A fost creat primul microorganism cu informaţie genetică artificială. Ce urmează?
Postat la: 13.08.2011 20:00 Ultima actualizare: 13.08.2011 20:26 O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a anunţat crearea primului microorganism cu informaţie artificială în codul său genetic.
O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie, de la Laboratorul de Biologie Moleculară din Cambridge, a anunţat crearea primului microorganism cu informaţie artificială în codul său genetic, relatează Daily Mail. Noua tehnică ar putea fi folosită pentru a controla "atom cu atom" molecule în organismele vii. În plus, specialiştii ar putea dezvolta caracteristici noi în cazul unei varietăţi extinse de animale (regnuri diferite).
Viermii pe care s-a realizat experimentul fac parte din specia nematozilor (viermi cilindrici din încrengătura nematelminţitor, cu corpul lung şi subţire - n.r.), măsoară doar 1 mm şi au un corp transparent. Experţii le-au modificat codul genetic folosind un colorant fluorescent (proteine artificiale), introduse ulterior în ADN-ul acestora. Schimbarea - colorarea nevertebratelor - a fost sesizabilă la expunerea microorganismelor la razele ultraviolete. Cercetătorii, conduşi de Sebastian Greiss şi Jason Chin, au reorganizat ADN-ul speciei de viermi menţionate, prin includerea unui al 21-lea aminoacid, creat artificial (toate organismele vii conţin gene formate din ADN, realizat din combinarea a 20 de aminoacizi. Combinarea acestora în proporţii diferite stă la baza diversităţii lumii vii - n.r.).
Doctorul Mario de Bono, unul din membrii echipei de cercetători, crede că metoda folosită în cazul viermilor nematozi are "potenţial transformaţional", adică poate cunoaşte mai multe îmbunătăţiri până la atingerea unui rezultat preconizat. Următorul pas al acestui studiu îl reprezintă controlul celulelor neuronale din creierul viermilor, cu scopul de a activa sau dezactiva celule nervoase cu ajutorul unor flash-uri generate de un minilaser.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu