marți, 30 aprilie 2013

Cum poate pierde România în mod stupid toate gazele din Marea Neagră
Cum poate pierde România în mod stupid toate gazele din Marea Neagră România ar putea să nu vadă niciun metru cub de gaz din zăcămintele nou-prospectate din Marea Neagră din cauza unei modificări aduse legii petrolului, la insistenţele Uniunii Europene, în perioada de pre-aderare.
Potrivit articolului 47 din acest act normativ, titularul acordului petrolier „are dreptul să dispună asupra cantităţilor de petrol ce îi revin, conform clauzelor acordului petrolier, inclusiv să le exporte”. Prevederea se aplică și în cazul gazelor naturale.
Mai exact, cele 6,5 miliarde de metri cubi ce ar putea fi extrase anual de către Petrom și Exxon în perimetrul Neptun, pot fi direct exportate fără ca măcar să fie transportate la tărmul românesc, caz în care tot ce ar obţine România ar fi redevenţele și taxele asociate producţiei.
Astfel, dacă cele două companii ajung la concluzia că e mai rentabil să constuiască o conductă până în Turcia, unde preţul e mai mare decât cel de 170 de dolari de pe piaţa românească, atunci nimic nu poate împiedica acest lucru.
Anterior, legea petrolului prevedea că statul are drept de preempţiune, dar birocraţii de la Bruxelles au considerat că aceasta nu este în conformitate cu prevederile comunitare.
„Legea offshore”
Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a declarat astăzi că a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) să realizeze o „lege offshore”, prin care „să se definească ce înseamnă exploatare, ce înseamnă transport, ce înseamnă taxe”.
De asemenea, Niţă face eforturi pentru a implica Transgaz în acest proiect, prin construirea într-un consorţiu, alături de Petrom și Exxon, a conductei prin care să fie transportate la ţărm gazele naturale.
Conductă realizată în consorţiu cu Petrom și Exxon
"Nu vreau să pierdem această ocazie pentru România, trebuie să gândim totul", a afirmat Constantin Niţă. Ministrul a mai anunţat că respectiva conductă va fi construită, probabil, până la un terminal ce ar urma să fie realizat pe un teren aparţinând Oil Terminal, operatorul terminalului marin din portul Constanţa.
"Oil Terminal are terenuri de 50 hectare. Acolo vrem să facem un terminal pentru gazele din Marea Neagră", a mai spus Niţă.
Transgaz este operatorul naţional de transport al gazelor naturale și este controlat de stat.

În Marea Neagră au fost concesionate în ultimii ani mai multe perimetre de explorare a zăcămintelor de hidrocarburi. Petrom și Exxon au anunţat în aprilie că ar putea extrage 6,5 miliarde de metri cubi pe an din perimetrul Neptun, cantitate care echivalează cu jumătate din consumul actual al României.

Autor: adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Marti, 30 Aprilie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu