duminică, 4 septembrie 2011

NASA a descoperit perechea de găuri negre supermasive cea mai apropiată de Pământ

NASA a descoperit perechea de găuri negre supermasive cea mai apropiată de Pământ

4 septembrie 2011, 07:20 |  Autor: Alina Vasile | 1017 afişări
În centrul galaxiei NGC3393 se află două găuri negre

În centrul galaxiei NGC3393 se află două găuri negre

 
Astronomii americani susţin că au descoperit prima pereche de găuri negre supermasive într-o galaxie spiralată similară cu Calea Lactee.
Aflate la o distanţă de aproximativ 160 de milioane de ani lumină de Pământ, în apropierea centrului galaxiei NGC 3393, cele două găuri negre au fost descoperite cu ajutorul observatorului NASA cu raze X, Chandra.. Dintre toate fenomenele asemănătoare, cele două sunt cele mai apropiate de Pământ, a anunţat NASA, într-un comunicat.

Despărţite de numai 490 de ani lumină, cele două găuri negre reprezintă, cel mai probabil, rămăşiţele fuziunii dintre două galaxii de mase inegale, în urmă cu mai bine de un miliard de ani.

Informaţii privind dimensiunea celor două găuri negre nu sunt încă disponibile, deşi primele estimări indică faptul că ambele au o masă de 1 milion de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Observaţiile anterioare indicau faptul că în centrul galaxiei NGC 3393 exista o singură gaură neagră supermasivă. Cu toate acestea, o cercetare mai amănunţită le-a permis cercetătorilor să identifice două găuri negre, ambele mărindu-se în mod activ.


"Coliziunile şi fuziunile reprezintă una dintre cele mai importante modalităţi prin care galaxiile şi găurile negre cresc. Descoperirea unei perechi de găuri negre într-o galaxie în spirală este un indiciu important în încercarea noastră de a afla cum are loc acest fenomen", a declarat Guido Risaliti, de la Institutul Naţional de Astrofizică din Florenţa, Italia
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu