Povestea pastelor mituri si origini
Bucataria
italiana este bogata si variata din orice punct de vedere, dar unele
dintre cele mai cunoscute alimente ale poporului din "cizma" sunt
pastele. Cand italienii au emigrat si s-au stabilit in Lumea Noua si
chiar in Oceania, au adus cu ei pastele si le-au implementat in viata de
zi cu zi a celorlalte popoare. Astazi, pastele sunt preparate de oameni
din intreaga lume si sunt cunoscute pentru usurinta cu care sunt gatite
si pentru versatilitatea lor.
Originile pastelor
Se spune ca Marco Polo ar fi adus spaghetele in
Europa din Orientul Indepartat, la finele secolului XIII. Desi este
probabil ca acolo sa fi intrat in contact cu un soi de taietei lungi, se
spune ca pastele existau deja in Europa de secole. De fapt, un mormant
etrusc care dateaza din secolul al IV-lea i.Hr. prezinta un grup de
oameni care par a prepara paste.
Cu siguranta, pastele erau preparate si in alte locuri decat in
Italia. Chinezii fac paste inca din anul 3000 i.Hr., iar tipuri de aluat
intins se foloseau chiar si in Grecia Antica.
Dar ce ar insemna pastele din ziua de azi fara sosul de rosii? In
1519, exploratorul Cortez a adus primele rosii in Europa, din Lumea
Noua. La inceput, acestea erau crescute doar ca plante decorative, dar
ulterior oamenii au descoperit ca le pot consuma. Rosiile au devenit cu
adevarat populare in secolul al XVIII-lea, iar italienii le-au adoptat
rapid in bucataria lor.
Globalizarea pastelor
Peste Ocean, pastele au ajuns prin intermediul lui Thomas
Jefferson, care a fost ambasador al Statelor Unite in Franta. Acesta a
gustat deliciosul preparat, i-a placut si si-a comandat pe loc o masina
de facut paste, care a fost expediata direct in S.U.A.
Prima fabrica de paste din America a fost deschisa de Antoine
Zerenga, in Brooklyn, in 1848. Acesta isi usca produsele pe acoperis, in
lumina soarelui, iar masina la care facea pastele era pusa in miscare
de un cal!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu