joi, 6 iunie 2013

Regulile presei, prevăzute în Constituţie
Joi, 06 Iunie 2013, 10:36
20 vizite - 0 comentarii
Distribuie stirea pe: Facebook      Twitter     Yahoo      E-mail         
(
click pe poza: FOTO (1)


Membrii Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei au adoptat, ieri, un amendament, propus de Forumul Constituţional, care prevede că mijloacele de comunicare în masă au obligaţia de a declara public sursele finanţării şi structura acţionariatului.
Amendarea a fost făcută la alineatul care prevedea iniţial că „Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării“.
De asemenea, membrii comisiei au eliminat proprietarul de presă din rândul persoanelor care răspund civil pentru informaţiile aduse la cunoştinţa publicului. În contextul amendării, răspunderea pentru informaţiile furnizate revine autorului, responsabilului editorial şi instituţiei media.
„Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine, după caz, autorului, celui care exercită răspunderea editorială sau mijlocului de comunicare în masă, în condiţiile legii“ este noua formă adoptată în Comisia de revizuire.
În forma iniţială, alineatul avea următorul conţinut: „Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii.“.
BOR, învinsă
Un amendament care prevedea recunoaşterea rolului istoric al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), depus de BOR şi asumat de deputatul UNPR Gheorghe Emacu, nu a primit votul favorabil din partea membrilor Comisiei de revizuire a Constituţiei. Propunerea ar fi amendat Articolul 29 astfel: “Statul recunoaşte rolul special al Bisericii Ortodoxe Române în istoria şi viaţa poporului român”.
De asemenea, a fost respins şi amendamentul propus de Forumul Constituţional, care stipula dreptul părinţilor de a alege alt gen de cursuri în locul religiei. 
 Se interzice profanarea tricolorului
În viitor, profanarea drapelului naţional va fi sancţionată, potrivit unui amendament adoptat cu 16 voturi pentru şi două abţineri. „Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, profanarea drapelului naţional, îndemnul la război, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri“, se menţionează în amendamentul adoptat.
Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat şi un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între „un bărbat şi o femeie“, sintagmă care înlocuieşte cuvântul „soţi“, prezent în textul actual al Legii fundamentale. 

Autor:    Adevarul
Sursa:   adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu