luni, 7 mai 2012

Cum arată și care sunt cele 10 pâini cu E-uri de pe piaţă

Cum arată și care sunt cele 10 pâini cu E-uri de pe piaţă
Cum arată și care sunt cele 10 pâini cu E-uri de pe piaţă Toată pâinea arată la fel în raft. Amelioratorii sunt ascunși în etichetele scrise mărunt. Cum o găsim pe cea făcută numai din sare, drojdie, făină și apă.
Citiţi mai mult: Fie pâinea cât de rea, dar să nu fie cu E-uri - Consum > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/fie-painea-cat-de-rea-dar-sa-nu-fie-cu-e-uri-979761.html#ixzz1tyoQOEUI
EVZ.ro

Pâinea fără conservanţi și aditivi alimentari este mai sănătoasă și mai calitativă dar costă mai mult. Cea cu E-uri pare o afacere mai bună: ţine mai multe zile și este mai ieftină. Când ajungi în sectorul de pâine din supermarket, toate sortimentele par la fel.
Cumpărătorii nu realizează că în compoziţie există diferenţe. Trebuie să citești atent etichetele scrise extrem de mărunt pentru a discerne ce fel de pâine cumperi. Unele conţin doar apă, făină, drojdie și sare, iar pe altele scrie "amelioratori". Iată cum trebuie să le deosebiţi.

Mâncaţi zilnic, amelioratorii dăunează grav sănătăţii
Un tur rapid printre rafturi duce la o concluzie: pâinea fără E-uri este în general mai scumpă. "Asta pentru că acei aditivi care conferă aspectul pufos și care îl fac să dureze mai mult sunt înlocuiţi cu ingredientele de bază de o mai bună calitate. Concluzia este simplă: pâinea fără E-uri este mai calitativă decât cea cu E-uri", a spus Mihaela Bilic, medic nutriţionist.
Nutriţioniștii spun că varianta ideală este pâinea care conţine doar patru componente: făină, sare, drojdie și apă. "Tot ce apare în plus nu poate să facă bine, conservanţii și E-urile își pun la un moment dat amprenta asupra sănătăţii. Nu trebuie să uităm însă că acele E-uri sunt reglementate iar producătorii trebuie să respecte anumite cantităţi", a spus Mădălina Indrie, medic nutriţionist.
Cu E-uri și fără B-uri
Pe termen lung, consumul frecvent de aditivi și E-uri creează probleme. "Ideală este pâinea obţinută printr-un procedeu polifazat, care durează 24 de ore, cu o fermentaţie lentă. Cea mai bună este cea obţinută din măcinișul total, în urma căruia nu se aruncă nimic din bobul de grâu, nici tărâţa, nici germenul de grâu. Nu recomad pâinea albă, nu ne aduce aportul de fibre necesar, nu are complexul vitaminic B, nu are mineralele de care avem nevoie. Cu atât mai mult cu cât are și conservanţi", a spus prof Mencinicopschi.
 


Secret: grăsimile hidrogenate
O pâine mai sănătoasă costă mai mult, cu 0,5 bani până la 1 leu. Etichetele respectă proporţia: sar în ochi, le vezi de la distanţă. La pâinea cu E-uri, etichetele sunt în general mici, informaţiile sunt îngrămădite și greu de citit. "Se caută pâinea fără conservanţi, iar producătorii s-au aliniat cerinţelor. Însă dacă faci o pâine de calitate mai bună, crește și preţul", a mai spus dr. Bilic. Cele mai frecvente E-uri care apar în pâine sunt E472e, E 471, care îi dau o textură mai cremoasă. Acidul ascorbic și cisteină sunt vitamine, fără pericol pentru organism, folosite pentru a înlocui vitaminele care se pierd în procesul de măciniș.
Grăsimile vegetale hidrogenate ajută la păstrarea prospeţimii pe o perioadă mai lungă, însă consummate frecvent sunt periculoase în special pentru sistemul cardio-vascular.

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Sambata, 5 Mai 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu