duminică, 31 iulie 2011

GALERIE FOTO: Scheletul unui thalattosaur a fost descoperit în Alaska în timpul refluxului. Cum arăta reptila marină preistorică


de Corina VÂRLAN Postat la: 30.07.2011 17:00 Ultima actualizare: 30.07.2011 17:37
Scheletul fosilizat al unui Thalattosaur, creatură marină ce popula apele calde, de mică înălţime cu 200 de milioane de ani în urmă, a fost descoperit de către cercetătorii din Alaska, pe ţărmul din apropierea Pădurii Naţionale Tongass, în timpul unui reflux extrem de puternic.
Scheletul fosilizat al unui Thalattosaur, creatură marină preistorică ce popula apele calde, de mică adâncime, cu 200 de milioane de ani în urmă, a fost descoperit de către cercetătorii din Alaska, pe ţărmul din apropierea Pădurii Naţionale Tongass, în timpul unui reflux extrem de puternic, informează Daily Mail.
Fosila a fost descoperită încă din luna iunie, dar cercetătorii au avut nevoie de timp pentru a determina dacă scheletul a aparţinut unei specii necunoscute până acum.
Scheletul descoperit lângă oraşul Kake din sud-estul statului Alaska pare a fi cel mai complet de până acum. Alte fosile de thalattosaur au mai fost găsite şi în Columbia, Canada, Nevada, Alpi şi China.
În prezent fosila se află la Muzeul Nordului, unde cercetătorii muncesc în continuare pentru a îndepărta sedimentele de pe oasele scheletului.
Thalattosaurii au populat mările pentru o perioadă de timp întinsă pe aproximativ 30 de milioane de ani. Ei aveau o lungime cuprinsă între 0,9 şi 3 metri, din care peste jumătate era reprezentată de coadă. Restul corpului său arată ca cel al unei şopârle, dar picioarele erau modificate pentru a putea fi folosite ca înotătoare.
Au existat trei tipuri de thalattosauri: cei cu dinţi ascuţiţi, folosiţi probabil pentru a prinde mai uşor hrana, cei cu dinţi aplatizaţi, specializaţi în spargerea cochiliilor şi cei fără dinţi.

sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu