Polonia şi România, precum şi radare în Turcia şi pe vasele din Marea Mediterană.
Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu