vineri, 5 aprilie 2013

Petrom a găsit la Neptun gaze care ar putea asigura jumătate din consumul anual al României

ieri, 19:01 Autor: Roxana Petrescu
Petrom şi ExxonMobil au anuntat că evaluarea suplimentară a rezultatelor sondei Domino-1, prima sondă de explorare forată la mare adâncime în Marea Neagră în perimetrul Neptun, a permis o estimare iniţială preliminară a producţiei de gaze potenţiale dintr-o dezvoltare viitoare a Domino de aproximativ 630 de milioane de picioare cubice pe zi, adică 6,5 miliarde de metri cubi pe an.
Cantitatea reprezintă aproape jumătate din tot consumul anual de gaze al României. Petrom de exemplu, prin toate activutăţile sale de producţie în România, extrage în acest moment circa 5-6 miliarde de metri cubi de gaze într-un an. La începutul anului trecut, cele două companii au anunţat identificarea unei acumulări de gaze de 48-84 de miliarde de metri cubi ca urmare a forajului de explorare la mari adâncimi în Marea Neagră prin sonda Domino-1.
"Se estimează că studiul de seismică 3D realizat pe blocul de mare adâncime Neptun, care a început la sfârşitul anului 2012, va fi finalizat în T2/2013, fiind cel mai amplu studiu de acest tip efectuat vreodată în zona românească a Mării Negre. ExxonMobil şi OMV Petrom estimează că vor investi până la 1 miliard de dolari americani în acest program de explorare. Programul include studiul de seismică 3D, aflat în desfăşurare, precum şi forajul de explorare si evaluare ulterior, care este posibil să înceapă la sfârşitul anului 2013 sau începutul lui 2014", au precizat reprezentanţii celor două companii.
Acestea au mai spus că în cazul în care operaţiunile ulterioare vor confirma fezabilitatea din punct de vedere tehnic si comercial a producţiei de gaze din blocul Neptun, valoarea cumulată a investiţiilor in cadrul fazelor de explorare si dezvoltare ar putea fi de câteva miliarde de dolari americani, prima producţie potenţială fiind estimată cel mai devreme către sfârşitul decadei.
Intră în comunitatea Facebook Ziarul Financiar, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu