sâmbătă, 14 iunie 2014

BARONUL DE PĂDURE şi LISTA celor 38 de deputaţi ca-n codru. Pesedistul Rădulescu, alias Berlusconi de Piteşti: „Sunt şi mulţi dobitoci în PSD. Nu suntem toţi deştepţi. O să-i explicăm noi Doinei Pană cum stă treaba”

de Sorina Ionaşc
Printr-o serie de amendamente la Codul Silvic, un grup de 37 de deputaţi PSD şi un deputat PC lasă liber la defrişări în pădurile private, dacă proprietarul vrea să construiască unităţi turistice în zona respectivă. Gândul vă prezintă mai jos lista celor 38 de aleşi care au făcut legea ce permite tăierea pădurilor. Foarte important: zece dintre ei deţin, potrivit declaraţiei de avere, terenuri forestiere.
Foto: Mediafax Foto
Orice proprietar de teren forestier ar putea să-şi defrişeze legal întreaga suprafaţă de pădure pentru a-şi construi pensiuni, spaţii de agrement, baruri, piscine şi spa-uri, totul în scop turistic. Aceasta este ideea unui grup de 38 de deputaţi, care propun ca pădurile să poată fi introduse în intravilan, adică o zonă în care se poate construi, dacă este destinată unităţilor turistice. Marea problemă în amendamentele depuse de aceşti deputaţi la Codul Silvic o reprezintă o modificare la articolul 37, alineatul 2, litera b), prin care se  permite scoaterea din fondul forestier naţional până la 100% din suprafaţa pădurii private, şi nu doar 5%, maximum 200 de metri pătraţi, aşa cum prevede legea actuală. După ce v-a prezentat planul legislativ al deputaţilor, gândul vă spune cine sunt aceşti parlamentari şi care sunt cei zece care au terenuri forestiere şi ar putea beneficia de amendamentele propuse.

 

Iată lista celor 38 de deputaţi care vor să dea liber la defrişările pădurilor private:
1. Cătălin Rădulescu
2. Ioan Adam
3. Petru Andea
4. Ioan Benga
5. Birchall Ana
6. Bogdan Gheorghe Dănuţ
7. Corneliu Buicu
8. Dorel Căprar
9. Gheorghe Ciobanu
10. Ion Ciolacu
11. Vlad Cosma
12. Ioan Dîrzu
13. Viorel Marian Dragomir
14. Mircea Drăghici
15. Sonia Maria Drăghici
16. Cătălin Drăguşanu
17. Mihăiţă Găină
18. Vasile Gliga
19. Horia Grama
20. Florin Iordache
21. Corenl Itu
22. Marius Manolache
23. Flavius- Luigi Măduţă
24. Vasile Mocanu
25. Ion Mocioalcă
26. Emil Niţă
27. Ninel Peia
28. Constantin Rădulescu
29. Neculai Răţoi
30. Cristian Rizea
31. Anghel Stanciu
32. Mihai Sturzu
33. Viorel Ştefan
34. Cătălina Ştefănescu
35. Cătălin Tiuch
36. Rodin Traicu
37. Aurel Vlădoiu
38. Mihai Weber


sursă: captură Camera Deputaţilor
Dintre cei 38 de deputaţi PSD şi PC, zece deţin terenuri forestiere, potrivit ultimei declaraţii de avere.
Primul pe listă este chiar iniţiatorul principal al proiectului de lege, Cătălin Rădulescu, supranumit „Berlusconi de Piteşt”i. În declaraţia sa de avere, postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, Rădulescu susţine că are aproape 5.000 de metri pătraţi în comuna Babana, judeţul Argeş. „E într-un hău, nu am ce să fac cu ea. Pot s-o donez unei biserici, că eu nu am ce să fac cu ea”, a precizat Rădulescu, pentru gândul.
În plus, mai deţine 2 hectare de pădure tot în judeţul Argeş, la Poiana Lacului. „Sunt într-un litigiu, e moştenire de la bunicii mei şi încă nu am primit-o”, explică deputatul.
Dorel Căprar are şi el un teren forestier în extravilan. Potrivit declaraţiei de avere, deputatul deţine 818 metri pătraţi de pădure în Sânleani, judeţul Arad, şi încă aproape 100 de metri pătraţi în Insula Mureş.
Marcel Ciolacu, deputat PSD, a declarat că deţine două terenuri forestiere, ambele în Buzău.
Pesedistul Mircea Drăghici are în proprietate 5.000 de metri pătraţi la Arefu, judeţul Argeş.
Vasile Gliga are şi el două terenuri forestiere, potrivit declaraţiei de avere. Ambele sunt achiziţionate în 2005, unul în Topliţa, celălalt în Lunca Bradului.
Deputatul Vasile Mocanu se poate lăuda cu un hectar de pădure în comuna Agaş, judeţul Bacău.
Ninel Peia are şi el un teren forestier, cumpărat în 2005, cu o suprafaţă de două hectare. Cu toate acestea, deputatul a introdus acest teren în intravilan în 2006, înaintea adoptării actualului Cod Silvic.
La Sodomeni, judeţul Iaşi, deputatul Neculai Răţoi are aproape un hectar de teren forestier, potrivit declaraţiei sale de avere.
Deşi în actuala declaraţie de avere Anghel Stanciu apare cu o proprietate de 5.000 de metri pătraţi de pădure, în comuna Bârnova, judeţul Iaşi, pesedistul susţine că pădurea a fost cedată între timp.
Mihai Weber este la primul mandat de deputat, iar în ultima sa declaraţie de avere spune că are 8,6 hectare de teren forestier la Ticleni, judeţul Gorj, pădure moştenită. Tot în Gorj, el mai deţine alte două păduri, una de 392 de metri pătraţi şi alta de 33,24 de metri pătraţi.
Divergenţe între ministrul Apelor şi iniţiator. „Ea habar n-are. Să se ducă în Sahara. Noi nu facem legi pentru nebuni”
Deşi susţine că defrişările la care s-a referit, atunci când a gândit proiectul de lege, sunt strict în scopul construirii de unităţi turistice, de pensiuni, hoteluri, terenuri de recreere, spa-uri şi baruri, iniţiatorul Cătălin Rădulescu neagă faptul că ar fi propus el să se poate defrişa până la 100% din suprafaţa proprietăţii.
Chiar şi aşa, contactată de gândul, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a spus clar că nu va susţine astfel de propuneri, mai ales că abia a trimis spre dezbatere în Parlament un nou proiect de Cod Silvic.
„În niciun caz nu se modifică regimul astfel încât să se permită imobiliare în pădure. Este un amendament pe care nu îl susţinem. Pe mine nu mă interesează din ce partid fac parte iniţiatorii, tot ce nu corespunde normelor silvice, nu va fi în viitorul cod silvic. Că vrea cineva să-şi facă imobiliare în pădure, pe noi chiar nu ne interesează. E greşit, noi niciodată nu vom da aviz pe aşa ceva. Nu e un lucru bun, regimul silvic rămâne la fel de sever ca şi până acum”, a declarat Pană.
Însă iniţiatorul Rădulescu o trimite la plimbare. În Sahara, mai precis. „Ea să vorbească în cunoştinţă de cauză cauză pentru că ea habar n-are despre ce vorbeşte. Îi explicăm noi cum stă treaba, ea să se ducă în Sahara să locuiască. Dar şi în Sahara au fost oameni deştepţi care au creat oaze”, i-a reproşat pesedistul.
Reacţionând la afirmaţia că ”imobiliarele nu au ce căuta în pădure”, Rădulescu n-a ratat şansa de a o mai critica o dată pe Doina Pană. ”Nu-i problemă, d-aia suntem noi în Parlament, ca să-i deşteptăm pe unii care au dormit. Ea trebuie să înţeleagă. Eu am mai spus, sunt şi mulţi dobitoci în PSD. Nu suntem toţi deştepţi, sunt şi proşti, şi cu rea credinţă. Păi dar unde le vrea, în cer? Ce înţelege ea prin imobiliare? Nu că-şi face unul cartier de vile în munţi. Dar omul cât înţelege, atâta minte are”, a adăugat el.
Marea defrişare postdecembristă
Potrivit statisticilor Curţii de Conturi, bilanţul furturilor din pădure a crescut alarmant, mai ales în perioada de după revoluţie. Astfel, în aproape un sfert de secol, s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, care le-au adus hoţilor câştiguri de circa 5 miliarde de euro (echivalentul a 21,5 miliarde de lei), dacă presupunem că lemnul a fost vândut cu cel mai mic preţ, de 70 de euro pe metru cub. Cifra este una oficială şi apare într-un Raport de audit privind "Situaţia patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990 - 2012" realizat de Curtea de Conturi, după cum a relatat gândul.
Sumele obţinute de pe urma furturilor au fost însă în realitate şi mai mari, după cum recunosc şi reprezentanţii Curţii de Conturi, pentru că mulţi dintre arborii tăiaţi în România au ajuns peste hotare, în state din Nordul Africii şi din Europa, după ce au fost vânduţi mai scump.
Totodată, în ultimii 11 ani, peste 32,66 de milioane de tone de lemn, de la rumeguş, butuci, vreascuri sau placaje, până la foi de furnir şi la alte produse fabricate din lemn au luat calea exportului, potrivit datelor furnizate la Institutul Naţional de Statistică (INS) şi centralizate de gândul, în 2013. Cea mai mare cantitate de lemn, fie el brut sau prelucrat, a ajuns astfel în perioada 2002-2012 în Egipt, Turcia, Austria şi Siria. 
http://www.gandul.info/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu