miercuri, 26 noiembrie 2014

Undeva, acolo sus, exista!

10.12.2010 |
89 Comentarii
Undeva, acolo sus, exista!     ozn, extraterestri, ufo, extraterestru, teoria conspiratiei, strict secret, cazuri OZN, OZN in Romania, Ion Hobana + zoom Undeva, acolo sus, exista!
Galerie foto (2)
De pe 15 noiembrie pana pe 10 decembrie, portalul nr. 1 de popularizare a stiintelor & calatorii din Romania, DESCOPERA.ro te-a provoacat, prin ultimul serial de anvergura din acest an - maratonul de articole “Descopera extraterestrii dintre noi” – sa iei pozitie fata de una dintre cele mai mari dileme ale secolului XXI: crezi ca suntem singuri in Univers? Crezi ca in infinitatea spatiului si a timpului nu au mai evoluat si nu traiesc si alte creaturi inteligente?
Urmatoarea poveste ne-a fost spusa, in urma cu 3 ani, de domnul Ion Hobana, scriitor, critic literar si - nu in ultimul rand - cel mai mare ufolog roman.
"O expresie a convingerii in existenta extraterestrilor o reprezinta Programul SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligences), continuatorul Proiectului Ozma, initiat in 1960 cu scopul de a detecta semnalele radio emise de catre ipoteticele fiinte rationale din afara sistemului nostru solar. Directorul Proiectului, astrofizicianul Frank D. Drake, il botezase astfel dupa numele feericei tari Oz, inchipuita de L. Frank Baum in 1900.
N-ar fi de mirare ca ideea Proiectului sa-i fi fost sugerata lui Drake de o intamplare neelucidata de la inceputul deceniului trei al secolului douazeci. In numarul sau din 2 septembrie 1921, New York Tribune publica aceasta stire: "J.C.H. Macbeth, managerul londonez al cunoscutei Marconi Wireless Company, Ltd., a declarat in fata mai multor sute de oameni, in timpul unui dejun la Rotary Club din New York, ca domnul Marconi crede ca a interceptat mesaje de pe Marte, in timpul unor recente experiente atmosferice de telegrafie fara fir, efectuate la bordul iahtului sau Electra, in Marea Mediterana. Dl Macbeth a adaugat ca domnul Marconi n-a putut sa dea nici o alta explicatie faptului ca, in timpul desfasurarii experientelor, a receptionat semnale magnetice pe lungimi de unda de 150.000 de metri, pe cand cea mai mare lungime de unda produsa astazi in lume este de 14.000 de metri. Regularitatea semnalelor elimina presupunerea ca undele s-ar fi putut datora unei perturbatii electrice. Semnalele erau ininteligibile, apartinand probabil unui cod, si unicul semnal recunoscut semana cu litera V din codul Marconi."
As fi putut sa elucidez chestiunea posibilei influente in martie 2001, cand l-am intalnit pe Frank Drake in San Marino, cu prilejul Simpozioanelor Mondiale avand ca teme, primul, frontierele bioastronomiei si ale SETI, iar al doilea, obiectele zburatoare neidentificate si fenomenele conexe.
Vedeta incontestabila a celui dintai, astrofizicianul american a surprins intreaga asistenta prin prezenta asidua la conferintele si dezbaterile consacrate OZN-urilor. O fericita intamplare a facut sa ne aflam alaturi la o masa de pranz. L-am intrebat cum se explica interesul lui pentru un subiect neagreat de cei mai multi dintre oamenii de stiinta. Mi-a raspuns, zambind, ca e vorba despre o mai veche preocupare:
- Am discutat cu colegul astronom J. Allen Hynek, pe vremea cand era consultant stiintific al Proiectului Blue Book. Am intreprins chiar cateva investigatii pe cont propriu...
- Cu ce rezultate?
- Pentru cazurile cele mai interesante, nu dispuneam de date suficiente.
- Si care este opinia dumneavoastra astazi?
- Pur si simplu ca, deocamdata, nu pot fi trase concluzii definitive.
- Iar in legatura cu extraterestrii?
Drake a zambit din nou:
- E imposibil ca undeva, acolo sus, sa nu existe!

Ne-am despartit sub semnul acestei credinte comune."

Fie ca exista, fie ca nu, extraterestrii au devenit unul dintre cele mai fierbinti subiecte ale mass-media contemporane. In ultimii zece ani, zilnic, suntem asaltati de zeci de marturii, dezvaluiri, imagini si videoclipuri de pe tot parcursul Pamantului, care pretind ca au surprins aparitia unui obiect zburator neidentificat sau o intalnire de gradul III. Chiar si una dintre cele mai conservatoare institutii de pe Terra, Biserica Catolica, admite posibilitatea existentei extraterestrilor. Evident, din pleiada de stiri despre extraterestri, foarte multe se dovedesc a fi false. Raman, totusi, cateva - iar numarul lor nu este mic - care ne lasa cu un imens semn de intrebare.
Asumandu-si riscul de a fi ridiculizati de public, multi oameni cu scaun la cap (piloti, ofiteri, politisti, profesori si chiar preoti), care nu au un motiv evident sa minta continua sa raporteze, an de an, aparitii OZN. Mai mult de atat, in ultimul timp, se inmultesc substantial acele cazuri OZN in care martorul aparitiei este un grup considerabil de oameni, nu o singura persoana. Nu in cele din urma, diverse servicii secrete au inceput sa-si declasifice dosarele OZN din urma cu 50 de ani: desi inca nu s-a produs acea dovada incontestabila a existentei extraterestrilor, aceste dosare au sporit misterul, relatand despre o multime de cazuri ramase efectiv fara nicio explicatie.
Despre toate acestea si despre multe altele, am vorbit in cadrul maratonului "Descopera extraterestrii dintre noi" - un serial care ti-a oferit, in egala masura, argumente pro si contra existentei extraterestrilor, un maraton a tratat, obiectiv si critic, o parte a celor mai controversate ipostaze ale cazuisticii OZN. De la prezumtive dovezi ale existentei extraterestrilor din cele mai vechi timpuri, pana la cele mai cunoscute incidente OZN din lume si din Romania, de la interviuri cu experti pana la dezvaluirea celor mai mari falsuri, maratonul "Descopera extraterestrii printre noi" te-a provoacat sa gandesti liber, sa lasi prejudecatile de o parte si sa-ti formulezi o opinie in privinta posibilei existente a extraterestrilor, in cunostiinta de cauza.
Sub semnul credintei comune a domnilor Hobana si Drake, incheiem si noi, dupa o luna de zile, maratonul de articole "Descopera extraterestrii dintre noi". Va invitam, in continuare, sa votati tema primului maraton din 2011 si sa revedeti episoadele serialului despre extraterestri, in cazul in care ati ratat unul dintre ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu