marți, 26 iulie 2011

FABRICA DE DOCTORATE ROMÂNIA - O AFACERE TOP SECRET. Promovările din universităţi au fost secretizate de Ministerul Educaţiei

FABRICA DE DOCTORATE ROMÂNIA - O AFACERE TOP SECRET. Promovările din universităţi au fost secretizate de Ministerul Educaţiei

de Raul FLOREA Postat la: 25.07.2011 17:00 Ultima actualizare: 25.07.2011 17:16
Numele tuturor doctorilor universitari unşi în ultimii doi ani au fost secretizate de Ministerul Educaţiei. În totală contradicţie cu principiile de transparenţă invocate în discursul public, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a blocat accesul către datele ce privesc înnobilarea universitară din perioada mandatului său.
Numele tuturor doctorilor universitari unşi în ultimii doi ani au fost secretizate de Ministerul Educaţiei. În totală contradicţie cu principiile de transparenţă invocate în discursul public, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a blocat accesul către datele ce privesc înnobilarea universitară din perioada mandatului său. Iar producţia de doctori este una record: 4153 de dosare confirmate în anul 2010 şi alte 2501 în prima parte a acestui an. O procedură similară a fost folosită şi în cazul listelor ce privesc profesorii şi conferenţiarii care şi-au obţinut titlul în ultimii doi ani, deşi în acest caz, cifrele sunt mult mai modeste: doar 44 de profesori şi 159 de conferenţiari promovaţi în facultăţi.
Răspunzând unei solicitări adresate de gândul, Ministerul Educaţiei a refuzat să facă publice listele ce conţin numele doctorilor, profesorilor şi conferenţiarilor care au trecut examinarea Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor şi Titlutilor Universitare (CNATDCU), organismul subordonat MECTS şi care evaluează dosarele primite de la universităţi, motivaţia fiind aceea că respectivele ordine de confirmare "sunt acte administrative cu caracter individual".
Explicaţie cu atât mai bizară cu cât decizia publicării listelor nominale a fost luată în decembrie 2009 de către premierul Emil Boc. Practic, în timpul celor două luni de mandat interimar la şefia Educaţiei al lui Boc, anexele ordinelor cu promovările din universităţi au fost afişate chiar pe site-ul ministerului, listele conţinând atât numele celor confirmaţi în funcţii cât şi numele celor declaraţi respinşi. Mai mult, premierul a semnat şi un ordin separat care făcea referire la transparenţa decizională referitoare la acordarea titlurilor ştiinţifice şi didactice, document ce prevede noi baze de evaluare pentru comisiile CNATDCU.
Paradoxul nu se opreşte însă aici. Publicarea listelor solicitate de gândul a fost ani la rândul una dintre principalele doleanţe ale cercetătorilor care acum se află la cârma Ministerului Educaţiei. În anul 2007, Asociaţia AdAstra, condusă de actualul consilier al ministrului Educaţiei, Răzvan Florian, şi din care a făcut parte chiar Daniel Funeriu, protesta împotriva secretizării listelor cu numele profesorilor şi doctorilor confirmaţi, catalogând refuzul de a la acea vreme al MECTS drept unul lipsit de bază legală.
Argumentele AdAstra pot fi găsite aici
Ministrul Daniel Funeriu nu a dorit să facă nici un comentariu suplimentar refuzului de a publica listele nominale solicitate de Gândul, precizând doar că îşi asumă răspunsul ministerului.
De ce sunt ascunse listele?
Secretizarea ordinelor de ministru prin care miile de candidaţi devin anual profesori şi doctori universitari nu este întâmplătoare. Gândul a publicat în ultimii ani zeci de exemple de miniştri şi parlamentari care au obţinut înnobilarea universitară cot la cot cu persoane controversate din mediul de afaceri. Amintim cazul chestorului Marian Tutilescu, care, în anul 2007, pe când conducea Poliţia Capitalei, a primit titlul de doctor la Academia de Poliţie, alături de "Regele asfaltului", Costel Căşuneanu. Un an mai târziu, Universitatea din Petroşani acorda titlul de doctor atât preşedintelui PDL Hunedoara, Tiberiu Iacob Ridzi, cât şi controvesratului ex-director al CNH, Ilie Bălănescu. Printre miniştrii care şi-au obţinut doctoratul în timpul exercitării funcţiei se numără: Cristian David, confirmat doctor în aceeaşi zi şi de aceeaşi universitate (ASE, promoţia 2007), cu Cozmin Guşă, precum şi Eugen Nicolaescu, numit doctor în cadrul ASE, în anul 2008, în acelaşi timp cu actualul lider al UNPR, Cristian Diaconecu.
Principala întrebare ce reiese din numărul ridicat de doctorate obţinute (peste 25000 în ultimii zece ani) este: ce fel de filtru impune Ministerul Educaţiei în vederea înnobilării universitare? Un răspuns este dat de statistică: 96% dintre dosarele depuse de universităţi în anul 2010 şi 95% dintre dosarele depuse în acest an au trecut cu brio de comisiile CNATDCU, în condiţiile în care nimeni nu mai poate verifica soliditatea acestora, ce fel de lucrări ştiinţifice stau la baza promovării şi mai ales câte lucrări ştiinţifice indexate ISI au fost publicate de candidaţi. Până acum sistemul a funcţionat impecabil, banda rulantă a promovării fiind asigurată de faptul că în cadrul Consiliului activau o parte din cei care analizau dosarele la nivelul senatelor universitare. Un conflict de interse care a mers până la prezenţa rectorilor în comisiile de specialitate de la centru. Iar pentru ca lucrurile să fie cât mai simple, în ultimii zece ani au apărut o serie de echivalări care permiteau obţinerea titlului de doctor prin simpla publicare de articole "ştiinţifice" în reviste autohtone lipsite de recunoaştere internaţională. Mecanism ce nu putea funcţiona perfect fără secretizarea datelor, astfel încât nimeni să nu poată afla cine, când şi în ce condiţii a fost înaintat în cariera universitară.
Neoficial, ministerul transmite că întreaga problemă a acordării titlurilor universitare va fi rezolvată în acest an. O parte dintre domeniile în care au loc promovările la nivel de profesor şi conferenţiar au primit deja noi criterii, deşi Ministerul Educaţiei nu le-a făcut încă publice pe site-ul instituţiei. Despre înlocuirea criteriilor în cazul doctoratelor nu se aude încă nimic. Însă, chiar dacă sistemul prin care se acordă toate aceste titluri universitare ar fi schimbat din temelii în acest an, rămâne întrebarea: care este argumentul pentru faptul că numele celor care au beneficiat până acum de permisivitatea sistemului "trebuie" să rămână ascunse de ochii publicului?
sursa; gandul,info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu