vineri, 26 iulie 2013

Corlăţean îi aminteşte Rusiei că trebuie să se retragă de pe teritoriul Republicii Moldova


Corlăţean îi aminteşte Rusiei că trebuie să se retragă de pe teritoriul Republicii Moldova
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a precizat joi, într-o conferință de presă, că Rusia s-a angajat, din 1999, la Istanbul, să-şi retragă muniţiile din regiunea transnistreană, menţionând că în această chestiune trebuie respectată şi opţiunea suverană a Republicii Moldova.
Declaraţia şefului diplomaţiei de la Bucureşti vine pe fundalul afirmaţiei ministrului rus de Externem, Serghei Lavrov, potrivit căreia misiunea militară rusă de menţinere a păcii în Transnistria se va putea transforma în operaţiune de poliţie doar după soluţionarea politică a conflictului.
,,Poziţia României ţine de angajamentele Federaţiei Ruse şi, în final, decizia Summit-ului OSCE de la Istanbul, care au fost adoptate în 1999. Vorbim de retragerea trupelor ruse şi armamentului şi vorbim până la urmă şi de opţiunea suverană a statului Republica Moldova faţă de această chestiune”, a subliniat Corlăţean.
Titus Corlăţean a reiterat necesitatea discutării ,,aspectelor de fond” la negocierile în format 5+2, în contextul în care reprezentanţii Tiraspolului refuză să abordeze la aceste întâlniri problema statutului politic al regiunii. „Am avut o poziţie asemănătoare la Moscova – atât România, cât şi Federaţia Rusă, prin poziţia exprimată la conferinţa de presă de către ministrul Lavrov, am salutat necesitatea unor progrese în formatul 5+2 pe aspectele de fond, care până acum au fost evitate. Faptul că a avut loc această întâlnire în format 5+2 este bine, dar nu s-a intrat pe chestiunile de fond, acelea mai dificile, şi este nevoie în continuare de promovarea unui set de măsuri de creştere a încrederii”, a punctat ministrul de Externe al României.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri, în cadrul întrevederii cu Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, Natalia Gherman, că Rusia doreşte soluţionarea conflictului prin identificarea unui statut special pentru Transnistria în cadrul hotarelor suverane ale Republicii Moldova şi că nu se poate discuta încă de schimbarea formatului misiunii de pacificare.

Sursa:Infoprut
http://www.napocanews.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu