sâmbătă, 23 iulie 2011

Am pozat vilele vameșilor din Albiţa. Îţi taie respiraţia

Am pozat vilele vameșilor din Albiţa. Îţi taie respiraţia
Am pozat vilele vameșilor din Albiţa. Îţi taie respiraţia Niciun vameș n-a fost arestat în cadrul operaţiunii din februarie. Cei cu 10-15 ani vechime sunt de neclintit și afișează averi opulente.
Procurorii DNA care au acţionat în Vama Albiţa au cernut grâul de neghină. În cazul scandalului de corupţie, în plasa anchetatorilor au căzut iniţial 53 de poliţiști de frontieră și, inexplicabil, niciun vameș. E cu atât mai surprinzător cu cât în denunţul său, comisarul-șef Valeriu Bodoga, care înainte de a fi numit la comanda IJPF a fost șeful PTF Albiţa, face referire nu numai la poliţiștii de frontieră corupţi, ci și la vameși. Absolut inexplicabil, în referatul DNA nu se face nicio referire la vreun vameș. “Au ajuns după gratii cei mai mici dintre ei, cei care nu au nici super vile sau averi. Mulţi dintre ei chiar sunt amărăţi, înglodaţi în datorii, care nici bani de avocaţi nu au avut", a spus, sub protecţia anonimatului, un lucrător de la vama Albiţa.

La șase luni de la descinderile în forţă ale mascaţilor, în Vama Albiţa a fost instituită legea tăcerii. "Nu am ce să vă spun", a fost singura frază, seacă, a lui Emil Bordeianu, șeful biroului vamal Albiţa. Bordeianu, care are un frate deputat PNL de Vaslui, s-a remarcat printr-o declaraţie publică, imediat după descinderile de la poliţia de frontieră din Albiţa când a afirmat că în mandatul său la vamă nu au existat fapte de corupţie. Bordeianu nu a vrut să vorbească nici despre averea pe care a strâns-o el și nici despre vilele impozante pe care subordonaţii săi și le-au ridicat în Huși.
Vameșul Oancea are 1.400 de lei salariu și o vilă uriașă
Unul din cei mai înstăriţi vameși din Huși este Daniel Oancea. Acesta deţine, împreună cu soţia, un teren în Costinești, unul în Huși, un apartament în Huși, o garsonieră în Iași. Și în plus și-au ridicat o vilă ce-ţi taie răsuflarea.


Experţii imobiliari susţin că, așa cum arată acum construcţia, aceasta are o valoare de piaţă de cel puţin 120.000 de euro. Știţi care sunt datoriile familiei? Zero lei și zero bani. Aceasta ar fi prima informaţie surprinzătoare. A doua este câștigul lunar al familiei. Astfel, potrivit declaraţiei de avere, Daniel Oancea a avut în 2010 un venit net anual de 17.000 lei, adică, lunar a luat în mână 1.400 de lei. Soţia acestuia este medic stomatolog și a câștigat în 2010 aproape 37.000 lei, adică 3.000 lei lunar.

Vameșii vor să credem că se hrănesc cu aer


Cumulând cele două venituri, reiese că familiei i-a intrat în conturi, în 2010, câte 4.400 lei lunar, adică puţin peste 1.000 euro. Ducând la extrem calculul nostru și admiţând prin absurd că în ultimii 10 ani familia ar fi avut constant același venit, ar reieși o agoniseală de 120.000 de euro. Dar proprietăţile acestora sunt mult mai valoroase. Și, în plus, în cei 10 ani luaţi ca perioadă de calcul, familia nu ar fi trebuit să mai mănânce, nu ar fi trebuit să-și cumpere nici măcar o pereche de chiloţi. De concedii sau alte distracţii, nici nu e cazul să mai vorbim.

Bugetul unei familii care câștigă în jur de 1.000 de euro lunar este doar unul de supravieţuire în România. Mâncarea costă lunar 400 de euro. Întreţinerea (utilităţile) costă în medie 100 de euro lunar, cablul, internetul încă 25 de euro, abonamentele telefonice circa 40-50 de euro, benzina costă cel puţin 100 de euro. Acestea sunt cheltuielile de bază, de care nu poţi scăpa și se ridică la 675 de euro. Se adaugă costurile cu hainele, minim 50 de euro/lună la o medie anuală. Zilele de naștere ale rudelor apropiate, sărbătorile, costurile cu alcoolul și ţigările sunt alte cheltuieli mărunte dar care se adaugă. Apoi sunt costurile cu curăţenia casei, cumpăratul mobilei, al perdelelor și covoarelor, electrocasnicele - toate aceste bunuri de folosinţă îndelungată se răsfrâng obligatoriu în bugetul de cheltuieli. Și n-am pus la socoteală copiii, costurile cu hainele, rechizitele, gadgeturile, banii de buzunar. Toate aceste rubrici de cheltuieli se adună și depășesc lejer mia de euro câștigată lunar de vameșul Oancea și soţia sa.

Aceștia au mai multe case, teren în Costinești (zonă scumpă) și mai reușesc să și mănânce, să se îmbrace și să n-aibă niciun leu datorie.

Același calcul este valabil pentru toţi ceilalţi vameși din Albiţa care au completat senini declaraţiile de avere ca și cum ar fi fost suficient ca veniturile declarate să fie echivalente cu valoarea vilelor în care stau. Or vilele sunt bunuri care pot fi luate în calcul după ce tai toate celelalte cheltuieli vitale pentru supravieţuire. Vameșii vor să arate că ei se hrănesc cu aer.

În familia Beanu, atât Victor cât și Cristina sunt inspectori vamali


Ei deţin trei terenuri: intravilan Costinești (Constanţa), cumpărat în 2005, de 500 mp, un altul agricol în Huși, cumpărat în 2006, de 1.100 mp. Al treilea e intravilan Huși, cumpărat în 2003, de 1.000 mp.



Familia are în proprietate o casă în Huși de 160 mp, construită în 2004. Cea mai recentă achiziţie imobiliară a familie este un apartament de 60 mp, situat în Iași și cumpărat în 2011.

La capitolul “auto", în declaraţia de avere a celor doi figurează un Land Rover Freelander, an de fabricaţie 2003.

La datorii, este notată o “ipotecă persoană fizică", din 2011, scadentă în 2016, cu o valoare 50.000 euro.

În 2010, Victor Beanu a încasat de la vamă 24.252 lei, în timp ce salariul soţiei sale, Cristina Beanu, inspector vamal superior, a fost de 47.782 lei.

Daniel Oancea este inspector vamal principal, biroul vamal Albiţa


Are un teren intravilan în Costinești (Constanţa), cumpărat în 2005, de 500 mp.
Un altul este în intravilanul orașului, cumpărat în 2004, de 404 mp.

Acesta deţine un apartament în Huși, cumpărat în 2001, cu o suprafaţă de 84 mp și o garsonieră în Iași, cumpărată în 1989, de 38 mp. Totodată, pe terenul din Huși, familia își ridică o construcţie impozantă.

Oancea nu are mașină, dar, potrivit declaraţiei de avere, niciun leu datorie.
Venit anual al lui Oancea a fost în 2010 de 17.078 lei. Soţia sa, Livia, medic stomatolog, a adus anul trecut în casă 36.869 lei.


Emil Bordeianu, șef birou vamal, Albiţa


Teren intravilan în Huși, dobândit în 2007, ca donaţie, cu o suprafaţă 1.908 mp. Are o casă de locuit Huși, de 208 mp, construită în din 2010. Nu are mașină. Datorii: 27.000 euro, credit contractat în 2008 la Raiffesen, scadent în 2028. O datorie la Liviu Sasu, din 2010, scadentă în 2015, de 14.000 euro. Card descoperit Raiffesen, contractat în 2011, de 24.000 lei. Venit anual: 75.741 lei, ca șef birou vamal. Soţia, Paula, este administrator la SC Bindinstalcons Huși și a câștigat 5.702 lei în 2010.


Paul Manole este controlor vamal superior, la Biroul Vamal Albiţa.

Deţine 1.032 mp intravilan Huși, teren cumpărat în 1995. Are și o casă de locuit în Huși, din 1998, de 320 mp, construcţie în regie proprie. Deţine un Opel Vectra (2001). Manole are un credit la BRD, contractat în 2008, scadent în 2013, în valoare de 33.500 lei



Venit anual încasat de Manole a fost în 2010 de 24.299 lei. Soţia, pensionară, a încasat tot anul trecut doar 9.600 lei, adică 800 lei pe lună.


Sorin Bucur, agent II la Poliţia de Frontieră Vaslui


Deţine o vilă impozantă. Terenul a fost cumpărat în 2002, iar construcţia casei a fost finalizată recent. Venitul annual al lui Bucur a fost de 26.000 lei. Potrivit ziarului “Vremea nouă", agentul are și două credite, unul de 51.000 lei și un altul de 6.000 euro.



Într-o declaraţie acordată aceluiași ziar, Bucur afirma că și-a făcut casa după 25 de ani de muncă. “Eu sunt fiu de miliţian și tata mi-a lăsat moștenire un apartament, dar mi-au plăcut întotdeauna casele mari. E plăcerea mea", a spus Bucur în februarie 2011 pentru ziarul “Vremea Nouă".


Mihai Surdu, agent II, Poliţia de Frontieră Vaslui


Are o vilă în Huși și două terenuri agricole în comuna Duda Epureni. Acesta mai deţine două spaţii comerciale, unul în Huși și unul în Duda Epureni.



Surdu a avut un venit anual de 27.000 lei, iar soţia de 15.000 lei. Pe site-ul Poliţiei de Frontieră Vaslui, ultima declaraţie de avere completată a fost în 2009.

REAC?II

Despre mutarea șefului de vamă de la Timiș la Arad

“Asta e chiar amuzant. Cel de acolo putea fi tras la răspundere măcar pentru management defectuos"

Laura Ștefan, coordonatoarea programelor anticorupţie din cadrul Societăţii Academice din România

Despre faptul că la Albiţa au fost doar poliţiști de frontieră, fără vameși

“Probabil că cei de la vamă nu au cooperat și nu au acceptat infiltrarea unui agent sub acoperire"

Laura Ștefan, coordonatoarea programelor anticorupţie din cadrul Societăţii Academice din România

REȘEDIN?A ȘEFULUI VĂMILOR DIN VESTUL ?ĂRII, AUREL MĂTIU?

Credeţi că această vilă a putut fi cumpărată cu doar 55.000 de euro?


În celălalt capăt de ţară, la Arad, Aurel Mătiuţ stă la adăpostul uriașei sale reședinţe, imaginea alăturată nereușind să redea proporţiile reale. Mătiuţ a fost șeful Direcţiei Regionale a Vămilor Timișoara. În februarie 2011, când au avut loc descinderile din Moraviţa, directorul Aurel Mătiuţ s-a internat în spital, invocând probleme cardiace. În urmă cu două săptămâni a fost retras la bază, devenind director peste vămile din Arad.

Putea fi penalizat măcar pentru management defectuos


Mătiuţ a scăpat total neatins de iureșul făcut de DNA în vama Moraviţa, unde, în două valuri succesive, au fost arestaţi 110 vameși și poliţiști de frontieră. "Mutarea sa la Arad sună chiar amuzant. Putea fi tras la răspundere măcar pentru management defectuos", afirmă Laura Ștefan, coordonatoarea programelor anticorupţie din cadrul Societăţii Academice din România.

Un denunţător din Ploiești susţine că a negociat cu Aurel Mătiuţ, în vila acestuia din Arad, scutirea de la vămuire a unor transporturi mari de uleiuri minerale. Faptele n-au fost demonstrate, însă denunţătorul a vorbit despre zona spa de la subsolul vilei, mobila din lemn masiv și de limuzinele din garaj.

Experţii evaluează casa la cel puţin 200.000 de euro


Potrivit declaraţiei de avere, casa, cu o suprafaţă de 300 mp, a fost cumpărată chiar în anul în care a preluat șefia DRAOV Timișoara, adică în 2008, cu suma de 55.000 de euro.



Menţionăm că pentru o casă cu aceeași suprafaţă se cere în prezent în Arad 200.000 de euro, în contextul în care, potrivit agenţilor imobiliari, preţurile din 2008 până în prezent au scăzut cu aproximativ 50%. Mătiuţ se încurcă în calcule când vine vorba de mașini. El deţine, potrivit ultimei declaraţii, un Mercedes din 2003 și un VW Golf din 2006, însă atunci când a preluat conducerea DRAOV nota în declaraţia oficială numai prima mașină, menţionând alt an de achiziţie.

Deși subordonaţii i-au fost arestaţi pe capete, Mătiuţ a declarat la momentul respectiv că lui nu i-a fost semnalat faptul că se lua șpagă în vămi. Cu toate acestea, oamenii din subordine l-au arătat cu degetul. Vameșul Gheorghe Verdeţ a declarat în faţa anchetatorilor că "în virtutea relaţiilor mele cu șeful Biroului Vamal Moraviţa și cu directorul de regională Aurel Mătiuţ, aceștia mi-au solicitat să verific ce sume se încasează ca mită de la traficanţii de ţigări deoarece mare parte din acești bani le erau remise lor, iar în ultima perioadă constataseră că primesc mai puţini bani". Acuzaţiile n-au fost probate, DNA menţionând că Mătiuţ nu are calitatea de învinuit.

Autor: Evenimentul zilei
Sursa: www.evz.ro  Sambata, 23 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu