miercuri, 3 aprilie 2013

Zahăr... ucigaş

Life & Style - Delia PATRU

Băuturile îndulcite, un real pericol pentru copii

Luni, 01 Aprilie 2013 - 21:26


Advertisement


Un studiu recent realizat de specialiştii de la Harvard School of Public Health din Boston a atras atenţia asupra pericolului pentru sănătate reprezentat de băuturile îndulcite, informează repubblica.it
Potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, consumul excesiv de băuturi carbogazoase, indiferent că este vorba de băuturi îndulcite, energizante sau sucuri de fructe, conduce la decesul a circa 180.000 de persoane în fiecare an.
Rezultatele au fost prezentate de specialiştii de la Harvard School of Public Health din Boston, în cadrul conferinţei anuale a American Heart Association dedicată nutriţiei şi bolilor metabolice. „Această tipologie de produse consumate în toată lumea contribuie la acumularea de kilograme, una dintre cauzele care duc la creşterea riscului de apariţie a patologiilor cronice, precum diabetul, maladiile cardiovasculare şi unele tipuri de cancer“, au explicat specialiştii de la Harvard School of Public Health din Boston.
Examinând cercetările anterioare, studiul a făcut legătura între consumul de băuturi îndulcite și 133.000 de cazuri de deces din cauza diabetului, 44.000 de decese din cauza maladiilor cardiovasculare şi 6.000 - din cauza neoplaziilor. 78% dintre aceste decese au survenit în ţările unde populaţia are venituri mai degrabă medii-scăzute, şi nu în ţările mai dezvoltate. „Studiul nostru demonstrează faptul că în Statele Unite, în 2010, aproape  25.000 de decese au avut legătură cu acest tip de băuturi îndulcite“, au avertizat cercetătorii. În acelaşi timp, specialiştii din cadrul American Heart Association recomandă consumul a 450 de calorii pe săptămână, provenind de la băuturile îndulcite, pornind însă de la o dietă de 2.000 de calorii.

Date

Cercetătorii au calculat cantitatea de zahăr şi îndulcitori asimilată de populaţia mondială prin intermediul băuturilor. Ulterior, rezultatele au fost grupate în funcţie de vârstă şi sex, dar şi în funcţie de efectele asupra obezităţii şi diabetului, precum şi decesele corelate. Din nouă regiuni de pe planetă, zona  America Latină-Caraibe a înregistrat cel mai mare număr de decese din cauza diabetului (38.000), legat de altfel de consumul de băuturi îndulcite. În Asia s-a înregistrat cel mai mare număr de decese din cauza unor patologii cardiovasculare (11.000). Mexicul prezintă cel mai mare consum de băuturi îndulcite pe cap de locuitor, precum şi cel mai mare număr de decese dintre cele 15 cele mai populate ţări din lume: 318 decese la un milion de locuitori. La polul opus se află Japonia, cu cel mai mic consum de băuturi îndulcite pe cap de locuitor. De altfel, tot aici se înregistrează şi cel mai mic număr de decese cauzate de consumul de băuturi, mai precis zece decese la un milion de adulţi.

Pericol ascuns

S-a constatat că un consum de două pahare pe zi din orice băutură răcoritoare îndulcită este asociat unei creşteri cu 26% a riscului de a dezvolta diabetul de tip 2 şi unei creşteri cu 20% a riscului de sindrom metabolic. Potrivit unei analize realizate de specialiştii de la Harvard School of Public Health din Boston, creşterea riscului de diabet este direct proporţională cu cantitatea consumată, iar două-trei pahare pe zi sunt suficiente pentru o creştere a acestui risc cu 30-40%.
 În plus, trebuie menţionat că astfel de băuturi reprezintă un pericol mai ales pentru copii. Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la University of North Carolina din Chapel Hill, aceste băuturi reprezintă principala cauză pentru un aport caloric prea ridicat. În plus, consumul de băuturi precum sucurile îndulcite, sucurile de fructe cu zahăr sau băuturile energizate este asociat şi cu un consum de alimente deloc sănătoase. Problema pare a fi atât de gravă încât, pentru a mai reduce consumul de băuturi dulci, guvernanţii americani se gândesc chiar la impunerea de „soda taxes“. De altfel, în Statele Unite, consumul de băuturi îndulcite este foarte răspândit, iar autorităţile fac tot posibilul pentru a contracara acest fenomen. Recent, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare, a fost blocată o interdicţie privind vânzarea de băuturi cu un conţinut ridicat de zahăr în recipiente mai mari de 16 uncii (aproximativ o jumătate de litru) în oraşul New York. Decizia i-a aparţinut judecătorului Curţii Supreme din Manhattan, Milton Tingling Jr., care a revocat interdicţia impusă de primarul oraşului, Michael Bloomberg. Acesta a anunţat că va face recurs.sursa; gazeta de sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu