vineri, 11 mai 2012

Raed Arafat: Există corupţie în sănătate...

Raed Arafat: Există corupţie în sănătate...

Societate



Există corupţie în sistemul sanitar, dar nu se poate spune că e mai mare decât în alte domenii, este un cerc vicios şi trebuie să facem ceva, a declarat ieri subsecretarul de stat Raed Arafat, cu ocazia lansării portalului de sesizare a abuzurilor din sistemul medical românesc - MedAlert.ro.
„Există un cerc vicios în sistem. Spunem că medicii au salarii mici şi de aceea acceptă bani. Nu pot să afirm că în sănătate este corupţia cea mai mare. Pot să afirm că există şi că trebuie să facem ceva. Prefer să colaborăm cu organizaţii neguvernamentale în acest domeniu decât să ignorăm problema. (...) Nu putem să ne ascundem şi să spunem că în sistemul de sănătate nu există corupţie. Există şi ea trebuie cunoscută. Mai ales, trebuie să ştim care este dimensiunea acestei probleme“, a mai spus subsecretarul de stat.
Acesta a ţinut să precizeze totodată că portalul pentru sesizarea abuzurilor nu trebuie să devină o „vânătoare de vrăjitoare“. „Acest portal nu trebuie să se transforme într-un site în care sunt aruncate informaţii“, a subliniat Arafat, cu ocazia lansării portalului - MedAlert.ro.
Potrivit lui Arafat, Ministerul Sănătăţii susţine acţiunea de lansare a portalului şi spune că datele care vor ajunge la specialiştii instituţiei vor fi verificate. „Verificăm şi noi datele primite. Vom putea localiza această problemă. Vom vedea dacă reclamaţiile vin numai dintr-un anumit spital“, a mai spus Raed Arafat.
Mark Gitenstein: 200 de euro pentru fiecare spitalizare

Prezent la lansarea portalului, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a subliniat că majoritatea românilor s-au confruntat cu corupţia în viaţa de zi cu zi, inclusiv prin plata „la negru“ pentru servicii medicale. „Plăţile neoficiale pot dezavantaja semnificativ persoanele sărace şi pot submina sistemele oficiale de plăţi pentru servicii de sănătate. Cele mai multe dintre sumele plătite neoficial nu sunt declarate, iar calcularea lor este dificilă. Unele persoane au sugerat, însă, că suma plătită de români se ridică la 200 de euro pentru fiecare spitalizare“, a mai spus Gitenstein.
Ambasadorul SUA a vorbit şi despre istoria proiectului MedAlert, acesta fiind parte din iniţiativa Restart România a organizaţiei TechSoup România. „Restart România este unul dintre cele mai importante momente ale mandatului meu aici, pentru că am văzut români creativi folosind puterea internetului şi a reţelelor sociale pentru a promova transparenţa şi statul de drept în România“, a spus Mark Gitenstein.
Ambasadorul a precizat că a început parteneriatul cu TechSoup România în 2010, printr-o finanţare destinată proiectelor democratice, menită să susţină iniţiativa Restart România.

Esther Blythe: Vom urmări cu atenţie cum va susţine noul guvern strategia anticorupţie

Viceambasadoarea Marii Britanii la Bucureşti, Esther Blythe, a declarat că implementarea strategiei naţionale anticorupţie are un impact important asupra Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), iar ambasada britanică va urmări cu mare atenţie modul în care noul guvern şi noua majoritate parlamentară vor promova implementarea acesteia. „Suntem foarte impresionaţi de strategia naţională anticorupţie şi sperăm că va beneficia de sprijinul pe care îl merită pentru a avea un impact asupra dosarului MCV. Cred că este foarte important să existe sprijinul noii majorităţi şi al guvernului. Este ceva ce vom urmări cu mare atenţie şi credem că este o mare provocare pentru noul guvern să susţină şi să facă progrese în această privinţă“, a spus ieri oficialul britanic. De asemenea, Esther Blythe a subliniat că Marea Britanie consideră că MCV în Justiţie trebuie să rămână în funcţiune până când toate ţintele vor fi atinse.
Pe de altă parte, ea a punctat că Ambasada Marii Britanii este impresionată de progresele pe care autorităţile din România le-au făcut în ultimii doi ani în cadrul MCV, lucru remarcat şi de ultimul raport al Comisiei Europene din februarie. „Progresele trebuie însă să continue“, a mai spus oficialul britanic.
MedAlert este o platformă on-line prin care pacienţii şi medicii pot sesiza abuzuri, cazuri de corupţie şi malpraxis din sistemul medical românesc.
Echipa MedAlert, formată din jurnaliştii Laurenţiu Diaconu-Colintineanu (RFI România), Vlad Mixich (HotNews.ro) şi Sanda Nicola (Digi 24), va prelua sesizările şi va urmări reacţia şi eficienţa răspunsului autorităţilor responsabile, asigurând expunerea în media a cazurilor de corupţie. Portalul se adresează şi jurnaliştilor români care doresc ca articolele lor să se transforme în interpelări adresate autorităţilor. Portalul este unul dintre proiectele on-line care au câştigat competiţia Restart România în 2011. Proiectul este sprijinit de Ambasada Statelor Unite şi de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.
Mediafax
sursa; gazeta de sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu