Telefoanele mobile AR PUTEA CAUZA CANCER. Citeşte RAPORTUL INTEGRAL al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi sfaturile experţilor internaţionali
Tu cât vorbeşti la mobil pe zi? VERIFICĂ AICI dacă treci peste limita de la care RISCUL DE A TE ÎMBOLNĂVI de CANCER creşte cu 40%
Radiaţiile de la telefoanele mobile ar putea cauza o formă de cancer malign (nevindecabil), arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de CNN. Agenţia listează acum telefoanele mobile în categoria "pericolului cancerigen", spunând că acestea sunt la fel de dăunătoare precum plumbul, gazele de eşapament şi cloroformul.
Raportul OMS nu a cuantificat riscul, dar organizaţia citează o cercetare din 2004, care spune că persoanele care vorbesc 30 de minute pe zi la telefonul mobil, timp de 10 ani, au un risc cu 40% mai mare de a se îmbolnăvi de cancer.

Înainte de anunţul de marţi, OMS susţinea, inclusiv în raportul pe 2010, că nu există efecte adverse ale utilizării telefoanelor mobile.
O echipă de 31 de cercetători din 14 ţări au luat decizia de a revizui raportul de anul trecut, după ce au trecut în revistă mai multe studii legate de siguranţa folosirii mobilelor. În urma cercetării, echipa a ajuns la concluzia că există suficiente dovezi încât să considere "posibil cancerigenă" expunerea oamenilor la radiaţiile telefoanelor mobile.
Cercetătorii au descoperit o creştere a numărului tumorilor cerebrale pentru utilizatorii de telefoane mobile, dar nu au reuşit să tragă concluzii asupra altor tipuri de cancer.
"Cea mai mare problemă este că expunerea trebuie să fie foarte îndelungată, de ordinul zecilor de ani, până apar primele simptome", explică dr. Keith Black, şeful secţiei neurologie a spitalului Cedars-Sinai din Los Angeles.
"Radiaţiile prăjesc creierul"
Radiaţiile emise de telefoanele mobile seamănă cu microundele, dar sunt mult mai slabe. "Practic, în cei mai simpli termeni, creierul este 'prăjit' la fel cum se prăjeşte mâncarea în cuptorul cu microunde", explică Black. "Pe lângă apariţia tumorilor şi a cancerului, utilizarea telefoanelor mobile ne-ar putea afecta memoria, deoarece ţinem telefonul în zona lobilor temporali", spune medicul.
Totuşi, o asociaţie de telefonie mobilă spune că "asta nu înseamnă că mobilele cauzează cancer" şi că "OMS nu a făcut un studiu nou, ci a compilat mai multe cercetări deja publicate".
Agenţia Europeană de Mediu a cerut un studiu mai amănunţit, precizând că, dacă studiile se confirmă, telefonul mobil ar putea fi considerat oficial la fel de periculos, pentru populaţie, precum fumatul, azbestul sau benzina cu plumb. De asemenea, şeful institutului de cercetare a cancerului din cadrul Universităţii Pittsburgh (SUA) le-a cerut angajaţilor să limiteze folosirea telefoanelor mobile, deoarece ar putea cauza cancer.
"Cancerul, în special cel cranian, evoluează destul de lent. Cred că este o idee bună să avertizăm publicul că expunerea îndelungată la radiaţiile telefonului mobil ar putea cauza cancer", spune dr. Henry Lai, care studiază radiaţiile de 30 de ani, în calitate de profesor de bioinginerie la Universitatea Washington.
Copiii sunt mai expuşi radiaţiilor
Rezultatele celui mai mare studiu privind relaţia dintre utilizarea telefoanelor mobile şi cancer au fost date publicităţii în 2010. Ele au arătat că participanţii care au utilizat un telefon pentru zece ani sau mai mult aveau o rată dublă a gliomurilor (un tip de tumoare cerebrală), faţă de cei care au folosit mobilele mai puţin.
CNN atrage atenţia că telefoanele mobile sunt cel mai periculoase pentru copii. "Craniul şi scalpul copiilor sunt mai subţiri. Astfel, radiaţia poate pătrunde mai adânc în creierul copiilor şi al adolescenţilor. În plus, celulele lor se divid mai rapid, astfel că impactul radiaţiilor ar putea fi mult mai mare", spune Black.
În februarie 2011, un studiu al Institutului Naţional de Sănătate din SUA avertiza că radiaţiile emise după doar 50 de minute de folosire continuă a telefonului mobil determină creşterea activităţii celulelor craniene. Însă deocamdată nu se cunoaşte care este factorul care stimulează activitatea craniană.
Raportul OMS de marţi "este o lovitură pentru cei care spuneau că telefoanele mobile nu pot cauza cancer", spune neurochirurgul Sanjay Gupta. "Faptul că mobilele sunt clasificate drept posibil cancerigene reprezintă o recunoaştere tacită a riscului acestora", explică Gupta.
Ce spun Apple şi Blackberry
Producătorii de telefoane mobile atrag deja atenţia clienţilor că ar trebui să ţină gadgeturile cât mai departe de corp, iar experţii medicali susţin că astfel se reduce riscul iradierii.
Manualul de siguranţă al iPhone 4 spune că telefonul trebuie ţinut la "cel puţin 15 milimetri de corp", în timp ce utilizatorii de Blackberry sunt sfătuiţi să "păstreze o distanţă de 25 de milimetri faţă de aparat".
CNN îi sfătuieşte pe utilizatori să folosească funcţia speaker sau dispozitivele handsfree, pentru a menţine o distanţă cât mai mare faţă de telefon. De asemenea, când este posibil, utilizatorii ar trebui să trimită mesaje, nu să dea telefoane. În plus, experţii avertizează că nivelul radiaţiilor este mai mare în locuri cu semnal redus, astfel că nu este recomandată folosirea telefoanelor mobile în lift, în interiorul clădirilor sau în zonele rurale.
În acest moment, în lume există peste 5 miliarde de telefoane mobile, arată raportul OMS.
Întregul raport poate fi consultat aici.
sursa; gandul.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu