marți, 5 aprilie 2011

Deputaţii s-au certat două zile pe tema "naţionalismului" liderilor maghiari

Deputaţii s-au certat două zile pe tema "naţionalismului" liderilor maghiari

29 martie 2011, 15:21 |  Autor: Romulus Georgescu | 1505 afişări
Deputaţii s-au certat azi din cauza declaraţiei politice prin care Legislativul dezavua afirmaţiile oficialilor maghiari de la Târgu Mureş. Votul a fost unul controversat: PDL consideră respinsă declaraţia, iar reprezentanţii PSD susţin că ea a fost adoptată.
Declaraţia, care s-a dorit un răspuns la adresa afirmaţiilor unor lideri maghiari pe tema autonomiei teritoriale, a întrunit 142 de voturi pentru, 110 împotrivă, 25 de abţineri, în timp ce şapte deputaţi din sală nu au votat. Nouă deputaţi democrat-liberali au votat "pentru", iar zece dintre ei nu şi-au exprimat votul, spre nemulţumirea partenerilor de guvernare de la UDMR.

A lipsit un singur vot
Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), a anunţat, iniţial, că declaraţia a fost adoptată şi a închis şedinţa. Ulterior, în timp ce o parte a parlamentarilor părăsiseră deja sala, Oltean a reluat, pe neaşteptate, lucrările. El a anunţat că documentul a fost respins, pentru că trebuia să întrunească 143 de voturi „pentru", adică jumătate plus unu din cei 284 prezenţi. Cu alte cuvinte, un singur vot a lipsit pentru adoptarea declaraţiei. În schimb, deputatul PSD Aura Vasile consideră că declaraţia a fost adoptată. Motivul: Ioan Oltean a încheiat şedinţa după ce a anunţat primul verdict (adoptarea) iar a doua şedinţă "a fost convocată neregulamentar".
Proiectul de declaraţie elaborat de Comisia de politică Externă deplânge faptul că s-a încercat folosirea în scopuri politice a sărbătorii de 15 martie şi în cadrul unor manifestări publice din România "unii demnitari maghiari au folosit o retorică politică cu accente naţionaliste". Potrivit declaraţiei "sunt inacceptabile declaraţiile unor oficiali maghiari cu privire la autonomia teritorială pe criterii etnice".
Negocieri până la virgulă
Textul declaraţiei a făcut obiectul a două şedinţe tensionate desfăşurate luni seara şi marţi după-amaiză la Comisia de politică externă. Atât preşedintele comisiei Attila Korodi (UDMR), cât şi Sever Voinescu (PDL) s-au opus din răsputeri adoptării oricărei declaraţii.
În schimb, liberalul Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că adoptarea documentului este necesară pentru că a fost vorba de un şir de declaraţii naţionaliste - ale vicepremierului maghiar, ale preşedintelui Parlamentului şi, ulterior, adăugirile soţiei ambasadorului la mesajul premierului maghiar Viktor Orban. După două ore şi jumătate, coaliţia s-a fisurat iar trei parlamentari PDL (Veniamin Blaga, Octavian Bot şi Daniel Oajdea) au votat alături de Opoziţie înclinând balanţa în favoarea adoptării unei declraraţii.
Redactarea textului a fost şi mai complicată lucrându-se cu două drafturi unul al lui Korodi şi celălat al lui Tăriceanu. Opoziţia, aflată pe cai mari, a acceptat generoasă preambulul lui Korodi considertat "foarte frumos scris" cu referiri la "buna vecinătate" şi "respectul reciproc" care corespund "intereselor fundamentale ale celor două popoare."
De aici încolo s-a discutat la virgulă. O lungă dezbatere, în care fostul premier Tăriceanu şi-a dominat net competitorii, a fost cea referitoare la "naţionalismul liderilor maghiari". În faţa avertismentelor Puterii că o asemenea formulare nu va trece "niciodată" de plen Opoziţia a acceptat formula "o retorică politcă cu accente naţionaliste".
S-a cerut mandat de la partid
Luni, la ora 21, ambele părţi păreau epuizate, dar pentru Sever Voinescu (PDL) seara abia începea. "Poate ei sunt boşi pe la partidele lor , dar noi nu putem merge la plen fără să avem un punct de vedere ale conducerii partidelor. Îl luăm în seara asta, iar mâine ne reîntâlnim", a propus Voinescu.
Dimineaţa pedeliştii au venit hotărâţi să blocheze declaraţia dar lipsa de omogenitate şi-a spus cuvântul. O parte din înlocuitorii membrilor comisiei la care PDL apelase cu o seară înainte (Gelu Vişan şi Marius Spânu) nu mai erau disponibili. Până la mobilizarea PDL, Opoziţia a profitat de sprijinul singurului democrat-liberal prezent, Octavian Bot şi şi-a trecut declaraţia.
Subiectul adopării unei reacţii faţă de afirmaţiile unor oficiali maghiari privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost deschis de senatorul PNL Puiu Haşotti în şedinţa comună din 16 martie dedicată moţiunii de cenzură privind Codul Muncii.
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu