sâmbătă, 22 martie 2014

 Din aprilie vom vorbi mai IEFTIN la telefonul mobil. Cu cât ar putea scădea factura fiecăruia dintre noi
Din aprilie vom vorbi mai IEFTIN la telefonul mobil. Cu cât ar putea scădea factura fiecăruia dintre noi  Tarifele de interconectare practicate de operatorii de telefonie mobilă din România vor scădea, începând cu 1 aprilie 2014, de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut, fapt care va însemna o reducere a costurilor facturilor pentru utilizatori cu 150 - 200 milioane de euro/an. În ţara noastră sunt 22,6 milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă, potrivit celor mai recente date oficiale. Asta înseamnă, printr-un calcul simplu, o reducere de costuri pe utilizator de 6,63 - 8,84 euro/an. Arbitrul pieţei telecom ANCOM a luat această decizie după ce a primit aviz pozitiv de la Comisia Europeană. Tarifele de interconectare actuale nu sunt agreate de operatorii mici, cu o bază redusă de clienţi, precum Digi Mobil, deoarece sunt nevoiţi să le plătească sume semnificative operatorilor mari, precum Orange și Vodafone. La rândul lor, marile companii telecom din România susţin că în condiţiile în care tarifele de interconectare din Germania vor fi mai mari decât cele din România, operatorii mobili din ţara noastră îi vor subvenţiona pe cei din statul vestic mai bogat.
Tarifele de interconectare (preţul plătit de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în reţeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori), alături de serviciile de date, reprezintă principalele surse de venituri pentru operatorii mobili. Operatorii telecom susţin că reducerea în 2014 a tarifelor de interconectare ar duce la scăderea veniturilor industriei cu peste 200 milioane de euro/an (8% din veniturile anuale) și la pierderi nete de 60 milioane de euro, adică 17% din necesarul de investiţii pentru acest an. Potrivit reprezentanţilor Orange, Vodafone și Cosmote, acest lucru va afecta investiţiile companiilor, inclusiv în reţelele 4G.
Marii operatori se plâng că subvenţionează companiile telecom din statele vestice bogate
Un studiu realizat de KPMG și prezentat de Asociaţiei Operatorilor Mobili din România (AOMR) arată că 80% din traficul internaţional de voce cu România este realizat din patru ţări: Germania, Spania, Italia și Ungaria. Potrivit lui Jean-Francois Fallacher, directorul executiv al Orange, în condiţiile în care tarifele de interconectare din Germania vor fi mai mari decât cele din România, operatorii mobili din ţara noastră îi vor subvenţiona pe cei din Germania și nu numai. „Noi, operatorii locali, îi vom subvenţiona pe cei din Germania, dar nu numai pe ei, ci și pe cei din alte state ale UE, plus pe cei de pe alte continente din cauza diferenţei dintre tarifele de interconectare din România, mai scăzute, și cele practicate în alte state, mai mari", a spus Fallacher, la un eveniment organizat la sfârșitul anului trecut.
Citeste continuarea pe Gandul.info

Autor: Gandul.info
Sursa: www.gandul.info  Luni, 10 Martie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu