sâmbătă, 22 martie 2014

 Ce nu știai despre aditivii din pâine
Ce nu știai despre aditivii din pâine
Pâine albă sau neagră? Înainte să te decizi, citește eticheta în căutarea E-urilor periculoase. Pentru că, de multe ori, pâinea neagră nu este mereu… neagră. Poate fi din făină albă, dar cu aditivi de colorare.

Faţă de acum câţiva ani, în magazine poţi găsi zeci de feluri de pâine, ambalată sau neambalată, cu sau fără sare, graham, cu seminţe, de secară... Când alegi pâinea, trebuie să ţii, într-adevăr, cont de problemele tale de sănătate. Dar întâi și întâi trebuie să alegi o pâine cu o compoziţie cât mai simplă.

,,Cea mai indicată pâine este cea intermediară. Atunci când alegem felul ei, trebuie să ţinem cont de ceea ce scrie pe etichetă, dar și de aspectul produsului”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Pâine neagră? Nu, pâine cu caramel!
Pentru a da culoarea specifică pâinii negre, unii producători adaugă coloranţi, cum este caramelul, spun specialiștii. În multe cazuri, făina albă nu este amestecată nici măcar cu o cantitate cât de mică de făină neagră. Culoarea este dată 100% de colorant!
,,Mai sunt și sortimente de pâine care au un aspect mai închis și care pot conţine făină de malţ, obţinută din cereale încolţite. Acest tip de făină este sănătoasă și are și vitamine”, spune nutriţionistul Corina Zugravu. În cele mai multe dintre produse, pe lângă făina de grâu dur se mai adaugă și făina obţinută prin măcinarea altor cereale, precum cea de mălai sau de orez.
,,Atunci când cumpărăm pâine feliată, în special neagră, trebuie să ne uităm la aspectul feliilor. Trebuie să se vadă tărâţele, nu un miez uniform, foarte poros. Astfel ne putem da seama dacă sunt amestecate mai multe tipuri de făină sau sunt adăugate și alte produse”, precizează Corina Zugravu.
Există aditivi care albesc miezul
O parte dintre aditivii alimentari (proprionatul de calciu – E280, E281, E282, E283, acidul sorbic – E200, E201, E202, E203) sunt utilizaţi tocmai pentru ca pâinea (ambalată sau neambalată) să aibă și un termen de garanţie mai mare.
,,Pe lângă fibrele de citrice, făina de soia și amidonul din grâu fermentat (care sunt sigure), pe unele etichete se mai găsesc și grăsimi vegetale nehidrogenate”, precizează nutriţionistul.
Grăsimile nehidrogenate dau gust bun pâinii, dar nu sunt strict necesare. Carbonatul de calciu (E170), lactatul de calciu (E327) sau peroxidul de benzoil sunt agenţi de înălbire pe care unii producători îi folosesc. Astfel, pâinea pe care o cumpărăm este pufoasă, iar miezul este deschis la culoare.
Pâinea cu termen de valabilitate mai mic, mai sigură
Pe lângă aditivi și coloranţi, pe eticheta produselor de panificaţie sunt și emulgatori (E491, E492, E493, E494, E495), cu rolul de a întări aluatul și de a crește volumul. ,,Emulgatorii se pun în pâine numai dacă s-a adăugat și ulei. Ei asigură amestecarea uniformă a grăsimilor în pâine și dau și gust mai bun. Pentru a evita aceste adaosuri, putem alege o pâine cu termenul de garanţie mai scurt sau să facem pâine în casă”, mai spune nutriţionistul Corina Zugravu.
 


Autor: Click sanatate
Sursa: www.clicksanatate.ro  Sambata, 22 Martie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu