joi, 12 ianuarie 2012

Lovitură pentru furnizorii de gaz: Statul poate fixa preţurile și după liberalizare

 Lovitură pentru furnizorii de gaz: Statul poate fixa preţurile și după liberalizare
Lovitură pentru furnizorii de gaz: Statul poate fixa preţurile și după liberalizare
Preţurile reglementate la gaze pentru populaţie și agenţi economici vor eliminate în anii următori, dar statul poate fixa preţurile, și după liberalizarea totală, în unele cazuri.
Potrivit ultimului proiect al legii gazelor, România va renunţa la preţurile reglementate pentru consumatorii non-casnici până la sfârșitul anului 2013 și la preţurile reglementate pentru populaţie până la sfârșitul lui 2015.

Potrivit legii, Autoritatea de Reglementare (ANRE) va întocmi un calendar de eliminare treptată a preţurilor reglementate, în perioada 2012-2015, principiul fiind că eliminarea acestora trebuie să fie cât mai ușor de suportat pentru clienţi. ANRE primește însă și mecanismele legale pentru a stopa creșterile de preţ, atât acum, când există noţiunea de preţ reglementat, cât și în viitor, când asceastă noţiune nu va mai exista. Statul poate fixa preţurile pentru perioade care ajung și până la nouă luni.

Iată paragraful din proiectul de lege care stipulează acest lucru:

„În situaţia unui dezechilibru major între cerere și ofertă și/sau a unei disfuncţionalităţi evidente a
pieţei de gaze naturale, ANRE poate limita creșterea excesivă a preţurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maxim 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă circumstanţele care au determinat adoptarea respectivei decizii, prin:
  • a) fixarea unei limite superioare a preţului;
  • b) limitarea venitului din activitatea reglementată.

Costurile recunoscute și amânate, potrivit alin. (1) lit. b), se recuperează integral, în conformitate cu
procedura emisă de autoritatea competentă”

În prezent, gospodăriile primesc gaze în cea mai mare parte din producţia internă pentru ca să se poată păstra un preţ mic pe perioada sezonului rece. Mia de metri cubi costă circa 170-180 de dolari  (preţ de producător) la care se adaugă tariful de transport și adaosul distribuitorului și furnizorului.

În schimb, fabricile sunt obligate să consume gaze din intern și din import în proporţii aproape egale astfel că preţul gazului ajunge la peste 300 de dolari mia de metri cubi (preţul gazului din import este de circa 540 de dolari 1.000 de metri cubi). Și aici preţul este stabilit de către ANRE însă companiile mai au și posibilitatea să cumpere anumite cantităţi de gaze de pe piaţă prin negociere directă cu vânzătorul care nu este în mod obligatoriu același cu producătorul de gaze.

În decembrie, unii furnizori de gaz au redus importurile, pentru că ANRE nu recunoaște în facturile lor toate costurile de achiziţie a gazului, ceea ce a dus la o creștere a gazului extras din depozite, lucru care poate afecta siguranţa furnizării de gaz în luna februarie.

Autor: Money.ro
Sursa: www.money.ro  Joi, 12 Ianuarie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu