Cercetătorii au descoperit o metodă mai ieftină de obţinere a energiei solare. Care este aceasta
O echipă de cercetători americani a descoperit cum ar putea fi obţinută mai ieftin energia solară
O echipă de oameni de ştiinţă americani a identificat o metodă prin care energia solară ar putea fi obţinută mai ieftin, scrie Huffington Post.
Cercetătorii Universităţii Michigan din Statele Unite au descoperit recent cum ar putea construi o "baterie optică", prin valorificarea atributelor magnetice ale luminii, despre care oamenii de ştiinţă credeau până de curând că ar fi destul de nesemnificative. Profesorul Steven Rand, membru al echipei de cercetători şi profesor al universităţii americane, expune toate concluziile la care au ajuns el şi colegii lui într-un articol din "Journal of Applied Physics", o revistă ştiinţifică editată de Institutul American de Fizică (AIP).

În prezent, energia solară este produsă cu ajutorul celulelor fotovoltaice (solare) - elementele de bază ale panourilor solare. Celule solare sunt formate din două sau mai multe straturi de material semiconductor, precum siliciul. Echipa de cercetători crede că descoperirea ar putea duce la crearea unei celule solare care să funcţioneze fără materiale semiconductoare. De vreme ce ele constituie elementul de bază al celulelor fotovoltaice, acest lucru va însemna şi o ieftinire considerabliă a energiei obţinute în acest fel. William Fisher, un doctorand în fizică aplicată al profesorului Rand, susţine că o celulă solară care va folosi noua tehnică va avea nevoie doar de lentile care să capteze lumina şi de fibră ca să o transporte. "Sticla are ambele proprietăţi, iar sticlă se găseşte din belşug. Ceramica transparentă ar putea fi chiar mai bună", a continuat Fisher.
Cum va funcţiona bateria optică
Printre alte menţiuni, Rand explică faptul că lumina are în structura sa atât componente electrice, cât şi magnetice. Până în prezent, oamenii de ştiinţă erau de părere că efectele de câmp magnetic erau îndeajuns de slabe, încât să poată fi ignorate. Totuşi, echipa formată din oamenii de ştiinţă a descoperit că, la o intensitate optimă, atunci când lumina străbate un material care nu conduce electricitatea, câmpul luminos poate genera efecte magnetice de o sută de milioane de ori mai puternice decât se credea posibil. În sens larg, aceasta înseamnă că unda care străbate un izolator electric, creează un efect de câmp magnetic puternic în material. În aceste condiţii, spune Rand, câmpurile magnetice devin similare în putere cu un câmp electric puternic. În optica tradiţională, câmpul electric al luminii cauzează distanţarea sarcinilor pozitive şi negative dintr-un material, ceea ce creează un câmp de tensiune, ca în cazul unei baterii oarecare.
sursa; gandul.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu