Gerontolog: în 25 de ani putem avea elixirul tinereţii! Infografie: harta speranţei de viaţă în România şi în lume
6 iulie 2011, 10:03 | Autor: | 3162 afişări
Un gerontolog american spune că doctorii vor avea în curând tot ce le trebuie să vindece îmbătrânirea, potrivit AFP.
"Aş spune că avem şanse 50/50 să controlăm îmbătrânirea în următorii 25 de ani", a declarat Aubrey de Grey's, medic gerontolog (specialist în studiul procesului de îmbătrânire și al metodelor de prelungire a vieții), doctor la Cambridge. "Când spun control mă refer la acelaşi tip de control medical pe care îl avem în acest moment asupra majoritatea bolilor infecţioase".
Cel mai bătrân om din lume a murit la 122 de ani, iar în Japonia, doar în 2010, erau 44.000 de oameni de peste 100 de ani. Potrivit specialiştilor, în fiecare an se adaugă trei luni la speranţa de viaţă a oamenilor, astfel că în anul 2030 vor fi peste 1 milion de centenari în lume, estimează specialiştii.
Speranţa de viaţă în România
Speranţa de viaţă la nivel mondial este de 68 de ani, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În România, speranţa de viaţă este de 73 de ani. În ceea ce îi priveşte pe vecinii României, în Bulgaria, Serbia şi Ungaria, speranţa de viaţă este de 74 de ani, în Moldova - 69 de ani şi în Ucraina 68 de ani.
Evoluţia speranţei de viaţă în România, 1990-2009 (sursa OMS):
Unde se trăieşte cel mai mult
Pe plan mondial, cea mai mare speranţă de viaţă la naştere este în Japonia şi San Marino - 83 de ani. Cea mai mică speranţă de viaţă este în Malawi (stat în sud-estul Africii) - 47 de ani, urmat de Afganistan, Ciad, Republica Centrafricană şi Lesotho, cu 48 de ani.
Cea mai mare speranţă de viaţă:
83 de ani: Japonia, San Marino
82 de ani: Islanda, Israel, Italia, Singapore, Spania, Elvetia, Australia, Andora şi Monaco
81 de ani: Cipru, Franta, Luxemburg, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Suedia, Canada
80 de ani: Finlanda, Germania, Grecia, Malta, Coreea de Sud, Marea Britanie
82 de ani: Islanda, Israel, Italia, Singapore, Spania, Elvetia, Australia, Andora şi Monaco
81 de ani: Cipru, Franta, Luxemburg, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Suedia, Canada
80 de ani: Finlanda, Germania, Grecia, Malta, Coreea de Sud, Marea Britanie
Daţi click pe imagine pentru harta mărită a speranţei de viaţă în lume
Din 1990 până azi, speranţa de viaţă a crescut pe plan mondial cu 4 ani. În anii 1990, Europa a stagnat datorită numărului ridicat de desese din ţările care au aparţinut blocului sovietic, în timp ce în Africa speranţa de viaţă a scăzut, factorul determinant fiind HIV/SIDA. Lucrurile tind spre mai bine pe continentul african: speranţa de viaţă era în 2009 de 54 de ani, cu trei ani mai mare decât în 2000.
De Grey (foto dreapta) defineşte îmbătrânirea drept un proces de acumulare a diferitelor distrugeri celulare şi moleculare în corp. Doctorul spune că oamenii vor merge periodic la medic pentru menţinere, adică terapie genetică, stimularea imunităţii şi alte tehnici medicale avansate. "Ideea este ca oamenii să meargă preventiv la doctor să îşi repare problemele moleculare înainte ca acestea să ajungă la un nivel patogen".
"Scopul nu este să avem oameni care trăiesc mai mult dar sunt bolnavi. Ideea este să îi ţinem pe oameni sănătoşi, să împiedicăm bolile care vin odată cu vârsta".
Cercetătorul afirmă că oamenii de stiinţă au tot echipamentul necesar pentru a lupta împotriva îmbătrânirii organismului uman şi pot prelungi viaţa cu câteva sute de ani. "Terapia cu celule stem este una dintre strategii şi ea presupune rezolvarea procesului ireversibil de pierdere a celulelor moarte care nu mai sunt înlocuite"
O enzimă promite tinereţe fără bătrâneţe
Un studiu realizat la Universitatea din Wisconsin-Madison (SUA) arată că o enzimă numită Sirt3 (sirtuină 3) ar putea fi cheia producerii unui remediu care combate degradarea celulară şi, implicit, întârzie îmbătrânirea organismului. Citeşte ce au descoperit cercetătorii.
Boli care ne fură prematur tinereţea
Se spune că după vârsta de 25-30 de ani, organismul uman nu mai progresează, ci începe să regreseze, să se deterioreze. Află aici care este vârsta de la care ar trebui să începem să ne facem analize şi să ne îmbunătăţim stilul de viaţă în scop preventiv?
Terapii pentru longevitate
Terapiile pentru longevitate au în vedere în primul rând menţinerea pentru cât mai mult timp a independenţei unei persoane în vârstă prin capacitatea de a lua propriile decizii şi menţinerea capacităţii ei de a se implica activ în diversele aspecte ale vieţii. Citeşte aici ce presupune o terapie anti-îmbătrânire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu