marți, 12 iulie 2011

Bufetul, o soluţie practică la petreceri


Optaţi pentru aranjarea mesei sub formă de bufet

Bufetul, o soluţie practică la petreceri

Life & Style - Oana Olaru

Aşezarea mesei sub formă de bufet este o soluţie practică şi atractivă pentru o petrecere, dar şi pentru o cină sau un prânz luat în familie
Atunci când vă gândiţi să organizaţi o petrecere – fie în interior, fie în grădină, în aer liber – sau doar să găzduiţi un prânz la care să vă invitaţi membrii familiei, nu ar fi rău să aveţi în vedere aşezarea mesei ca un bufet. Astfel, oaspeţii se vor putea servi cu mâncare şi băutură după bunul lor plac şi, în plus, organizarea mesei în acest fel va reprezenta o variaţie plăcută. Se va dovedi că masa-bufet este extrem de practică: nu doar va crea mai mult spaţiu pentru desfăşurarea întâlnirii, ci poate deveni chiar un subiect de conversaţie şi un prilej bun de a primi laude pentru găzduirea evenimentului.

Gândiţi practic

Posibilităţile de aranjare a mesei sunt aproape nelimitate, totul depinzând de imaginaţia dumneavoastră, ca gazdă. Un aspect important de care trebuie să ţineţi cont este faptul că, dacă spaţiul vă permite, ar fi indicat să aşezaţi bufetul în aşa fel încât invitaţii să se poată servi de pe toate părţile mesei. Astfel nu se va crea prea multă înghesuială şi oaspeţii nu se vor plictisi aşteptând să mănânce sau să bea ceva la petrecere. În plus, având în minte aceeaşi idee a simţului practic, aveţi grijă ca lângă fiecare preparat să existe mai multe linguri sau cleşti pentru servit, pentru ca invitaţii să nu aştepte prea mult.

Decorarea mesei

În ceea ce priveşte aranjarea propriu-zisă a mesei, ideile ţin de originalitatea dumneavoastră. Folosiţi contrastul coloristic şi jucaţi-vă cu diferenţele de înălţime – astfel masa nu va fi „plictisitoare“. De exemplu, puteţi începe aşezarea bufetului întinzând o faţă de masă uni – fie albă, fie de altă culoare. Pe masă aşezaţi cutii de diverse forme şi înălţimi, pe care să le acoperiţi cu şervete sau pânză în culori care să contrasteze cu cea a feţei de masă. În afară de faptul că schimbă aspectul întregii mese, această idee este şi foarte practică: pe aceste cutii puteţi aşeza vase sau tăvi cu preparate, pentru ca invitaţii să poată ajunge mai uşor la ele. Dacă vă este teamă de accidente, puteţi folosi aceste cutii pe post de suport pentru vaze cu flori sau ornamente.
La acest capitol al decorării mesei putem vorbi şi despre tema petrecerii, dacă vă surâde această idee. Tema aleasă poate fi determinată de perioada în care găzduiţi petrecerea sau de o ocazie specială. De exemplu, dacă sunteţi gazda unei petreceri de Crăciun, este indicat să folosiţi culori şi obiecte ornamentale care să aducă aminte de această sărbătoare; dacă organizaţi o petrecere cu ocazia unei aniversări, puteţi alege tema în funcţie de preferinţele şi hobby-urile sărbătoritului.

Servirea

Primul pas este organizarea „vizuală“ a felului în care va arăta masa. Faceţi-vă planul chiar în timp ce pregătiţi mâncarea şi gândiţi‑vă care este cel mai potrivit loc pentru fiecare preparat. Înainte de sosirea invitaţilor, organizaţi-vă spaţiul în aşa fel încât să ştiţi exact unde veţi pune fiecare vas, castron sau caserolă. Aşezaţi platouri care să „marcheze“ locul fiecărui vas în parte, delimitaţi locurile unde urmează să puneţi tăvi fierbinţi şi plasaţi pe masă recipiente termoizolante, care să menţină temperatura preparatelor reci. 
Aşezaţi farfuriile pe o masă separată, care să fie aşezată chiar lângă bufet. Dacă nu dispuneţi de atât de mult loc, aşezaţi farfuriile „la început“, însă tacâmurile şi şerveţelele puneţi-le separat, în capătul celălalt la bufetului, pentru ca invitaţii să nu jongleze cu acestea în timp ce se servesc.
Aveţi grijă ca mâncărurile să fie plasate pe masă în ordinea în care sunt consumate. Astfel, la capătul mesei puteţi aşeza platouri cu sandvişuri şi salate, după care puteţi începe o nouă „secţiune“, unde veţi pune vasele care conţin felurile principale şi garniturile.
În plus, condimentele nu trebuie aranjate haotic: aşezaţi-le în imediata apropiere a preparatului cu care sunt servite în general. Puneţi untul lângă pâine, ketchupul şi maioneza în apropierea sandvişurilor şi boluri cu sos lângă friptură (dacă aţi preparat un sos special, cu care doriţi să vă lăudaţi). În ceea ce priveşte sarea şi piperul, aveţi două opţiuni. Fie aşezaţi o olivieră la capătul mesei, lângă tacâmuri, fie puneţi două-trei solniţe pe masă.

Deserturile şi băuturile, pe altă masă

Pentru ca lucrurile să meargă bine la petrecere şi să nu se creeze aglomeraţie inutilă, este recomandat să puneţi deserturile şi băuturile pe altă masă. Acestea trebuie servite în acelaşi timp cu mâncarea pentru că la orice petrecere se întâmplă să existe persoane care vor să sară peste masă şi să consume în primul rând dulciuri şi băuturi. Aveţi grijă să existe pahare suficiente şi nu uitaţi să aşezaţi pe această masă şi farfurii, şerveţele şi tacâmuri pentru desert. 
sursa; gazeta de sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu