Poruncile Bruxelles-ului pentru Justiţia Română
20 iulie 2011, 07:10 | Autor: 396 afişări
| Comisia Europeană face 15 recomandări României, în Raportul pe Justiţie ce va fi publicat astăzi. Monitorizarea pe Justiţie a României şi Bulgariei s-ar putea încheia în 2012, se arată în Raport, dacă recomandările vor fi respectate.
1. Autorităţile române trebuie să asigure implementarea completă a Codului civil şi să adopte un plan de implementare a celorlalte trei noi coduri. Trebuie să aloce suficienţi bani pentru instruirea personalului şi reorganizarea instanţelor şi parchetelor, să mărească capacitatea Institutului Naţional al Magistraturii şi să îmbunătăţească nivelul de pregătire şi de recrutare a angajaţilor.
2. România trebuie să realizeze o analiză a volumului de muncă din sistemul judiciar, momentan disproporţionat, unii judecători având un număr mai mare de dosare decât alţii.
Monitorizarea deciziilor curţilor
3. Autorităţile de la Bucureşti trebuie să finalizeze analiza felului în care sistemul judiciar funcţionează momentan. Ar trebui creat un sistem de monitorizare a reformei Justiţiei, în care să fie implicate părţile interesate din sistem.
4. Autorităţile române trebuie să demonstreze că există un număr mare de cazuri în care instanţele au acţionat obiectiv şi transparent - prin contorizarea acestora. Spre exemplu, CE e interesată de cazuri legate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, mai exact de evaluările angajaţilor, numirile în funcţie, deciziile disciplinare şi modul de promovare profesională.
5. CE solicită publicarea electronică a jurisprudenţei şi monitorizarea deciziilor curţilor, care trebuie să fie luate în concordanţă cu legea şi "în timp util".
6. Trebuie îmbunătăţită practica judiciară şi a managementul de caz şi trebuie accelerate procedurile în cazuri de corupţie la nivel înalt, pentru a evita prescrierea faptelor.
7. Trebuie continuată reforma Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a-i consolida rolul de „casaţie" şi pentru a-i creşte capacitatea de a gestiona cazuri de corupţie la nivel înalt.
Mai multe sancţiuni în cazuri de corupţie
8. E necesară îmbunătăţirea sancţiunilor în cazurile de corupţie la nivel înalt şi rezultate mai bune în investigarea şi judecarea cazurilor de fraudă în domeniul achiziţiilor publice.
9. Bucureştiul trebuie să adopte proceduri clare pentru deciziile în care Parlamentul trebuie să ridice imunitatea unui membru al său pe baza celor mai bune practici din alte state membre.
10. România trebuie să demonstreze un palmares în sancţiuni promte şi descurajate cu privire la incompatibilităţi, conflicte de interese, precum şi confiscarea bunurilor nejustificate.
11. Să ia măsuri pentru a unifica cele mai bune practici ale Comisiei de anchetă a averilor
12. Să îmbunătăţească legătura dintre ANI şi alte autorităţi administrative şi judiciare, în special în domeniul achiziţiilor publice şi îmbunătăţirea capacităţii de investigaţie a ANI.
13. Autorităţile române trebuie să îmbunătăţească coordonarea politicilor anticorupţie la cel mai înalt nivel şi să dezvolte o nouă strategie multianuală pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei urmând recomandările din evaluarea de impact şi să creeze un grup de monitorizare în care să fie implicată şi societatea civilă pentru a vedea cum se implementează această strategie.
14. Să demonstreze rezultate convingătoare în materie de recuperare a bunurilor provenite din infracţiuni prin adoptarea unei legi cu privire la confiscarea averilor. România ar trebui să demonstreze, de asemenea, un palmares dovedit în urmărirea spălării de bani ca o infracţiune de sine stătătoare.
15. Să elaboreze norme de prevenire a conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice şi să consolideze procedurile şi capacitatea autorităţilor competente în acest domeniu.
Jurisprudenţă online
CE solicită publicarea electronică a jurisprudenţei şi monitorizarea deciziilor curţilor, care trebuie să fie luate în concordanţă cu legea şi „în timp util".
Monitorizarea se poate sfârşi în 2012
Comisia Europeană va ridica probabil, în iulie 2012, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, prin care urmăreşte progresele înregistrate de România şi Bulgaria în domeniul justiţiei şi afacerilor interne. Această decizie se prefigurează din rapoartele de anul acesta ale Comisiei Europene, ce vor fi aprobate şi date publicităţii astăzi. În vara anului următor, la exact cinci ani după primul raport MCV, va fi făcută o evaluare amplă a progreselor din această perioadă, după care va propune ridicarea mecanismului, potrivit Comisiei.
sursa; adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu