ISTERIA AERULUI CONDIŢIONAT. "Este disperare. Am vândut tot", spun reprezentanţii unei industrii de 130 de MILIOANE de EURO
În perioada postbelică, aerul condiţionat devenise, în SUA, un simbol al statutului social, iar unii dintre şoferii cu maşini fără aer condiţionat mergeau în verile toride cu geamurile închise, pentru a da impresia că se bucură de confortul pe care îl oferă sistemul de climatizare
În perioada postbelică aerul condiţionat devenise un simbol al statutului social, iar unii dintre şoferii cu maşini fără aer condiţionat mergeau în verile toride cu geamurile închise, pentru a da impresia că se bucură de confortul pe care îl oferă sistemul de climatizare, notează The Atlantic, sub titlul "Cum a modernizat aerul condiţionat America".
Dispozitivul, inventat în 1902, a făcut să crească economia, a dus la dezvoltarea cinematografiei, a televiziunii, dar şi a industriei IT, având un rol uriaş în crearea societăţii moderne, mai scrie sursa citată. Însă în România, aerul condiţionat a ajuns în casele oamenilor mult mai târziu, abia după 1990.
Câte gospodării au aer condiţionat în România
În România, mai puţin de jumătate dintre locuinţe sunt dotate cu aparate de aer condiţionat, spune Despina Stoian, director de vânzări la Frigotehnica. Alţi reprezentanţi ai firmelor distribuitoare estimează că peste 30% dintre români se bucură acasă de un sistem de climatizare. Ei spun că în 2007, odată cu avântul pieţei imobiliare, s-a înregistrat şi un boom al vânzărilor de aparate de aer condiţionat, românii cheltuind atunci 65 de milioane de euro pe astfel de aparate. În 2010 piaţa de profil era estimată la 120-130 de milioane de euro, potrivit unor reprezentanţi din industrie. Institutul Naţional de Statistică (INS) nu deţine date recente privind numărul de aparate de aer condiţionat din România.
Sursa foto: www.olumenebuna.ro
Muncim mai mult
Sociologii sunt de părere că aerul condiţionat îi face pe români mai productivi la locul de muncă. "În sociologia muncii există studii care arată că îmbunătăţirea condiţiilor de muncă poate duce la sporirea capacităţii de muncă. Odată cu fenomenul încălzirii globale, aerul condiţionat devine o necesitate. Introducerea aerului condiţionat a revoluţionat lumea arabă. Acolo se muncea mai mult noaptea, iar după introducerea aerului condiţionat s-a putut munci şi ziua. Cunosc o femeie din România care a avut o afacere din care s-a îmbogăţit, acum vreo 15 ani, vânzând aparate de aer condiţionat în Libia", a declarat pentru gândul Dan Lungu, lector la Facultatea de Sociologie de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.
Sursa foto: www.resursadefun.ro
Primul aparat de aer condiţionat, construit în 1902
Primul dispozitiv care semăna cu un aparat de aer condiţionat a fost construit în 1902 de un inventator pe nume Willis Carrier, în încercarea de a împiedica deteriorarea hârtiei din cauza căldurii şi umidităţii la o companie de litografiere din Brooklyn. La scurt timp, clădiri industriale şi spitale au început să folosească acest tip de aparat. Prima persoană care a avut aer condiţionat în locuinţa sa din Minneapolis, în 1914, a fost Charles Gates, fiul unui industriaş.
Cum a influenţat aerul condiţionat Epoca de aur a Hollywood-ului
În anii 1920 au apărut unităţi de aer condiţionat mai mici şi mai sigure, versiunile mai vechi folosind un lichid de răcire toxic. În timpul crizei de atunci, puţini întreprinzători îşi puteau permite să îşi instaleze astfel de sisteme, însă într-un singur loc o astfel de investiţie a devenit rentabilă: cinematografele. "Aerul condiţionat din sălile de cinema a devenit o atracţie în sine, iar oamenii veneau aici să se răcorească. Nu întâmplător, ceea ce mulţi consideră Epoca de aur a Hollywood-ului a început în jurul acelei perioade", mai scrie publicaţia menţionată.
În anul 1953, americanii au cumpărat un milion de aparate de aer condiţionat
În perioada postbelică aparatele de aer condiţionat au început să pătrundă masiv în casele americanilor, în anul 1953 fiind vândute mai mult de un milion de unităţi. Aparatele au fost puternic promovate de două industrii-cheie, cea a construcţiilor de case şi cea auto. Astfel, aerul condiţionat a servit nevoilor constructorilor, dornici să vândă un număr mare de locuinţe. De asemenea, aerul condiţionat pentru autoturisme a devenit un simbol al statutului social atât de puternic încât unii oameni care aveau maşini fără aer condiţionat conduceau în verile toride cu geamurile închise, pentru a da impresia că de fapt se bucură de un asemenea confort.
Multe dintre schimbările din societatea americană de după Al Doilea Război Mondial nu ar fi fost posibile dacă nu ar fi existat aerul condiţionat în case şi la locurile de muncă, notează publicaţia americană. Florida, California de Sud, Texas, Arizona, Georgia şi New Mexico. Nici dezvoltarea centrelor de afaceri, precum Dubai, nu ar fi fost posibilă în lipsa sistemelor de climatizare. "Calculatoarele degajă multă căldură, de asemenea. Dezvoltarea întregii industrii IT nu ar fi avut loc fără tehnologii de răcire", notează publicaţia. Autoarea articolului pomeneşte şi de faptul că şi industria TV a avut de câştigat de pe urma apariţiei sistemelor de climatizare, care îţi oferă confort pentru a urmări programele de televiziune.
Călătoria cu autobuzul şi înotul - "trucuri" pentru a scăpa de căldură
Înainte de apariţia aerului condiţionat, oamenii recurgeau la tot felul de strategii pentru a se răcori atunci când afară era foarte cald. În afară de felul în care îşi proiectau locuinţele, americanii mai foloseau diverse metode pentru a-şi creşte confortul termic, cum ar fi să doarmă în cursul zilelor călduroase sau să înoate. "Bunica mea mi-a spus că ea obişnuia ca în zilele cu temperaturi ridicate că se plimbe ore în şir cu autobuzul, stând pe puntea deschisă şi călătorind în jurul oraşului", povesteşte autoarea articolului din The Atlantic.
Românii şi beneficiile aerului condiţionat
În România însă, populaţia a putut beneficia de aparate de aer condiţionat abia după 1990. Acestea nu aveau şi funcţie de încălzire ca în prezent, ci doar de răcire. "Primele sisteme de climatizare apărute în România aveau un preţ apropiat de 1.000 de dolari. Daewoo Electronics a fost între primele firme care au adus în România aparate de aer condiţionat", a declarat pentru gândul Tavi Filip, director de service la Biroul reprezentativ al Daewoo Electronics România.
"Nu multă lume avea atunci acasă un aparat de aer condiţionat. Costul instalării unui aparat era de 100 de dolari", ne-a spus Florin Bud, de la o firmă care se ocupă de montarea sistemelor de climatizare.
În prezent, cele mai ieftine sistemele de climatizare au preţuri de până în 1000 lei, iar cele mai scumpe, ajung la 5.000 de lei şi sunt destinate, în special, clădirilor de birouri. Costul de instalare variază între 250 şi 400 de lei. "Cele mai scumpe sunt cele cu invertor, dar sunt şi cele mai eficiente. De obicei, clienţii se uită la preţ în primul rând, atunci când vor să cumpere un aparat de aer condiţionat", ne explică reprezentantul unei firme care vinde aparate de aer condiţionat.
"Este disperare. Am vândut tot"
Anul ăsta însă, românii s-au înghesuit să cumpere aparate de aer condiţionat. "Este disperare. Am vândut tot. Am livrat 4.000 de sisteme de aer condiţionat, acum vindem ce mai avem "în curte". Sunt aparate importate, produse în Egipt. Au un preţ de 750 lei. Vremea a ţinut cu noi anul acesta, faţă de anul trecut", a declarat pentru gândul Despina Stoian, director de vânzări de la Frigotehnica, companie care distribuie aparate de aer condiţionat din anul 2000. Ea spune că preţurile din acest an sunt cu 10-15% mai mici faţă de anul trecut, pentru că "este mare criza".
Mai mult de 80% dintre aparatele de aer condiţionat se vând vara. În prezent mulţi comercianţi oferă discounturi de 20-30% pentru sistemele de climatizare.
Unde este bine că instalezi aparatul de aer condiţionat
Binecuvântare în zilele toride, aparatele de aer condiţionat au reguli de instalare, susţin specialiştii care se ocupă cu montarea unor astfel de maşinării. "Aparatul de aer condiţionat nu trebuie instalat în hol, ci în camera cea mai mare. Ideal este să ai câte un aparat în fiecare cameră. Pe de altă parte, când cumperi aparatul trebuie să îl alegi ţinând cont şi de celelalte surse de căldură din casă. Contează dacă mai ai încă două televizoare şi trei calculatoare, de exemplu, adică trebuie ales un aparat cu o putere mai mare", spune şeful unei echipe ce montează aparate de aer condiţionat.
sursa; adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu