joi, 7 iulie 2011

COMOARA de 16 miliarde de euro descoperită sub un templu în India: diamante, munţi de aur şi bijuterii "DE VALOARE ASTRONOMICĂ"

COMOARA de 16 miliarde de euro descoperită sub un templu în India: diamante, munţi de aur şi bijuterii "DE VALOARE ASTRONOMICĂ"

de Ioana NICOLESCU Postat la: 05.07.2011 17:00 Ultima actualizare: 05.07.2011 22:57
DESCOPERIRE SENZAŢIONALĂ: O comoară de valoare astronomică a fost descoperită într-un templu indian după ce a stat ascunsă timp de 140 de ani
O tonă de aur şi de pietre preţioase, un lanţ gros din preţiosul metal ce cântăreşte 35 de kilograme, o statuetă bătută cu diamante şi rubine, mii de monede, bijuterii preţioase - toate acestea au stat ascunse mai bine de 140 de ani în încăperile subterane ale unui templu hindus. Comoara, estimată momentan la 16 miliarde de euro, a fost descoperită recent de arheologi în lăcaşul de cult ce adăposteşte o parte din averile maharajahilor din Travancore, scrie The Telegraph.
Greu de estimat cu precizie, comoara din templul construit în urmă cu 400 de ani este mai mare decât bugetul anual al Indiei pe educaţie, potrivit Reuters. Experţii de la faţa locului spun că valoarea obiectelor preţioase descoperite este "astronomică". Unele bijuterii datează de pe vremea lui Napoleon, iar piesele sunt realizate deosebit de migălos, în stil indian.
Comoara a fost descoperită în camerele subterane sigilate din templul hindus Sree Padmanabhaswamy din Thiruvananthapuram, capitala statului sudic Kerala, informează Reuters. O parte din Kerala de astăzi este formată din fostul regat feudal Travancore, condus de maharajahi. Generaţii de mari principi indieni au ascuns bijuterii, aur şi argint în şase încăperi secrete de piatră ale templului. Trei dintre acestea nu mai fuseseră deschise din 1872.
Templul Padmanabhaswamy din Thiruvananthapuram, locul în care a fost descoperită comoara
Descoperirea a pornit de la solicitarea unui avocat indian, care a cerut Curţii Supreme de justiţie a Indiei ca Executivul să asigure securitatea templului hindus şi să-i protejeze averile adăpostite. Astfel, camerele sigilate în urmă cu 140 de ani ale templului Padmanabhaswamy au fost deschise pentru a se face un inventar al bogăţiilor ascunse acolo.
Nimeni nu a crezut că averea maharajahilor adunată de-a lungul secolelor era atât de mare şi până în prezent autorităţile au interzis fotografierea şi filmarea descoperirii arheologilor, scrie Commodidy Online.
Sunt mai multe temple în India care adăpostesc asemenea comori în valoare de milioane de euro, marea majoritate a averilor fiind strânse din donaţii de obiecte preţioase şi aur, în detrimentul instituţiilor care ar avea nevoie de fonduri - spitale, şcoli şi universităţi, relatează Reuters.
Ce măsuri de securitate au luat autorităţile indiene pentru a proteja averea templului şi cui aparţine comoara
Poliţia a instalat la începutul acestei săptămâni o cameră de control specială lângă templu, securitatea fiind organizată de statul indian. "Suntem pregătiţi să protejăm averea templului. Facem planuri de securitate permanentă împreună cu familia regală a Travancore-lui, care administrează templul în prezent, dar şi cu preotul lăcaşului", a declarat ministrul Oommen Chandy, citat de Reuters. Oficialul mai spune că averea va rămâne în proprietatea templului.
Indienii donează aur şi bijuterii la temple
O decizie finală în privinţa comorii va fi luată de Curtea Supremă de Justiţie a Indiei după ce toate obiectele vor fi catalogate, operaţiune ce ar putea să dureze luni de zile, scrie Commodity Online. Sunt indieni care consideră că averea colosală a templului ar trebui folosită pentru a-i ajuta pe cei 450 de milioane de oameni care trăiesc într-o sărăcie cruntă în ţară.
Mulţi intelectuali, printre care şi fostul judecător al Curţii Supreme, V.R. Krishna, cred că bogăţiile templului ar trebui folosite pentru binele public. Momentan, Curtea Supremă a hotărât ca averea să rămână în proprietatea templului, care este controlat de familia regală a Travancore-lui.
Ce valoare au obiectele preţioase descoperite până acum
Încăperile subterane ale templului, cele care adăpostesc incredibila comoară, sunt săpate adânc în piatră şi greu accesibile. La ele se poate ajunge doar coborând pe nişte scări înguste aflate în beznă totală. Momentan, încăperile sunt luminate şi aerisite cu oxigen pentru cei şase arheologi şi reprezentantul actualului Maharajah de Travancore, care supraveghează operaţiunea de catalogare a obiectelor preţioase.
Oficialii spun că multe dintre bijuterii au fost ofrande oferite de supuşi familiei regale. Până acum, preţioasele obiecte descoperite valorează între 11 miliarde - 16 miliarde de euro. Anticarii spun că va dura mult timp până când va fi evaluat totul, având în vedere că obiectele preţioase sunt examinate şi din punctul de vedere al vechimii istorice.
Emblema Maharajahilor de Travancore, folosită până în 1948
Cercetătorii spun că averea strânsă de maharajahii de Travancore se datorează în mare parte rutelor de comerţ care au traversat teritoriul fostului regat feudal. "Comercianţi care veneau din toate părţile Indiei, dar şi din străinătate, aduceau mirodenii şi alte bunuri pe aceste drumuri. Ei obişnuiau să facă donaţii mari la temple pentru a obţine binecuvântarea zeilor,cât şi bunăvoinţa conducătorilor teritoriului prin care treceau", spune P.J. Cherian, directorul Consiliului pentru Cercetare Istorică din Kerala, citat de Reuters.
Conform ziarului britanic The Telegraph, până acum s-au descoperit monede de aur şi pietre preţioase ce cântăresc 1.133 de kg (1,13 tone), frânghii din fir de aur, o statuie de un metru înălţime încrustată cu diamante, smaralde şi rubine a zeului hindus Vishnu şi un lanţ de aur de aproximativ cinci metri lungime, ce cântăreşte 34 de kilograme. Au mai rămas două camere secrete pline cu astfel de comori care urmează să fie inventariate în curând.
sursa; gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu