duminică, 11 septembrie 2011

Cea mai luminoasă supernovă din ultima jumătate de secol, vizibilă în următoarele zile

Cea mai luminoasă supernovă din ultima jumătate de secol, vizibilă în următoarele zile

de Ioana NICOLESCU Postat la: 10.09.2011 10:00 Ultima actualizare: 10.09.2011 11:12
Cea mai luminoasă supernovă din 1954 încoace este observată de cercetători cu ajutorul telescopului Hubble
Lumina unei stele care a explodat acum 21 de milioane de ani va fi vizibilă în următoarele nopţi, scrie the San Francisco Chronicle . Cea mai luminoasă supernovă din 1954 încoace este observată de cercetători cu ajutorul telescopului Hubble.
Supernova PTF11kly de Tip 1a se află destul de aproape de sistemul nostru solar. Lumina ei a fost detectată de astronomul Peter Nugent de la Lawrence Berkeley National Laboratoty. Supernova se află în constelaţia Ursa Mare şi va fi cea mai luminoasă stea de pe cer pentru câteva zile. Oamenii de ştiinţă spun că aceasta va fi cea mai studiată supernovă din istorie.
Fenomenul va putea fi urmărit cu binoclul în nopţile de 9, 10 şi 11 septembrie. Lumina stelei muribunde va putea fi văzută până la mijlocul lui octombrie cu telescopul. Supernova a devenit vizibilă în data de 23 august când a fost observată pentru prima dată de la Observatorul Palomar de lângă San Diego. Astronomii nu au mai avut şansa să analizeze o supernovă atât de apropiată de Pământ de 25 de ani. Steaua care a explodat în urmă cu 21 de milioane de ani era o pitică albă.
Majoritatea supernovelor sunt la peste un miliard de ani lumină distanţă de Pământ, iar posibilitatea de a observa explozia unei stele la doar 21 de milioane de ani lumină este foarte rară. Steaua care a explodat făcea parte dintr-un sistem solar binar, despre care astronomii bănuiesc că ar fi fost format din două pitici albe. Aceştia vor să stabilească dacă steaua care a explodat "absorbea" materia celeilalte sau dacă cele două s-au contopit şi au explodat împreună.
sursa; gandul.imfo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu