luni, 22 iulie 2013

Panică printre cei care l-au ajutat pe Omar Hayssam să fugă: judecătoarea Sofica Dumitrescu, fostul procuror Ciprian Nastasiu, medicul Constantin Tanasescu


Panică printre cei care l-au ajutat pe Omar Hayssam să fugă: judecătoarea Sofica Dumitrescu, fostul procuror Ciprian Nastasiu, medicul Constantin Tanasescu
Frisoane pentru judecatoarea Sofica Dumitrascu (foto stanga) de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si fostul procuror DIICOT Ciprian (foto dreapta), cei care s-au pus de acord ca sa fie eliberat. La sapte ani de la fuga din tara, sirianul , care in 2005 a pus la cale rapirea celor trei ziaristi in Irak – Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Mari Jeanne Ion – a fost adus in Romania, in mare secret, in urma unei operatiuni extrem de costisitoare pentru statul roman. Condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru terorism, a aterizat pe Aeroportul Otopeni vineri, 19 iulie 2013, in jurul orei 6, fiind dus in arestul Politiei Capitalei.
Administratia Prezidentiala: “Presedintele Romaniei, domnul , multumeste institutiilor si ofiterilor implicati in aceasta ampla operatiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmarit cu tenacitate sa-l aduca in tara pe domnul Omar Hayssam pentru ispasirea pedepsei”
La scurt timp dupa ce a aparut informatia ca Omar Hayssam a fost adus in tara s-a nascut si fireasca intrebare cu ce a fost adus sirianul si cine a participat la operatiunea de prindere a lui Hayssam. Pentru a face unele clarificari, Administratia Prezidentiala a transmis un comunicat de presa semnat de Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in care precizeaza ca aducerea in tara a lui Hayssam este rezultatul unor activitati desfasurate timp indelungat de institutiile de siguranta nationala ale statului roman.
In comunicatul Administratiei Prezidentiale se mai precizeaza ca este inteles interesul presei pentru a afla mai multe detalii despre operatiunea de aducere in tara a lui Hayssam, insa nu pot fi facute publice detalii despre actiune: „In dimineata zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Politiei Romane domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea institutiilor statului roman pentru a-si ispasi pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism in cazul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak stabilita de instantele romanesti este rezultatul unor activitati complexe desfasurate timp indelungat de institutiile de siguranta nationala ale statului roman.
Administratia Prezidentiala intelege interesul presei pentru acest subiect si dorinta de a cunoaste detalii legate de operatiunea de aducere in tara a domnului Omar Hayssam, dar subliniaza faptul ca detalii suplimentare nu pot fi facute publice.
Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, multumeste institutiilor si ofiterilor implicati in aceasta ampla operatiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmarit cu tenacitate sa-l aduca in tara pe domnul Omar Hayssam pentru ispasirea pedepsei.”
IGPR: “Omar Hayssam se afla in custodia Politiei Romane. Acesta a fost introdus intr-un Centru de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Romane pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu inchisoare emise pe numele sau”
Cel care a confirmat prinderea si aducerea in tara a celui mai cunoscut terorist din Romania a fost ministrul Internelor, Radu Stroe, care a anuntat ca sirianul Omar Hayssam se afla in custodia Politiei Romane si urmeaza sa ii fie efectuate toate analize pentru ca mai apoi sa fie incarcerat. Totodata, Inspectoratul General al Politiei Romane a emis in data de 19 iulie 2013 un comunicat de presa referitor la locul in care se afla in prezent Omar Hayssam: „Centrul de Informare si Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:
Omar Hayssam se afla in custodia Politiei Romane. Acesta a fost introdus intr-un Centru de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Romane pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu inchisoare emise pe numele sau.
Persoana in cauza a fost condamnata la data de 29.06.2010 de catre magistratii Curtii de Apel Bucuresti la 3 ani de inchisoare pentru bancruta frauduloasa. La data de 30.10.2012 a fost emis pe numele acestuia, de catre Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani inchisoare pentru acte de terorism. La data de 23.11.2012 a fost condamnat de Tribunalul Municipiului Bucuresti la 16 ani inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni”.
Medicul Constantin Tanasescu a sustinut ca Omar sufera de cancer, Hayssam a cerut eliberarea, Nastasiu a fost de acord, Sofica Dumitrascu a aprobat
Asa cum spuneam, intoarcerea lui Omar Hayssam le da fiori celor care, in 2006, au contribuit la plecarea sa din tara. Atunci, ne amintim cu toti, cum judecatoarea Sofica Dumitrascu de la Curtea de Apel Bucuresti, promovata ulterior la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a admis cererea de eliberarea lui Omar Hayssam, iar procurorul DIICOT Ciprian Nastasiu, sanctionat ulterior de CSM, a fost de acord cu punerea in libertate a teroristului.
Eliberarea lui Hayssam a avut loc dupa ce, cu cateva luni inainte, in 18 ianuarie 2006, sirianul a fost supus unei operatii la Penitenciarul Rahova, in timpul careia medicii i-ar fi extirpat de pe colon o tumoare de circa zece centimetri. Omar a fost tinut in arest in ciuda acestei interventii chirurgicale, dar, in 26 aprilie 2006, la dosar a fost depusa o adeverinta semnata de medicul Constantin Tanasescu din care reiesea ca teroristul ar avea metastaze ca urmare a operatiei din ianuarie. Pe baza acestei adeverinte, judecatoarea Sofica Dumitrascu a decis eliberarea lui Omar Hayssam, eliberare cu care Ciprian Nastasiu a fost de acord.
Sirianul nu s-a mai prezentat apoi la niciun termen din dosar, ultima data fiind vazut pe 20 iunie 2006. Iata insa ca dupa sapte ani de la fuga sa inca este in viata, in ciuda tuturor metastazelor pe care medicii le-ar fi gasit.
sursa: Lumea Justitiei
http://www.napocanews.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu