11 august 2011, 10:38 | Autor: 30145 afişări
| Lucrările la cea mai înaltă şosea din ţară sunt gata în proporţie de 98%. Din cei 120 de km dintre Novaci şi Jina, 113 km au fost finalizaţi. Chiar dacă nu a fost dată în folosinţă în mod oficial, pe Transalpina se circulă foarte bine.
Doar mici porţiuni au rămas neterminate, însă maşinile pot trece fără probleme. Avantajul este că puţină lume ştie că se poate circula în condiţii foarte bune, aşa că nu mai pierzi timpul, aşteptând minute bune pentru ca nesfârşita coloană de maşini să înainteze. Iar peisajul este superb!
Când va fi finalizată complet, şoseaua Transalpină va fi una din cele mai frumoase şosele din Europa. Până acum, Transfăgăraşanul era cunoscut de mulţi ca fiind drumul aflat la cea mai înaltă altitudine din România. Şi asta pentru că Transalpina, cunoscută oficial sub denumirea de DN 67C, nu a fost niciodată asfaltată şi figurează doar ca drum naţional. Ei bine, Transalpina este mai înaltă cu 103 metri, ajungând până la 2.145 de metri altitudine, în Pasul Urdele, în timp ce Transfăgărăşanul ajunge la 2.042 metri, la Bâlea Lac.
HARTA
Transalpina, denumită şi "Drumul Regelui", face legătura între Transilvania şi Oltenia, mai exact între Sebeş, judeţul Alba şi Bengeşti judeţul Gorj şi se întinde pe 148 de kilometri. Traversează Munţii Parâng, printre Valea Jiului şi Valea Oltului, fiind paralelă cu acestea, apoi străbate localitatea Rânca şi trece pe la Obârşia Lotrului (intersectând DN 7A Petroşani - Voineasa - Brezoi) şi pe lângă Lacul Oaşa.
A fost odată un drum forestier, dar în curând va fi cea mai tare şosea de munte din România
Transalpina a devenit circulabilă în 1935, fiind pietruită în timpul domniei Regelui Carol al II-lea. După ce a fost reabilitată de nemţi în al Doilea Război Mondial, şoseaua a fost uitată complet de autorităţi şi nu a mai fost niciodată asfaltată. După mai bine de şapte decenii, în septembrie 2008, CNADNR a decis să scoată la licitaţie un contract de reabilitare a şoselei, adjudecat de Romstrade pentru 385 de milioane de euro, asta însemnând în medie cam 2,6 milioane de euro pe kilometru.
Lucrările de asfaltare şi modernizare au început în 2009, iar constructorii şi-au propus să le finalizeze până la sfârşitul acestui an. La vremea respectivă, acest proiect a fost unul destul de controversat. Costul mare, de aproape 400 de milioane de euro pentru un drum de care nu auzise mai nimeni, a stârnit nenumărate discuţii.
Acum, şoseaua Transalpină este gata în proporţie de 98%. Lucrările nu au fost deloc uşoare. A fost necesară crearea unei şosele cu totul noi, de la fundaţie şi până la dublarea căii carosabile, s-a săpat în munte şi s-au dinamitat mai multe stânci.
Ce a mai rămas de făcut
Doar un kilometru mai trebuie finalizat, pentru ca partea cea mai frumoasă a Transalpinei, între Rânca şi Obârşia Lotrului să fie complet finalizată. De asemenea, între Jina şi Dobra a mai rămas de asfaltat o porţiune de 5 km, dar care poate fi parcursă de şoferi fără probleme.
Traseul spectaculos de pe Transalpină poate pune la grea încercare nervii şoferilor, pentru că pe unele porţiuni lipsesc parapeţii de protecţie de pe marginea şoselei. Aşa că pe măsură ce urci, traseul devine destul de periculos, mai ales dacă ai parte de ceaţă sau ploaie. Șeful Serviciului Public Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu a declarat exclusiv pentru adevarul.ro că de la începutul anului nu s-a înregistrat niciun accident.
"Drumul Regelui" - un potenţial turistic uriaş
Dacă acum câţiva ani, Transalpina era doar un drum forestier, după ce se vor termina lucrările, va fi cea mai bună şi cea mai spectaculoasă şosea din ţara noastră. Acest lucru ar putea aduce sute de mii de turişti români, dar şi străini. Pentru asta însă, este nevoie de o promovare puternică şi de luare a unor măsuri pe termen lung, în aşa fel încât să nu se transforme într-o zonă plină de gunoie şi grătare sau plină de gropi, aşa cum este în prezent Transfăgărăşanul.
Este posobilă impunerea unei taxe
Transalpina va fi o şosea cu destinaţie exclusiv turistică. De aceea, pentru a putea circula pe DN 67C s-ar putea impune o taxă specială, pentru a putea fi menţinută la standardul ridicat, în care va fi după finalizarea completă. De altfel, în toate țările Uniunii Europene se aplică taxe pentru asemenea şosele turistice.
VIDEO
sursa; adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu