vineri, 3 mai 2013

UDMR și Zilele Șovinismului Maghiar de la Sfântu Gheorghe





UDMR și Zilele Șovinismului Maghiar de la Sfântu Gheorghe
Duminica trecută s-a terminat o nouă ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe. Primarul din Sfântu Gheorghe, megalomanul Antal Arpad, afirma despre eveniment, chiar în discursul de deschidere, că Zilele Sfântu Gheorghe ar fi ”cel mai iubit și cunoscut festival transilvănean”. Pasărea mălai visează! Zilele Sfântu Gheorghe sunt cel mult cel mai iubit și mai cunoscut festival al șovinismului maghiar. Asta da! De trei ori da! În fiecare an Zilele Sfântu Gheorghe sunt organizate doar pentru maghiari și doar cu maghiari. Cei 15.000 de români din oraș sunt ignorați în fiecare an de autoritățile organizatoare ale acestui eveniment. Românilor li se aruncă câteva firmituri sub forma unor concerte ale unor vedete naționale ale momentului însă nu sunt alocați bani pentru promovarea culturii, tradițiilor și datinilor lor. Nu, pentru astea nu sunt bani. Bani sunt doar pentru tradițiile, datinile și obiceiurile maghiarilor.
Este suficient să ne uităm la discursul de deschidere susținut de primarul UDMR Antal Arpad și de președintele Consiliului Județean Covasna, UDMR-istul Tamas Sandor. Antal a vorbit în limba maghiară și traducea în limba română, omițând anumite părți atunci când traducea. Deși este obligat de lege, Antal nu a purtat eșarfa tricoloră, semnul distinctiv al primarilor. În spatele lui, pe scena pe care a susținut discursul, erau cocoțați tineri (probabil toți de etnie maghiară) îmbrăcați doar în costume populare maghiare. Niciun costum popular românesc. În fața scenei de pe care vorbea Antal stăteau călare secui care fluturau steagul județului Covasna, steagul municipiului Sfântu Gheorghe și steagul secuiesc. Nicăieri nu a fluturat un drapel național al României. În discursul său Antal a vorbit de pâinea secuiască și de apa minerală secuiască, despre pământul secuiesc și cultura secuiască. Evident, absolut nimic despre români.
Prestația lui Antal a fost întrecută în șovinism de președintele CJ Covasna care a ținut un discurs doar în limba maghiară, manifestându-și astfel disprețul nu doar pentru românii din oraș dar și pentru românii care au venit să viziteze orașul în această perioadă.
Zilele Sfântu Gheorghe sunt zilele șovinismului maghiar organizate de UDMR. Atât și nimic mai mult. Organizatorii evenimentului sunt antiromâni cu patalama. Antal a fost amendat de Judecătoria Sfântu Gheorghe pentru ofensă adusă însemnelor naționale. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a emis o hotărâre, rămasă definitivă și irevocabilă, prin care a certificat că Tamas Sandor i-a discriminat pe români atunci când a organizat un concurs pentru ocuparea unui post. Sunt convins că cei doi UDMR-iști și-ar dori să organizeze un festival de talia Festivalului Medieval de la Sighișoara. Până una alta sunt părinții Zilelor Șovinismului Maghiar de la Sfântu Gheorghe. Atât și nimic mai mult.
Dan Tanasa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu