miercuri, 2 februarie 2011

Care sunt cele zece ţări ce controlează aurul lumii

 Care sunt cele zece ţări ce controlează aurul lumii
Care sunt cele zece ţări ce controlează aurul lumii În urma crizei financiare din septembrie 2008, preţul metalului preţios a continuat să crească, fiind considerat cel mai bun "refugiu" din calea turbulenţelor economice, mai ales a devalorizării dolarului SUA, principala valută de rezervă pe plan mondial. După ce a atins un preţ istoric către sfârșitul lui 2010 - 1.420 USD uncia - aurul se anunţă a fi cea mai căutată investiţie și în 2011. Care sunt statele deţinătoare ale celor mai mari rezerve de aur arată un top al World Gold Council. Lipsa Regatului Unit (UK) și a Arabiei Saudite din rândul primelor zece clasate este considerată "surpriza" acestei ediţii a clasamentului, care arată în felul următor:
?1. Statele Unite - 8.113,5 tone. Cea mai mare putere economică a lumii avea și cele mai mari rezerve din acest metal preţios, cel puţin înainte de publicarea ultimelor rapoarte, așteptate pentru această primăvară. În loc să vândă din aur, pentru a scădea preţul acestui metal și al altor materii prime, ceea ce ar contribui la menţinerea deficitului public, Washingtonul optează pentru altă soluţie de finanţarea a cheltuielilor sale. Cu acordul Casei Albe, banca centrală (Federal Reserve) a ales să tipărească 600 miliarde USD la sfârșitul lui 2010.
?2. Germania - 3.401,8 tone. Deși rezervele sale sunt la mai puţin de jumătate din cele ale primei clasate în top, este puţin probabil ca Germania să devină un cumpărător de aur în 2011. Deși are nevoie de bani pentru a finanţa creditele acordate Greciei și Irlandei, vinderea de aur pare exclusă, căci ar putea atrage panica investitorilor neîncrezători în viitorul euro.
? 3. Italia - 2.451,8 tone. Chiar dacă sunt "veriga slabă a Eurozonei" (parte din așa-numitul grup "PIIGS") asupra căreia planează cele mai puţine suspiciuni de insolvenţă în acest moment, nu pare plauzibil ca Italia să înceapă a vinde din aur pentru a-și acoperi deficitul bugetar.
?4. Franţa - 2.435,4 tone. La fel ca Germania, Franţa este unul dintre principalii creditori ai statelor "PIIGS", dar și rezervele sale sunt estimate să rămână stabile.
? 5. China - 1.054,1 tone. În urma încă unui an cu creștere economică de două cifre, rezervele sale sunt așteptate să crească, după ce aproape jumătate din rezerva actuală (454 tone) a fost cumpărată între 2003 și 2009.
?6. Elveţia - 1040,1 tone. Cel mai mic stat din top (7,6 milioane de locuitori) își păstrează titlul de "bancher al lumii". În ultimii ani, mai multe relatări hilare din această ţară susţineau că elveţienii au rămas fără locuri de stocat aurul.
? 7. Rusia - 784,1 tone. În ciuda problemelor economice, Moscova a cumpărat 210 tone de aur în primele zece luni din 2010 și peste 100 tone în 2009. Cu cât vinde mai mult petrol și minereuri, rezerva de aur a Rusiei este de așteptat să crească.
?8. Japonia - 765,2 tone. Având o monedă slabă, japonezii investesc masiv în aur. Tendinţa ar putea să se tempereze odată cu aprecierea yenului.
? 9. Olanda - 612,5 tone. Deși a avut rezerve și mai mari până în 2008, ele sunt considerabile pentru o ţară cu 16 milioane de locuitori.
?10. India - 557,7 tone. A doua cea mai populată ţară a lumii are rezerve în continuă creștere, după ce, în 2010, a cumpărat 200 de tone scoase la vânzare de către FMI.
Autor: Gandul
Sursa: www.gandul.info  Marti, 1 Februarie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu