vineri, 5 august 2011

Baronii locali, greu de clintit

 Baronii locali, greu de clintit
Baronii locali, greu de clintit
Actualii șefi de consilii judeţene, atât de la Putere, cât și din Opoziţie, par „bătuţi în cuie“. Aceștia ar câștiga fără probleme viitoarele alegeri, potrivit sondajelor comandate de PSD.  „Scorurile“-record în sondaje le-au obţinut „baronii“ locali ai social-democraţilor, ale căror procente se învârtesc în jurul cifrei de 75%.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care este și șeful Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, dar și vicepreședintele social-democrat, Marian Oprișan, șef la CJ Vrancea, au cu ce să se laude în faţa liderului Victor Ponta. Surse din partid susţin că Dragnea ar fi creditat, în sondajul comandat de PSD la Teleorman, între 75 și 80%, în timp ce Oprișan a obţinut la Vrancea 77 % din intenţiile de vot la nivelul municipiului Focșani și 76% la nivelul judeţului. Potrivit acelorași surse, lider la capitolul procente este însă Ion Prioteasa, vice al PSD și șef al CJ Dolj, pe care sondajul îl creditează cu 81%.

În tabăra liberală, „performerul" este, conform sondajului PNL,  președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu, care obţine cu doar un procent sub 60%. La PDL, cel mai bine plasat dintre șefii de consilii judeţene pare a fi prim-vicepreședintele democrat-liberal Sorin Frunzăverde, președintele CJ Caraș-Severin, care obţine în sondajul PSD 60%.

Următorul loc în topul procentelor îl ocupă vicele democrat-liberal Florin Popescu, președintele CJ Dâmboviţa, care se situează la peste 50%, la egalitate cu șefii de CJ de la Cluj și de la Timiș. Prim-vicepreședintele PDL Gheorghe Flutur, șef la CJ Suceava, se află la mai bine de zece procente diferenţă, înregistrând 37%.

Cum se împart locurile în USL

Liderul PSD, Victor Ponta, care a precizat că sondajele USL s-au încheiat în toate judeţele, le-a interzis lideriilor de filiale PSD să anunţe re  zultatele. Ponta a precizat că procentele vor fi făcute publice abia după ce va fi finalizată desemnarea candidaţilor. Potrivit înţelegerii încheiate cu Ponta, cele două institute care au realizat sondajele în judeţe, Avandarde și Centrul de Studii Politice InfoPolitic, conduse de apropiaţi ai PSD, vor livra rezultatele sondajelor conducerii centrale a PSD.
Aceeași procedură va fi urmată și în cazul sondajelor comandate de liberali. Cu datele pe masă, cei doi lideri ai USL, Crin Antonescu și Victor Ponta, vor stabili candidaţii comuni la primăriile din municipiile reședinţă de judeţ și la șefia consiliilor judeţene. Potrivit protocolului USL, între PSD și PNL va funcţiona principiul parităţii: social-democraţii vor desenmna 21 de candidaţi, iar liberalii 20. După cum au declarat cei doi președinţi, vor fi aruncaţi în competiţia electorală candidaţii cel mai bine plasaţi în sondaje.

Asigurările lui victor ponta

Cu alte cuvinte, vor candida cei care s-au situat pe primul loc în sondaje, dar vor exista și excepţii. Victor Ponta a lăsat să se înţeleagă, într-o declaraţie făcută cu două zile în urmă, că PSD a obţinut primul loc în sondaje în mai mult de 21 de judeţe, dar această situaţie nu va duce la renegocierea protocolului cu PNL.  „Orice rezultate dau sondajele, PSD nu va cere renegocierea acordului USL, pentru că nu am pornit la drum ca Băsescu cu gândul să ne omorâm aliatul cu prima ocazie! Tot ce am scris în documentul oficial (inclusiv principiul parităţii între noi și ACD) rămâne valabil cel puţin până în 2016", a scris Ponta pe blogul personal.

USL câștigă pe linie  la consiliile judeţene

Potrivit sondajelor comandate de PSD, candidaţii USL nu au șanse să-i „detroneze" pe democrat-liberalii aflaţi în fruntea consiliilor judeţene. USL este însă cotată cu peste 50% la votul pentru lista de consilieri judeţeni în aproape toate judeţele. Situaţie care, dacă se va confima la alegerile de anul viitor, va presupune coabitatea dintre șeful democrat-liberal al consiliului și majoritatea formată de consilierii USL.

Judeţe care presupun coabitarea

În această categorie ar putea intra judeţe precum Arad, Alba, Cluj, Dâmboviţa, Maramureș, Suceava.  Coabitarea va obliga partidele la negoceri, dar s-ar putea ajunge la situaţii de blocaj deoarece consilierii pot să blocheze prin votul lor propunerile președintelui. De exemplu, președintele consiliului judeţean întocmește bugetul judeţului, dar aprobarea trebuie dată de consilierii judeţeni prin vot.

Șeful unui CJ are nevoie de aprobarea consilierilor și pentru a iniţia negocieri pentru contractarea de împrumuturi și emisiuni de titluri de valoare în numele judeţului. Printre atribuţiile consiliului judeţean se regăsesc stabilirea impozitelor și taxelor judeţene, elaborarea programelor de dezvoltare economico-socială și de administrare a teritoriului. Într-o serie de alte judeţe, Puterea din consilii va fi monocoloră: atât șeful instituţiei, cât și consilierii vor proveni din USL. Printre aceste judeţe s-ar putea regăsi Brașov, Buzău,  Constanţa, Dolj, Vrancea, Vâlcea, Teleorman.

"Orice rezultate dau sondajele, PSD nu va cere renegocierea acordului USL, pentru că nu am pornit la drum ca Băsescu cu gândul să ne omorâm aliatul cu prima ocazie!''
Victor Ponta președinte PSD


Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Vineri, 5 August 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu