miercuri, 1 iunie 2011

Cum arată ORAŞUL SUBTERAN al Ierusalimului. IMAGINI INCREDIBILE cu galeriile vechi de 2.000 de ani

Cum arată ORAŞUL SUBTERAN al Ierusalimului. IMAGINI INCREDIBILE cu galeriile vechi de 2.000 de ani

de Mihai SCHIAU Postat la: 01.06.2011 16:00 Ultima actualizare: 01.06.2011 16:00
Reţeaua de galerii subterane din Ierusalim, descoperite din greşeală în urmă cu patru ani de arheologi, au devenit noua atracţie turistică a oraşului israelit. Vechi de 2.000 de ani, tunelurile dezvăluie cum era oraşul evreiesc în antichitate.
Reţeaua de galerii subterane din Ierusalim, descoperite din greşeală în urmă cu patru ani de arheologi, au devenit noua atracţie turistică a oraşului israelit. Vechi de 2.000 de ani, tunelurile dezvăluie cum era oraşul evreiesc în antichitate.
Galeriile au fost descoperite de arheologi din greşeală, în 2007, pe când aceştia efectuau săpături de-a lungul străzii principale a oraşului vechi. De patru ani, lucrătorii continuă săpăturile pentru a scoate la iveală mărturii ale antichităţii. Autorităţile intenţionează să lege galeriile descoperite prin coridoare subterane. De altfel, tunelurile au devenit rapid o atracţie turistică pentru evrei şi creştini deopotrivă. Numărul celor care le-au vizitat în 2010 depăşeşte un milion, iar agenţiile de turism ştiu să promoveze vizitarea Ierusalimului subteran. Astfel, un tur complet al galeriilor îl costă pe orice turist interesat 89 de dolari.
Nu toată lumea vede cu ochi buni descoperirea arheologilor. Dacă pentru Israel, tunelurile sunt o dovadă a profunzimii rădăcinilor evreieşti de aici şi un catalizator pentru turişti, musulmanii din Palestina se tem că săpăturile le-ar putea periclita şansele de "revendicare" a oraşului şi îi acuză pe evrei că sapă în zona moscheilor, a căror stabilitate ar putea fi pusă în pericol.
Ierusalimul din canale
În tot acest timp însă, sute de oameni "mişună" prin Ierusalimul subteran, prin tuneluri, încăperi medievale şi canale construite de romani şi luminate acum cu becuri fluorescente, scrie Yahoo. Totul se întâmplă într-un oraş subteran, vechi de 2.000 de ani, invizibil de deasupra. În două luni, o nouă legătură subterană se va deschide, moment în care lungimea galeriile de sub Ierusalim va depăşi 2 kilometri. Iar autorităţile spun că "este în lucru cel puţin încă un proiect". Yahoo comentează că, în curând, pelerinii vor putea vizita Ierusalimul fără să iasă la suprafaţa oraşului, în bătaia soarelui. Deocamdată muncitorii curăţă molozul şi instalează "bretele" de oţel, care să susţină arcele vechi de 700 de ani, care se sfărâmă.
Ce pot vedea turiştii în oraşul de sub oraş
Una dintre intrările de unde turiştii îşi pot începe incursiunea în galeriile subterane ale Ierusalimului se află la sud de centrul vechi. Acolo, un rege iudeu a început să sape în piatră un tunel, pe care astăzi curioşii îl pot vizita, dacă suportă să stea pentru câteva ore în apă până la genunchi.
Iar, în această vară, în aceeaşi zonă se va deschide o nouă galerie. Din câte spun specialiştii, pasajul ar fi fost folosit de evrei, pentru a scăpa de legiunile romane care au distrus Ierusalimul, în jurul anului 70. Tunelul urcă, traversând toată zona de sub oraşul vechi, iar turiştii ies la suprafaţă într-o zonă înaltă, unde în trecut se afla un templu, iar acum se găsesc o moschee şi un dom.
De acolo, turiştii au acces la un al treilea tunel, unde pot admira un sistem antic de canalizare. Iar, în curând, între galerii se vor săpa şi legături, astfel că turiştii nu vor mai trebui să iasă la suprafaţă pentru a intra în următorul tunel.
Săpăturile, o "ruptură acută" între evrei şi musulmani
De altfel, temerile musulmanilor au dus la violenţă în trecut: în 1996, săparea unei noi ieşiri a unui tunel a răspândit, printre palestinieni, zvonul că israelienii vor să dărâme moscheile. În luptele de stradă care au urmat, au fost ucişi zeci de oameni. Totuşi, în ultimii ani, lucrările au continuat fără incidente.
Conştienţi că excavările ar putea determina un "conflict devastator", israelienii încearcă să ocolească pe cât posibil zona moscheii. "Ar fi ca şi când, vrând să vezi cum funcţionează o grenadă, ai trage cuiul afară şi te-ai uita înauntru", explică istoricul evreu Gershom Gorenberg, citat de Yahoo.
Totuşi, potrivit sursei citate, musulmanii se tem că săpăturile ar afecta stabilitatea moscheilor, în special oficialii organizaţiei religioase Waqf, care au depus şi plângeri la poliţie pentru că au auzit "ciocănituri" chiar sub birourile Waqf din Ierusalim.
Ce interes prezintă excavările din Ierusalim
Arheologii israelieni se apără susţinând că în zona respectivă au făcut săpături chiar musulmanii. În 1990, Waqf a deschis o nouă intrare, pentru un loc de rugăciune subteran, iar molozul a fost aruncat în afara oraşului vechi, unde ar fi distrus vestigii importante.
Un raport intern, întocmit luna aceasta pentru guvernul israelian, ar arăta că musulmanii au făcut, în oraşul vechi, săpături fără aprobări şi au distrus antichităţile. Chestiunea este considerată atât de sensibilă de către israelieni, încât raportul nu a fost făcut public, notează Yahoo.
Totuşi, un arheolog israelian comentează: "Tunelurile spun că suntem aici de 2.000 de ani şi că acum ne-am întors, asta e dovada. Dar să trăim aici înseamnă să recunoaştem că există şi alte poveşti pe lângă a noastră".
Yuval Baruch, arheologul care coordonează săpăturile din Ierusalim, spune că muncitorii au grijă să conserve artefactele pe care le găsesc, din toate perioadele oraşului. "Acest oraş suscită interesul a cel puţin jumătate din populaţia de pe glob şi vom continua excavările în cel mai profesionist mod cu putinţă", spune el.
sursa; gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu