sâmbătă, 13 august 2011

Nouriel Roubini, OMUL CARE A PREVESTIT CRIZA din 2008: Karl Marx avea dreptate, CAPITALISMUL SE POATE AUTODISTRUGE


Postat la: 12.08.2011 22:00 Ultima actualizare: 13.08.2011 08:48
ÎNTR-UN INTERVIU PENTRU Wall Street Journal: Din datorie nu poţi să ieşi decât prin economisire, sau prin inflaţie. Dar, dacă nu reporneşte consumul populaţiei şi firmelor, atunci rişti să rămâi în recesiune...
Profetul crizei din 2008, economistul Nouriel Roubini, crede că şansele de a ne confrunta cu o revenire a recesiunii sunt de peste 50%, iar următoarele două-trei luni vor fi hotărâtoare pentru direcţia pe care o va lua economia mondială.

În prezent, economia este afectată de reducerea consumului, în special din cauza reticenţei firmelor de a face noi angajări şi investiţii care să dea un imbold economiei, şi aproape că nu se poate face nimic pentru a îmbunătăţi situaţia, spune economistul Nouriel Roubini, într-un interviu acordat Wall Street Journal.
" Pentru a rezolva problema datoriilor mari trebuie să cheltuieşti mai puţin atât în sistemul public, cât şi în cel privat, să economiseşti mai mult, să reduci orele suplimentare. De asemenea, pentru a evita a doua recesiune, este nevoie de politici bancare mai relaxate" , spune Roubini.
"Există prea multe datorii, şi în mediului privat şi în cel guvernamental. Din datorie nu poţi să ieşi decât prin economisire, printr-o creştere economică puternică sau prin metoda periculoasă a inflaţiei, spune Roubini. Dar, dacă nu reporneşte consumul populaţiei şi firmelor, atunci rişti să rămâi în recesiune".
"Afacerile nu ajută economia, pentru că există riscuri. Nu investesc pentru că există exces de capacitate, nu angajează pentru că nu există suficientă cerere, suficient consum final. Iată şi paradoxul. Dacă nu angajezi muncitori, nu există suficiente venituri ale muncitorilor, nu există suficientă încredere a consumatorilor, nu există suficient consum, nu există suficientă cerere finală", susţine Roubini.
"Capitalismul se poate autodistruge"

Sistemul capitalist este aproape de a intra într-o buclă autodistructivă, în care fiecare încearcă să se salveze, fără să-i pese de interesul general, mai spune Roubini.
"În ultimii 2-3 ani această situaţie s-a înrăutăţit. Am avut o redistribuţie masivă a veniturilor din piaţa muncii către capitaluri, din salarii către profituri, inegalitatea în venituri şi averi a crescut. Tendinţa firmelor de a cheltui e mai redusă decât cea a populaţiei, iar companiile îşi permit să economisească mai mult decât populaţia. Redistribuţia veniturilor şi averii fac problema lipsei de cerere agregată chiar şi mai rea.
Karl Marx avea dreptate, la un moment dat, capitalismul se poate autodistruge. Nu poţi să muţi veniturile din muncă către capital fără să ai un exces de capcacitate şi o lipsă a cererii agregate. Asta se întâmplă. Credeam că pieţele funcţionează, dar nu funcţionează. Este un proces autodistructiv", spune economistul, care a precizat că deşi nu s-a ajuns în această etapă, riscul unei noi recesiuni este de peste 50%.
"Există prea multe datorii, şi în mediului privat şi în cel guvernamental. Din datorie nu poţi să ieşi decât prin economisire, printr-o creştere economică puternică sau prin metoda periculoasă a inflaţiei, spune Roubini. Dar, dacă nu reporneşte consumul populaţiei şi firmelor, atunci rişti să rămâi în recesiune".
Bush, vinovat pentru situaţia SUA
Economistul consideră că vina pentru actuala situaţie financiară a ţării o poartă George. Bush.
"Când Obama a venit la putere a moştenit un deficit bugetar imens", spune economistul. "Când Bush a preluat conducerea avea un surpuls de 300 de miliarde dolari. Cum s-a întâmplat asta? Am redus taxele în 2001-2003, am cheltuit pe două războaie pierdute din start, au dublat cheltuielile , am acordat beneficii şi am neglijat supervizarea sistemului bancar, care a provocat cea mai mare criză financiară. Aşadar au fost cinci factori care au condus un surplus mare la un deficit enorm. Nu daţi vina pe Obama. Sustenabilitatea economică a SUA a fost distrusă înainte de venirea sa", spune Roubini.
'Revolte de tipul celor din Londra, pot apărea oriunde
Roubini susţine că revolte aşa cum au fost în Londra, pot izbucni în orice ţară.
"Au început în Orientul Mijlociu din cauza sărăciei, a şomajului, dar aceeaşi nemulţumire există şi în Israel, şi în Marea Britanie. Aceste inegalităţi, lipsa joburilor şi a veniturilor, precum şi lipsa creşterii economice pot duce la instabilitate socială şi politică în orice ţara. Chiar şi în China, unde economia scade şi inegalitaţile cresc. Chiar şi în SUA", este de părere Roubini.
Economistul consideră că măsurile de austeritate vor împinge şi mai adânc ţările în recesiune, inclusiv Marea Britanie, Franţa sau SUA, care nu şi-au pierdut încă accesul la pieţe, dar pe care există o presiune imensă. Soluţia lui Roubini pe termen scurt este încurajarea economiei prin deficite mai mari, iar pe termen mediu şi lung, o strategie care să promită reducerea gradului de îndatorare, după ce economia intră într-un ciclu de creştere.
Roubini îşi ţine banii în cash
Economistul preferă să-şi ţină banii în cash şi să evite activele riscante, aşa cum îi sfăutieşte şi pe clienţii săi. Consideră că aurul este bun pentru hedging în această perioadă de incertitudine economică, mai ales că este şi un antidot la inflaţie, deşi vede riscuri limitate în această ultimă direcţie.
sursa; gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu